Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Πλημμυρισμένος παραμένει o αρχαιολογικός στο Επιτάλιο

"Από το 1967 μέχρι το 2008 έχουν περάσει 41 περίπου χρόνια. Πέραν της περίφραξης που έγινε, ο αρχαιολογικός χώρος του Επιταλίου παραμέ...


"Από το 1967 μέχρι το 2008 έχουν περάσει 41 περίπου χρόνια. Πέραν της περίφραξης που έγινε, ο αρχαιολογικός χώρος του Επιταλίου παραμένει στην κατάσταση που τον άφησε ο Πέτρος Θέμελης. Ότι καλύτερο και σημαντικότερο πολιτιστικά δωρήθηκε στο Επιτάλιο τον τελευταίο αιώνα, παραμένει απαξιωμένο, εν πολλοίς άγνωστο, αναξιοποίητο. Ένας αρχαιολογικός χώρος με ευρήματα οκτώ αιώνων, παραμένει στην αφάνεια και στο περιθώριο. Ουδείς ενδιαφέρεται για την συνέχιση των ανασκαφών, την βελτίωση του αρχαιολογικού χώρου εσωτερικά και του χώρου που τον περιβάλλει. Ο χώρος έχει τραγικές ελλείψεις σε εύκολη προσπέλαση, χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων, διαμόρφωση τρόπου κίνησης επισκεπτών μέσα και έξω από τον χώρο, ανάδειξη και επισήμανση των αρχαιοτήτων, φύλαξης, τρόπου λειτουργίας. Κι όμως το αρχαίο Επιτάλιο, όπως και το μυκηναικό Θρύο, αξίζουν και απαιτούν καλύτερη μεταχείριση από όλους και ιδιαίτερα από αυτούς που τα θεωρούν (πολιτιστική) κληρονομιά τους"...



Αρχαίος Κεραμικός κλίβανος στο Επιτάλιο.
Αυτά γράφει ο  Σταύρος Φωτόπουλος στην ιστοσελίδα του Συλλόγου Επιταλιωτών Αθήνας (www.epitaliotes.gr/articles_003.php) στον επίλογο του κειμένου του για τον αρχαιολογικό χώρο Επιταλίου.


Και είναι σίγουρο ότι αν αντίκριζε την εικόνα που υπάρχει στον συγκεκριμένο χώρο μετά τις τελευταίες εντονότατες βροχοπτώσεις θα έγραφε ακόμα περισσότερα...


Η φωτογραφία που δημοσιεύει το patrisnews.com τραβήχτηκε την Παρασκευή, 2 Μαρτίου, το μεσημέρι, και δείχνει καθαρά μέρος του αρχαιολογικού χώρου του Επιταλίου να παραμένει ακόμα πλημμυρισμένο.


Μπορεί ο συγκεκριμένος χώρος να μην παρουσιάζει την αξία που διαθέτει αυτός της Αρχαίας Ολυμπίας αλλά ας μην ξεχνάμε ότι δεν παύει να αποτελεί ένα μνημείο Πολιτιστικής κληρονομιάς...
Ένα μνημείο που (συνεχίζει να) παραμένει αφημένο στην τύχη του...

Ο αρχαιολογικός χώρος περιλαμβάνει τους παρακάτω τομείς:

ΤΟΜΕΑΣ Ι: Ο τομέας Ι βρίσκεται στην περιοχή της εισόδου του περιφραγμένου σήμερα αρχαιολογικού χώρου και είναι τα πρώτα ευρήματα που αντικρύζει ο επισκέπτης. Ανατολικά της εισόδου έχουν αποκαλυφθεί τμήμα ρωμαικού βαλανείου με τρία υπόκαυστα ( 3ος μ.Χ. αιώνας) καθώς και μεγάλη ημικυκλική δεξαμενη με μολύβδινο αποχετευτικό αγωγό.



Δυτικά του βαλανείου διέρχεται αγωγός νερού κατασκευασμένος από ασβεστοκονίαμα με κάλυψη από κεραμίδια στέγης. Ο αγωγός νερού ξεκινούσε από πέτρινο πηγάδι βάθους 3,50m, που όταν το καθάρισαν οι αρχαιολόγοι ανέβλυσε καθαρό νερό.


Βόρεια του βαλανείου αποκαλύφθηκε συγκρότημα τριών συνεχόμενων δωματίων, διαφόρων φάσεων κατασκευής του 2ου μέχρι του 4ου αιώνα μ.Χ. Ένα μεγάλο δωμάτιο διαστάσεων 23m μήκος και 22m πλάτος περιείχε τρία μεγάλα πιθάρια και πιθανότατα είχε χρήση εργαστηρίου κεραμικών αντικειμένων που ψήνονταν στα πιθάρια. Δυτικά του βαλανείου και κοντά στην είσοδο του χώρου υπάρχει μεγάλος κεραμεικός κλίβανος διαμέτρου 4,50m περίπου, που χρησιμοποιείτο για το ψήσιμο οικιακών αγγείων που χρονολογείται από τον 2ο αιώνα μ.Χ.



Σε βαθύτερα στρώματα του τομέα Ι, βρέθηκαν πολλά θραύσματα αγγείων ελληνιστικών χρόνων, αγγεία, λυχνάρια και ίχνη κτιρίων της ίδιας περιόδου, που είχαν ενσωματωθεί στα ρωμαικά οικοδομήματα.


ΤΟΜΕΑΣ ΙΙ: Ο τομέας ΙΙ βρίσκεται βόρεια του Ι και μεταξύ του Ι και του ΙV. Εδώ αποκαλύφθηκε μεγάλο ορθογώνιο οικοδόμημα μήκους 22m και πλάτους 13m με τοίχους πάχους 1,00m. Το μέγεθος του κτιρίου δηλώνει ότι πρόκειται για δημόσιο κτίριο ή ναό πιθανότατα της Ήρας. Από το κτίριο που χρονολογείται στους πρώιμους ελληνιστικούς χρόνους, έχουν σωθεί μόνο τα θεμέλιά του. Από πρόχειρη κατασκευή που υπάρχει πάνω από την θεμελίωση, φαίνεται ότι το κτίριο χρησιμοποιήθηκε σαν αποθήκη πιθαριών μέχρι και το τέλος του 4ου μ.Χ. αιώνα. Σε κοντινή απόσταση από το κτίριο βράθηκε λίθινη κολώνα ύψους 1,50m και διαμέτρου 0,30m, που έφερε λατινική επιγραφή. Η επιγραφή χρονολογείται την εποχή του αυτοκράτορα Τραιανού του 117μ.Χ. και αποτελεί το πρώτο μέχρι σήμερα γραπτό μνημείο του αρχαίου Επιταλίου.


ΤΟΜΕΑΣ ΙΙI: Ο τομέας ΙΙΙ είναι ο πλησιέστερος προς τον Αλφειό και ο αρχαιότερος όλων. Τα κτίρια που έχουν κατασκευαστεί στον τομέαχρονολογικά έγιναν σε τέσσερες επάλληλες φάσεις. Η φάση Α περιλαμβάνει ορθογώνιο περίβολο κάποιου ναού του τέλους του 4ου αιώνα π.Χ., που ενσωματώθηκε σε άλλα κτίρια κατά τον 2ο και 1ο αιώνα π.Χ. Στην ίδια εποχή κατατάσσεται μεγαρόσχημη οικία με δωμάτιο λουτρού και πήλινο λουτήρα. Από την φάση Β σώζεται μόνο τοίχος θεμελιώσεως του 3ου π.Χ. αιώνα. Η φάση Γ περιλαμβάνει μεγάλο σπίτι με δύο συνεχόμενα δωμάτια και διάδρομο, που χρονολογείται στον 2ο ή 3ο μ.Χ. αιώνα. Η φάση Δ περιλαμβάνει τοίχο πρόχειρα κατασκευασμένο, του δεύτερου μισού του 4ου μ.Χ. αιώνα.


ΤΟΜΕΑΣ IV: Ο τομέας ΙV βρίσκεται μεταξύ του ΙΙΙ και του ΙΙ και περιλαμβάνει ρωμαικό νεκροταφείο. Στον τομέα υπάρχουν επίσης και τάφοι κλασσικών χρόνων, όπου βρέθηκε και λυχνάρι σε καλή κατάσταση. Στην περιοχή του τομέα IV βρέθηκαν θραύσματα αγγείων μεσοελλαδικής και υστεροελλαδικής εποχής μέσα στην αμμώδη επίχωση που κάλυπτε τους τάφους. Πολλά από τα θραύσματα αυτά είχαν παρασυρθεί από τα όμβρια από τον μηκυναικό χώρο του λόφου του Αι Γιώργη, ενώ άλλα ανήκαν σε μεσοελλαδικούς τάφους.


ΚΙΝΗΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ:
 Οι ανασκαφές στον χώρο του αρχαίου Επιταλίου, έφεραν στο φώς μεγάλο αριθμό σημαντικών κινητών ευρημάτων, που σήμερα βρίσκονται στο μουσείο της αρχαίας Ολυμπίας, όπως:


1. Νομίσματα, 142 χάλκινα και 6 αργυρά. Το παλαιότερο είναι στατήρας Θηβών του 395 - 387 π.Χ. και το καλύτερο ποιοτικά στατήρας Φιλίππου Β΄του 359-336π.Χ. Τα νεώτερα είναι ασσάρια (ορειχάλκινα νομίσματα) του τέλους του 4ου μ.Χ.αιώνα.
2. Χάλκινα μικροαντικείμενα, όπως λαβές αγγείων, πόρπες, περόνες, κρίκοι, καρφια κλπ.
3. Σιδερένια αντικείμενα όπως εργαλεία και καρφιά.
4. Μολύβδινα, όπως μολυβδοχοήσεις συνδέσμων και ελάσματα.
5. Λυχνάρια κλασικών , ελληνιστικών και ρωμαικών χρόνων αρκετά από κορινθιακά εργαστήρια.
6. Αγγεία πήλινα του 4ου π.Χ. αιώνα μέχρι του 4ου μ.Χ. αιώνα, πιάτα με επιγραφές καθώς και ασυνήθιστα μεγάλο πήλινο κύπελλο.
7. Ειδώλια πήλινα και κεφάλι γυναίκας του 4ου π.Χ.αιώνα.
8. Εκατοντάδες γυάλινα θραύσματα αγγείων που πιθανότατα κατασκευάζονταν στον τομέα Ι.







Πηγή: Γιώργος Γουβιάς, Εφημερίδα "Πατρίς" , epitaliotes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια