Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Απώλεια για την αρχαιολογική έρευνα

Ο Αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Ήλιδας Μια ξεχωριστή προσωπικότητα της αρχαιολογικής έρευνας, ο Νίκος Γιαλούρης, έφυγε την περασμένη Π...


Ο Αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Ήλιδας
Μια ξεχωριστή προσωπικότητα της αρχαιολογικής έρευνας, ο Νίκος Γιαλούρης, έφυγε την περασμένη Παρασκευή από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών.


Γεννημμένος στη Σμύρνη το 1918, σπούδασε Αρχαιολογία και απέκτησε ευρύτατη κλασική παιδεία. Εκανε μεταπτυχιακές σπουδές στα Πανεπιστήμια της Βασιλείας, της Ζυρίχης και της Γενεύης και ανακηρύχτηκε διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Βασιλείας το 1949. Υπηρέτησε την Αρχαιολογική Υπηρεσία από το 1951, συνδέοντας την υπαλληλική του σταδιοδρομία με την άνθηση της ελληνικής αρχαιολογίας.
Μέσα στα δύσκολα μετεμφυλιακά χρόνια τοποθετήθηκε στην Αρχαία Ολυμπία, όπου ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα. Οργάνωσε Μουσεία στην Ηλεία, την Αχαΐα αλλά και τη Μεσσηνία, προετοίμασε και επέβλεψε την κατασκευή αλλά και τη μουσειολογική - μουσειογραφική έκθεση των αρχαιοτήτων του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Ολυμπίας. Διηύθυνε δεκάδες ανασκαφές σε ολόκληρη τη Δυτική Πελοπόννησο, προσφέροντας πολύτιμες γνώσεις για την αρχαιολογία της περιοχής. Εργο ζωής του υπήρξε η συστηματική ανασκαφή της αρχαίας Ηλιδας, της οργανώτριας πόλης των Ολυμπιακών Αγώνων. Αποσύρθηκε ως γενικός Επιθεωρητής Αρχαιοτήτων.
Οι συνάδελφοί του τον θυμούνται ως ανοικτό πνεύμα, ανήσυχο και πρωτοπόρο. Υπήρξε οργανωτής μεγάλων εκθέσεων ελληνικών αρχαιοτήτων στο εξωτερικό και θεμελιωτής της ενάλιας αρχαιολογικής έρευνας στην Ελλάδα. Ασχολήθηκε με τη συστηματική δημοσίευση των ανασκαφών του, τη διδασκαλία σε Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού και με θέματα της Διαχρονικής Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων και της Αρχαίας Ελληνικής Γλυπτικής.


Πηγή: Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία"

Δεν υπάρχουν σχόλια