Στα δεκαπέντε της απέκτησε, δώρο της μητέρας της, ένα αντίτυπο του Πελοποννησιακού Πολέμου του Θουκυδίδη. Εκτοτε και μέχρι το τέλος της ζωή...
Στα δεκαπέντε της απέκτησε, δώρο της μητέρας της, ένα αντίτυπο του Πελοποννησιακού Πολέμου του Θουκυδίδη. Εκτοτε και μέχρι το τέλος της ζωής της, το 2010, στα 97 της, η Ζακλίν ντε Ρομιγί, έζησε παρέα με τον κόσμο της ελληνικής αρχαιότητας, μελετώντας τον και γράφοντας πάνω από είκοσι βιβλία.
Μέσα στα αρχαία ελληνικά κείμενα ανακάλυπτε τα εργαλεία για να ερμηνεύσει το σήμερα. Ξόδεψε πολύ περισσότερο χρόνο από τη μακρόχρονη ζωή της με τον Θουκυδίδη, τον Περικλή και τον Αλκιβιάδη από όσο με τους συγχρόνους της, έλεγε η ίδια. Αρρωστη και σχεδόν τυφλή πριν αφήσει τα εγκόσμια, συνέχιζε να ενδιαφέρεται για τη μοίρα της χώρας που υπήρξε το μεγάλο πάθος της.
Η μεγάλη ανάγκη
Ακόμη και για την ταραγμένη εποχή μας, της οικονομικής και ηθικής κρίσης, η Ρομιγί έβλεπε την αναγκαιότητα των αρχαίων κειμένων: «Μου φαίνεται ότι καμία εποχή δεν είχε περισσότερη ανάγκη από την αρχαία ελληνική γραμματεία, από το ταλέντο που είχαν οι συγγραφείς να εκφράζουν εκείνες τις ιδέες, ώστε να μας προσφέρουν αυτό το παράδειγμα επιτυχίας και να μας συγκινούν με ποικίλους τρόπους με όλα τα θαυμαστά που αντιπροσωπεύει η ανθρώπινη ύπαρξη, σε πείσμα των δυσχερειών και των συμφορών», έγραφε στο κύκνειο άσμα της «Το ανθρώπινο μεγαλείο στον αιώνα του Περικλή» (εκδ. Ωκεανίδα).
Λίγο καιρό μετά τον θάνατο της κορυφαίας ελληνίστριας, που αφιέρωσε τη ζωή της στην ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό, γιατί θεωρούσε ότι «η μελέτη τους οδηγεί στην κατανόηση της ελευθερίας του ανθρώπου και της δημοκρατίας», όπως είχε δηλώσει η ισόβια γραμματέας της Γαλλικής Ακαδημίας Ελέν Καρέρ ντ΄Ανκός, ένα συμπόσιο του Megaron Plus, την Τετάρτη, θα μας θυμίσει όλα όσα προσέφερε η ντε Ρομιγί στη χώρα μας και στις ανθρωπιστικές σπουδές.
Ελληνες και Γάλλοι πανεπιστημιακοί θα μιλήσουν για το έργο της πρώτης γυναίκας καθηγήτριας στο περίφημο College de France και της δεύτερης Γαλλίδας που στέφθηκε ακαδημαϊκός μετά τη Μαργκερίτ Γιουρσενάρ: Ο Γιώργης Γιατρομανωλάκης και ο Σπύρος Φλογαΐτης από ελληνικής πλευράς και από γαλλικής ο καθηγητής Μαρκ Φιμαρολί της Γαλλικής Ακαδημίας, η Μονίκ Τρεντέ-Μπουλμέρ, διευθύντρια του Κέντρου Αρχαίων Μελετών της Ecole Normale Superieure, και ο Πολ Ντεμόντ, καθηγητής ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας στη Σορβόννη. Συντονίστρια η Νικολέτα Γιαντζή, επίκουρη καθηγήτρια Ευρωπαϊκής και Μεσαιωνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Πηγή:Δήμητρα Ρουμπούλα, Εφημερίδα "Έθνος"
Δεν υπάρχουν σχόλια