Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

«Τρωάδα είναι η πατρίδα μου, Αχιλλέας ονομάστηκα»

«Γνώθι σαυτόν». Το διασημότερο ρητό της αρχαιότητας ήταν χαραγμένο στην προμετωπίδα του ναού του Απόλλωνα, στους Δελφούς. Οι επιγραφές στο ...


«Γνώθι σαυτόν». Το διασημότερο ρητό της αρχαιότητας ήταν χαραγμένο στην προμετωπίδα του ναού του Απόλλωνα, στους Δελφούς. Οι επιγραφές στο δελφικό ιερό ήταν και πολλές και σημαντικές και έπαιζαν ιδιαίτερο ρόλο στη ζωή και τη λειτουργία του.



Περίπου σαράντα από τις επιγραφές αυτές παρουσιάζονται στην επιμήκη, μερικώς υπαίθρια, αίθουσα του μουσείου. Η Ι΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων ολοκλήρωσε τη διαμόρφωση της έκθεσης ύστερα από πρόταση του τέως διευθυντή της Γαλλικής Σχολής Αθηνών και νυν καθηγητή Ελληνικού Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο Paris-Sorbonne, Dominique Mulliez. Αποτελούν μικρό μόνο τμήμα του τεράστιου επιγραφικού πλούτου που έχει βρεθεί κατά τις ανασκαφές στον χώρο, συνιστούν από τις πλέον χαρακτηριστικές μαρτυρίες και δίνουν μια σαφή εικόνα όλων των κατηγοριών επιγραφών στις οποίες αναφέρονται, λέει η έφορος Δελφών Νάνσυ Ψάλτη. Τη σύνταξη των εποπτικών κειμένων ανέλαβε ο κ. Mulliez και τη μετάφρασή τους στην ελληνική και αγγλική ο αρχαιολόγος της Ι΄ Ε.Π.Κ.Α., Ν. Πετρόχειλος.


Σήμερα στις 6.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για την απόδοση των επιγραφών στο κοινό. Ομιλητής στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών θα είναι ο D. Mulliez και θα ακολουθήσει ξενάγηση.


Στις επιγραφές περιλαμβάνονται ψηφίσματα των ιερομνημόνων και των αμφικτιονιών, πληρωμές για οικοδομικές πράξεις και χορηγίες, καθώς και πρόστιμα και αριθμοί δόσεων σε ιερόσυλους παραβάτες. Υπάρχουν ακόμη αγωνιστικές επιγραφές για αθλητικούς αγώνες που ελάμβαναν χώρα στο ιερό και για νίκες Φωκαέων εκτός Δελφών και αναθηματικές επιγραφές. Εκατοντάδες είναι, επίσης, οι πράξεις απελευθέρωσης δούλων και συγκινητικές οι επιτύμβιες στήλες. Χαρακτηριστικό το επίγραμμα του Αχιλλέα από την Τρωάδα, στην επιτύμβια στήλη του (3ος αι. μ.Χ.) «Τρωάδα είναι η πατρίδα μου, Αχιλλέας ονομάστηκα/στα δεκαοκτώ μου έφτασα στο τέλος της ζωής μου».


Τα εκπαιδευτικά προγράμματα, όπως σημειώνει η κ. Ψάλτη, παρουσιάζουν πρόσωπα υπαρκτά ή μυθικά, όπως η Νύμφη Κασταλία, οι Πυλαγόρες της Δελφικής Αμφικτιονίας, ο πυγμάχος Θεαγένης, ο φιλόσοφος Αριστοτέλης, ο Ερμησιάναξ από τις Τράλλεις, οι διπλωμάτες Θεαροδόκοι, οι εκατοντάδες απελεύθεροι, η δολοπλόκος Πραξώ, η μάντισσα Πυθία και οι Σατράπες της Καρίας. Ολοι μας ξεναγούν σε γνωστές και άγνωστες πτυχές της ιστορίας του ξακουστού μαντείου της αρχαιότητας που ιδρύθηκε από τον Πύθιο Απόλλωνα.




Πηγή:Αγγελική Κώττη, Εφημερίδα "Έθνος" 

Δεν υπάρχουν σχόλια