Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Κατέβηκε και η τελευταία μετόπη από τον Παρθενώνα

Τον Παρθενώνα εγκατέλειψε το πρωί της Παρασκευής και η προτελευταία μετόπη της δυτικής όψης με θέμα την Αμαζονομαχία, ενώ σήμερα απο...


Τον Παρθενώνα εγκατέλειψε
το πρωί της Παρασκευής
και η προτελευταία μετόπη
της δυτικής όψης με θέμα
την Αμαζονομαχία,
ενώ σήμερα απομακρύνθηκε
και η τελευταία ανάγλυφη πλάκα


Η τελευταία μετόπη του Παρθενώνα - η 13η της δυτικής πλευράς - κατέβηκε σήμερα από το κορυφαίο μνημείο της κλασικής αρχαιότητας, κλείνοντας έτσι τον κύκλο των αρχιτεκτονικών γλυπτών που, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, μεταφέρονται από τον ναό της Αθηνάς Παρθένου στο Μουσείο της Ακρόπολης.


Στις οκτώ το πρωί της Παρασκευής - όταν οι ειδικοί της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως έκριναν πως ο αέρας δεν ήταν δυνατός και ενώ είχε σταματήσει η βροχή - απομακρύνθηκε και η 12η μετόπη της όψης που υποδέχεται τους επισκέπτες.

Αν και οι μετόπες σώζονται σε κακή κατάσταση λόγω των απολαξεύσεων αλλά και της φθοράς, οι αρχαιολόγοι έχουν καταλήξει πως το θέμα τους είναι η Αμαζονομαχία, η μάχη δηλαδή των Αθηναίων εναντίον των Αμαζόνων, που συμβολίζει τη νίκη των Αθηναίων εναντίον των Περσών και την αδιαμφισβήτητη υπεροχή της Αθήνας απέναντι στις άλλες ελληνικές πόλεις.

Οι υπόλοιπες δέκα μετόπες της δυτικής πλευράς του Παρθενώνα θα παραμείνουν στο μνημείο καθώς η απομάκρυνσή τους προϋποθέτει ευρείας έκτασης αποσυναρμολογήσεις, για τις οποίες δεν συντρέχουν στατικοί λόγοι. Και θα αποτελούν πλέον στο εξής τα μοναδικά αυθεντικά αρχιτεκτονικά μέλη με γλυπτό διάκοσμο στον Ιερό Βράχο.

Στο μεταξύ ανανεώθηκαν και οι συμβάσεις 35 εξειδικευμένων μηχανικών, αρχαιολόγων, συντηρητών και μαρμαροτεχνιτών που έχουν προσληφθεί για το έργο με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, οπότε, σύμφωνα με το πρόγραμμα, έως το τέλος Μαΐου θα ξεκινήσει και το πρόγραμμα της νότιας πτέρυγας των Προπυλαίων καθώς ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση του εργοταξίου με τα ικριώματα και τη γερανογέφυρα.


Πηγή: Εφημερίδα "Τα Νέα"

Δεν υπάρχουν σχόλια