Ο χώρος όπως ήταν πριν Στις 18 Μαΐου αναμένεται να ολοκληρωθεί η προσωρινή διαμόρφωση, του χώρου γύρω από το Δημόσιο Σήμα, όπου ήταν το...
Ο χώρος όπως ήταν πριν |
Στις 18 Μαΐου αναμένεται να ολοκληρωθεί η προσωρινή διαμόρφωση, του χώρου γύρω από το Δημόσιο Σήμα, όπου ήταν το σημαντικότερο δημόσιο νεκροταφείο της αρχαιότητας στην περιοχή Κεραμεικού - Μεταξουργείου, με πρωτοβουλία τοπικών οργανώσεων της περιοχής, επαγγελματιών, συλλόγων και Φορέων του ιστορικού κέντρου της Αθήνας.
Δημόσιο Σήμα – Δράση 2011 – το ξεκίνημα
Πριν από 1 χρόνο ακριβώς δίπλα στο χώρο του «Δημόσιου Σήματος», που έχει αναδείξει η Αρχαιολογική Υπηρεσία και αποτελεί ένα σημείο ιστορικής σημασίας για την πόλη της Αθήνας, ένα ερειπωμένο οικόπεδο γεμάτο μπάζα και σκουπίδια, στην διασταύρωση Λεωνίδου και Πλαταιών, παραδόθηκε στην Τοπική Κοινωνία του Κεραμεικού – Μεταξουργείου ως ένα μικρό, προσωρινό πάρκο για τους κατοίκους και επισκέπτες της γειτονιάς, μέχρις ότου ξεκινήσουν σε αυτό εργασίες ανασκαφής που θα αναδείξουν περαιτέρω το χώρο του «Δημόσιου Σήματος».
Σκοπός της παρέμβασης ήταν ν’ αναδειχθεί η αρχαιολογική και πολιτιστική σημασία του Δημοσίου Σήματος, ως σημείο ιστορικής αναφοράς για την πόλη της Αθήνας, καθώς και η ανάγκη φροντίδας των πολλών εγκαταλειμμένων και ερειπωμένων κτιρίων στην γειτονιά του Κεραμεικού - Μεταξουργείου.
Κινητήριες δυνάμεις ήταν τοπικές οργανώσεις της περιοχής και του ευρύτερου ιστορικού κέντρου της πόλης: η ενωτική πρωτοβουλία κατοίκων «Δημόσιο Σήμα», η ΚΜ Πρότυπη Γειτονιά, η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, οι atenistas, η οργάνωση «Κόσμος της Αθήνας» και το γραφείου αρχιτεκτονικής και αρχιτεκτονικής τοπίου doxiadis+.
Ο χώρος όπως είναι σήμερα |
Με την πολύτιμη βοήθεια του Δήμου Αθηναίων, όσον αφορά στην διαμόρφωση, καθαρισμό και συντήρηση του χώρου, ένα χρόνο μετά το «πάρκο» βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση κι έχει πλήρως ενσωματωθεί στην λειτουργία της γειτονιάς.
Δημόσιο Σήμα ΙΙ – Δράση 2012 – η εξέλιξη
Ένα χρόνο μετά, η πρωτοβουλία για την ανάδειξη του «Δημόσιου Σήματος» συντονίζεται για την εξέλιξη της προσωρινής διαμόρφωσης της περιοχής, γύρω από το ιστορικό αυτό σημείο.
Στο υπόλοιπο τμήμα του χώρου που διαμορφώθηκε πέρισυ, στην διασταύρωση Λεωνίδου και Σαλαμίνος, υπήρχαν κάποια μικρά, ερειπωμένα κτίσματα τα οποία, στο διάστημα που μεσολάβησε, κάηκαν και το μεγαλύτερο μέρος τους γκρεμίστηκε, όπως συμβαίνει εξάλλου στα περισσότερα εγκαταλειμμένα ακίνητα στην περιοχή Κεραμεικού-Μεταξουργείου. Σε συνεργασία με το Δήμο της Αθήνας έγινε μια προσπάθεια επαναφοράς του χώρου και σήμερα φαίνεται πλέον επιτακτική η ανάγκη να ενωθούν το σημείο αυτό με τον χώρο της πρώτης δράσης στο Δημόσιο Σήμα.
Ο χώρος μετά την ανάπλαση |
Η χρηματοδότηση της προσπάθειας θα στηριχθεί σε χορηγίες όπως και το 2011. Όποιος επιθυμεί να ενισχύσει την προσπάθειά μπορεί να το κάνει μέσω της ιστοσελίδας crowd funding www.groopio.com.
Η περιοχή, όπως και η πόλη μας, χρειάζεται μια δεύτερη ευκαιρία για να ορθοποδήσει και έχει ανάγκη από τη στήριξη όλων.
Όλη η προσπάθεια θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΤ.
Λίγα λόγια για το Δημόσιο Σήμα
Η ανασκαφή του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού στον αριθμό 35 της οδού Σαλαμίνος στον ΚΜ έχει αποκαλύψει ταφικά μνημεία και «πολυανδρεία» του Πελοποννησιακού Πολέμου (στα οποία βρέθηκαν οστά νέων ανδρών, αγγεία περίτεχνα ζωγραφισμένα με σκηνές μάχης ή αποχαιρετισμού όπως και κεραμικά ευρήματα) και που αποτελούν τμήμα του Δημοσίου Σήματος.
Εικόνα από πραγματοποίηση εργασιών στον χώρο |
Το Δημόσιο Σήμα αποτελεί το δημόσιο νεκροταφείο, το νεκροταφείο δηλαδή δημόσιων, επιφανών ανδρών του 5ου αι. π. Χ.. και χωροθετείται στα αριστερά και δεξιά μιας λεωφόρου πλάτους 40 μ. και μήκους 1.100 μ. που ξεκινούσε από το Δίπυλο, τη σημαντικότερη είσοδο της Αρχαίας Αθήνας, και κατέληγε στην Ακαδημία (του Πλάτωνα).
Στην Αθήνα σήμερα, το Δημόσιο Σήμα χωροθετείται κάτω και μεταξύ των οδών Πλαταιών και Σαλαμίνος στο ΚΜ που ξεκινούν από τον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού και καταλήγουν στις γραμμές του τρένου, ενώ συνεχίζοντας προς την Ακαδημία Πλάτωνος τοποθετείται κάτω από την οδό Μοναστηρίου.
Στο κεφάλαιο της τεκμηρίωσης στην έκθεση της ανασκαφής από τη Γ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων αναφέρεται ότι :
"Ο ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός καμένων οστών (που αποδίδονται σε αρκετούς σκελετούς στιβαρών ανδρών) στις επιχώσεις των χώρων και κυρίως στην κατά χώραν στρώση, με κτερίσματα χωρίς ίχνη καύσης (που παραπέμπει σε πιθανή μεταφορά νεκρών από μακρινό σημείο), ο μεγάλος αριθμός ταφικών αγγείων και οστράκων (ερυθρόμορφων και λευκών ληκύθων) με σκηνές μάχης και αποχαιρετισμού, ο αποκλεισμός της ταύτισης των αρχιτεκτονικών στοιχείων με ναόσχημο κτίσμα, η μορφολογική ομοιότητα των κτισμάτων με τάφους τύπου "θήκης" και ο υπόγειος - εντός ορύγματος - χαρακτήρας του μνημείου, οδηγούν στο να αναγνωριστούν τα αποκαλυφθέντα αρχαία ως πολυάνδρια".
Εκτιμάται πως σε αυτή τη διαδρομή βρίσκονται οι τάφοι των Περικλή, Θρασυβούλου, Κλεισθένους, Αρμοδίου, Αριστογείτονος κ.ά. Στο Δημόσιο Σήμα θεωρείται ότι ο Περικλής εκφώνησε τον «Επιτάφιο Λόγο» για να τιμήσει τους πρώτους νεκρούς του Πελοποννησιακού Πολέμου.
Πηγή: News247
Δεν υπάρχουν σχόλια