Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αντίγραφο βυζαντινού πλοίου κατασκευάζεται στην Τουρκία

Αντίγραφο του βυζαντινού πλοίου 9,64μ. μήκους και 2,6μ. πλάτους θα ναυπηγηθεί και θα καθελκυστεί στην θάλασσα το 2013  Το “Yenikapi 12...


Αντίγραφο του βυζαντινού πλοίου 9,64μ. μήκους και 2,6μ. πλάτους
θα ναυπηγηθεί και θα καθελκυστεί στην θάλασσα το 2013 

Το “Yenikapi 12” αντίγραφο του βυζαντινού πλοίου που ανακαλύφθηκε κατά τις εργασίες κατασκευής του μετρό, θα ναυπηγηθεί και θα καθελκυστεί μέσα στην επόμενη χρονιά στα πλαίσια ενός ερευνητικού έργου που διενεργείται από το πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης.


Το ένα από τα 36 βυθισμένα πλοία που βρέθηκαν κατά την διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών στο μετρό της Κωνσταντινούπολης πρόκειται να ναυπηγηθεί, να εκτεθεί και να καθελκυστεί στην θάλασσα με την ονομασία «Yenikapi 12». 


Πρόκειται για ένα αυθεντικό αντίγραφο του βυζαντινού πλοίου διαστάσεων, 9,64 μ.μήκους και 2,6 μ. πλάτους, το οποίο θα καθελκυσθεί μέσα στο 2013. 


Η Işıl Kocabaş, υπεύθυνη του τμήματος Προστασίας και Αποκατάστασης Πολιτιστικών Αγαθών του πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, δήλωσε ότι 36 ναυάγια ξύλινων πλοίων μαζί με χιλιάδες άλλα αντικείμενα ανακαλύφθηκαν κατά την διάρκεια ανασκαφών που ξεκίνησαν στην τοποθεσία Yenikapi το 2004.


Αυτά τα πλοία, που εκτιμάται ότι ναυπηγήθηκαν μεταξύ του 5ου και 10ου αιώνα μ.Χ., θεωρούνται ως η μεγαλύτερη συλλογή αρχαίων ξύλινων πλοίων παγκοσμίως, σύμφωνα με την καθηγήτρια. Διενεργήθηκε εκτεταμένη έρευνα σε 28 από αυτά από ομάδα επιστημόνων του πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης. Τα ναυάγια του Yenikapi αντιπροσωπεύουν την τεχνολογία της Μέση Βυζαντινής περιόδου, μια χρονική περίοδο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας όπου η τεχνολογία δεν είναι ευρύτερα γνωστή. Τα υπολείμματα των πλοίων βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση όπως δήλωσε η καθηγήτρια.


«Τα πλοία του Yenikapi αποτελούν αποδείξεις της τεχνολογίας του Μεσαίωνα. Τα πλοία μας δίνουν μοναδικές πληροφορίες σχετικά με την τεχνολογία ναυπήγησής τους κατά την διάρκεια της Μέσης Βυζαντινής περιόδου» δήλωσε η  Işıl Kocabaş.


Το πρώτο στάδιο του ερευνητικού έργου Yenikapi 12 ήταν η προετοιμασία μιας διδακτορικής διατριβής σχετικά με την τεχνική ναυπήγησης και αναπαραγωγής του βυζαντινού πλοίου. «Η διδακτορική διατριβή μας παρουσιάζει πώς το Yenikapi 12 σχεδιάστηκε και ναυπηγήθηκε καθώς και ολόκληρη την διαδικασία ναυπήγησης του αντιγράφου. Το κυρίως σκαρί του Yenikapi 12 καταγράφηκε με την βοήθεια τρισδιάστατης τεχνολογίας. Κάθε ξύλινη λεπτομέρεια της επιφάνειας του πλοίου μεταφέρθηκε στον υπολογιστή αποκτώντας σημαντικό πλήθος πληροφοριών σχετικά με την διαδικασία κατασκευής του. Σύμφωνα με τα δεδομένα που συλλέξαμε, δημιουργήσαμε ένα σχέδιο του πλοίου καθώς και σειρά διαφανειών και αναπαραστάσεων, παρουσιάζοντας το πλοίο στο νερό» ανέφερε η Işıl.


Ο στόχος του ερευνητικού έργου είναι η παραγωγή ενός πιστού αντιγράφου του πλοίου, σύμφωνα με την Kocabaş: «Ο στόχος μας είναι να συλλέξουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ναυπήγηση του βυζαντινού πλοίου. Θα αναζητήσουμε απαντήσεις σε ερωτήσεις όπως: Πόσοι άνθρωποι εργάστηκαν για την ναυπήγησή του; Πώς είχαν πρόσβαση στις αναγκαίες πρώτες ύλες; Πώς συναρμολογούσαν τα πλοία;»


Έκθεση του έργου


Η Kocabaş δήλωσε ότι οι προετοιμασίες για το έργο είναι συνεχείς: «Η ναυπήγηση θα ξεκινήσει το ερχόμενο καλοκαίρι. Σχεδιάζουμε να τελειώσει και να καθελκυσθεί στην θάλασσα στα μέσα του 2013. Αλλά έχουμε ανάγκη εύρεσης οικονομικής υποστήριξης προκειμένου να ξεκινήσουμε την ναυπήγησή του. Αυτός είναι και ο σημαντικότερος παράγοντας του έργου.»  


Το Yenikapi 12 θα εκτεθεί στον κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου Κωνσταντινούπολης ή στον ιστορικό κήπο του πανεπιστήμιου της πόλης.


«Με  τον τρόπο αυτό οι επισκέπτες του μουσείου θα έχουν την δυνατότητα να βλέπουν τα διάφορα στάδια ναυπήγησης του πλοίου. Την ίδια περίοδο θα διενεργηθούν συνέδρια από ειδικούς. Όλη η διαδικασία θα καταγραφεί κινηματογραφικά προκειμένου να προβληθεί αργότερα ως ντοκιμαντέρ. Όταν το αντίγραφο τελειώσει, οι επισκέπτες του Yenikapi 12 θα έχουν μια θαυμάσια εμπειρία από το βυζαντινό πλοίο» σύμφωνα με την Kocabaş. 

Δεν υπάρχουν σχόλια