Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Επιχείρηση Nightingale

Επιχείρηση Nightingale - ένα πρόγραμμα που διεξάγεται στις ένοπλες δυνάμεις της Μ. Βρετανίας με στόχο την αποκατάσταση τραυματισμένων στρατ...


Επιχείρηση Nightingale - ένα πρόγραμμα που διεξάγεται στις ένοπλες δυνάμεις της Μ. Βρετανίας με στόχο την αποκατάσταση τραυματισμένων στρατιωτών μέσω της διεξαγωγής αρχαιολογικών ερευνών. Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος ανακαλύφθηκε υπόκαυστο σύστημα θέρμανσης ρωμαϊκών λουτρών καθώς και τείχη μιας σημαντικής ρωμαϊκής έπαυλης στην Ουαλία.


Η επιχείρηση Nightingale δημιουργήθηκε με στόχο την χρησιμοποίηση των τεχνικών και κοινωνικών πλευρών της αρχαιολογίας ώστε να βοηθήσει στην αποκατάσταση και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων στρατιωτών που τραυματίστηκαν στο Αφγανιστάν. Υπάρχει στενή σχέση μεταξύ των δεξιοτήτων που απαιτούνται από τον σύγχρονο στρατιώτη και αυτών ενός επαγγελματία αρχαιολόγου.


Στις δεξιότητες αυτές περιλαμβάνονται η έρευνα, η γεωφυσική, η διερεύνηση εδάφους, ο έλεγχος πεδίου και διαχείριση ομάδας, η απεικόνιση, ο προσανατολισμός και η φυσική ικανότητα να ανταπεξέρχεται το άτομο με σκληρή χειρωνακτική εργασία σε δύσκολες συχνά καιρικές συνθήκες.


Ο χώρος που χρησιμοποιήθηκε για την τελευταία φάση του προγράμματος ήταν ένα παλιό εργοστάσιο του Βασιλικού Ναυτικού του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το οποίο χρησιμοποιείται σήμερα ως  χώρος εκπαίδευσης του στρατού. Ο συγκεκριμένος χώρος βρίσκεται υπερυψωμένος πάνω από την αρχαία Ρωμαϊκή πόλη Venta Silurum, στο σημερινό Caerwent.
Ο χώρος που βρέθηκε
το ρωμαϊκό υπόκαυστο


Οι ανασκαφές που έλαβαν χώρα την δεκαετία του 1880 αλλά και οι πρόσφατες γεωφυσικές έρευνες υποδείκνυαν ότι υπάρχει ένα μεγάλο κτιριακό σύμπλεγμα μήκους 100 μέτρων. Το κτίριο βρίσκεται σε ένα από τα υψηλότερα σημεία του φυσικού τοπίου, βλέποντας προς την πόλη και την κοιλάδα. Η λειτουργικότητα του κτιρίου δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί αλλά με βάση τις πρώτες ενδείξεις πρόκειται για μια έπαυλη ή ταφικό μνημείο αριστοκράτη της εποχής.


Διευθυντής του προγράμματος είναι ο λοχίας Diarmaid Washle, που σε συνεργασία με τον αρχαιολόγο Martin Brown, δημιούργησε μια ομάδα από 32 βετεράνους στρατιώτες , φοιτητές αρχαιολογίας από το πανεπιστήμιο του Leicester και συμμετοχή ατόμων διαφόρων ειδικοτήτων από άλλους οργανισμούς (HeritageDaily, Phil Harding of Wessex Archaeology, NCMD, Bredon Hill Archaeology).


Πηγή: HeritageDaily

Δεν υπάρχουν σχόλια