Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ανασκάπτοντας την Ελλάδα

Όλες οι ανασκαφές τη δεκαετία 2000-2010 στο site του Υπουργείου Πολιτισμού Όλες οι ανασκαφές σε όλη την Ελλάδα στο διάστημα μιας δεκαε...


Όλες οι ανασκαφές τη δεκαετία 2000-2010
στο site του Υπουργείου Πολιτισμού

Όλες οι ανασκαφές σε όλη την Ελλάδα στο διάστημα μιας δεκαετίας (2000 - 2010) παρουσιάζονται πλέον στην ιστοσελίδα του υπουργείου Πολιτισμού. Προς ενημέρωση κάθε ενδιαφερομένου για το έργο που γίνεται σε διάφορες περιοχές της χώρας, με κείμενα και φωτογραφίες από αρχαιολογικούς χώρους και ευρήματα. 


Μία εξαιρετική πρωτοβουλία, που δεν αναδεικνύει μόνον το έργο των Εφορειών Αρχαιοτήτων (Κλασικών και Βυζαντινών) αλλά και των εργαζομένων αρχαιολόγων ενώ επιπλέον αποτελεί μία καταγραφή νέων αρχαιολογικών χώρων και αντικειμένων, που έχουν έρθει στο φως. Να σημειωθεί εξάλλου, ότι η έκδοση «Αρχαιολογικό Δελτίο» στην οποία περιλαμβάνεται όλο αυτό το υλικό θα εξακολουθήσει να κυκλοφορεί.


Στην ιστοσελίδα του ΥΠΠΟ το έργο παρουσιάζεται ανά Εφορεία - συγκεκριμένα υπάρχουν 39 Εφορείες Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και 28 Εφορείες Βυζαντινών - ενώ η διάταξη ακολουθεί την γεωγραφική διαίρεση της χώρας. «Στο πανόραμα αυτό ξεδιπλώνονται μεγάλες και μικρές στιγμές της ανασκαφικής σκαπάνης, ώρες χαράς, προσμονής και ελπίδας αλλά και φάσεις σιωπής, αγωνίας και έντασης», γράφει στην εισαγωγή της έκδοσης η γενική διευθύντριας αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΤ κυρία Μαρία Ανδρεαδάκη - Βλαζάκη, η οποία έχει την επιμέλειά της.


Όπως γράφει εξάλλου η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη «Η δεκαετία που πέρασε, υπήρξε λόγω και των μεγάλων έργων υποδομής που υλοποιήθηκαν σε ολόκληρη την επικράτεια, μία ιδιαίτερα γόνιμη και παραγωγική περίοδος. Νέα ευρήματα άλλαξαν κυριολεκτικά τον αρχαιολογικό χάρτη της χώρας, ανέτρεψαν αντιλήψεις ή επιβεβαίωσαν υποθέσεις. Υπολείπεται η συστηματική μελέτη, η κριτική πραγμάτευση και η συνθετική δημοσίευσή τους, η οποία είναι αυτή που θα απαντήσει στα ερωτήματα της επιστημονικής κοινότητας παρέχοντας συγχρόνως και το πρόκριμα για την υιοθέτησή τους από την κοινωνία».


Πηγή: Μ. Θερμού, Εφημερίδα "Το Βήμα"

Δεν υπάρχουν σχόλια