Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

ΣΤΙΒΕΝ ΦΡΑΙ: Εχουμε να ξεπληρώσουμε ένα μεγάλο χρέος στην Ελλάδα

Τα ακλόνητα ιστορικά επιχειρήματα του Βρετανού λογοτέχνη, δημοσιογράφου και ηθοποιού Στίβεν Φράι και του βουλευτή των Φιλελεύθερων Δημοκρα...



Τα ακλόνητα ιστορικά επιχειρήματα του Βρετανού λογοτέχνη, δημοσιογράφου και ηθοποιού Στίβεν Φράι και του βουλευτή των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Αντριου Τζορτζ ανέτρεψαν τις αρχικές σκέψεις και θέσεις που είχαν τα 600 άτομα, Βρετανοί οι περισσότεροι, τα οποία παρακολούθησαν στο «Κάντογκαν Χολ» του Λονδίνου το ντιμπέιτ με το ερώτημα αν πρέπει ή όχι να επιστραφούν στην Ελλάδα τα Μάρμαρα του Παρθενώνα.



Στην ψηφοφορία που έγινε πριν αρχίσει το ντιμπέιτ, υπέρ της επιστροφής ψήφισαν 196, κατά 202 και 158 απάντησαν πως δεν γνωρίζουν. Αυτά τα νούμερα ανατράπηκαν εντυπωσιακά στην ψηφοφορία που έγινε στο τέλος του ντιμπέιτ. Υπέρ του επαναπατρισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα ψήφισαν 384, κατά 125 και 21 είπαν πως δεν γνωρίζουν.


Στο ντιμπέιτ πήραν μέρος, εκτός από τον Στίφεν Φράι και τον Αντριου Τζορτζ που υποστήριξαν την επιστροφή των Μαρμάρων, ο Εργατικός βουλευτής και ιστορικός Τρίστραμ Χαντ και ο καθηγητής αμερικανικών πανεπιστημίων και ιστορικός Φελίπε Φερνάντε Αρμέστα, οι δύο τελευταίοι από την πλευρά του «όχι».Το ντιμπέιτ συντόνιζε η δημοσιογράφος του BBC Ζένα Μπανταουί.



Ο Αντριου Τζορτζ υποστήριξε ότι ο λόρδος Ελγιν αφαίρεσε τα Γλυπτά του Παρθενώνα χρησιμοποιώντας κατασκευασμένα έγγραφα και συγκεκριμένα ένα οθωμανικό φιρμάνι που του έδινε μόνο το δικαίωμα να σκιαγραφήσει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, όχι να τα ακρωτηριάσει. «Σήμερα τα Μάρμαρα του Παρθενώνα είναι διασκορπισμένα, τα χωρίζουν 1.500 μίλια και πρέπει να επανενωθούν», τόνισε ο Αντριου Τζορτζ.


Ο Στίφεν Φράι παρέθεσε ιστορικά και νομικά επιχειρήματα υποστηρίζοντας ότι ο λόρδος Ελγιν αφαίρεσε παράνομα τα Γλυπτά από τον Παρθενώνα και τα πούλησε στο Βρετανικό Μουσείο και πρότεινε την εξής εναλλακτική λύση ως αντάλλαγμα για την επιστροφή των Μαρμάρων: τα πραγματικά Γλυπτά να αντικατασταθούν από αντίγραφα με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας και, παράλληλα, για τις επόμενες δεκαετίας η Ελλάδα να δανείζει σημαντικές ελληνικές αρχαιότητες στο Βρετανικό Μουσείο για να τις εκθέτει.


Οι δύο ιστορικοί που υποστήριξαν τη μη επιστροφή των Μαρμάρων στην Ελλάδα προέβαλαν βασικά το επιχείρημα ότι ο επαναπατρισμός των Μαρμάρων θα δημιουργήσει προηγούμενο, με τον κίνδυνο να αδειάσουν τα μουσεία στη Βρετανία από τις ξένες αρχαιότητες που εκθέτουν σήμερα. «Η επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα θα αδειάσει το Βρετανικό Μουσείο από τις αιγυπτιακές και άλλες ξένες αρχαιότητες που έχει σήμερα», τόνισε ο καθηγητής Φελίπε Αρμέστα.


Ο Στίφεν Φράι έκλεισε τη συζήτηση λέγοντας: «Αγαπώ την Ελλάδα, ό,τι έχει σχέση με την Ελλάδα, τη χώρα, το φαγητό, το κρασί, τον κόσμο της και νιώθω να έχω χρέος προς την Ελλάδα για τα πνευματικά μαθήματα που μου έδωσε. Ολοι μας άλλωστε έχουμε να ξεπληρώσουμε ένα μεγάλο χρέος προς την Ελλάδα, για την προσφορά της στη γνώση της φιλοσοφίας, της άλγεβρας, των μαθηματικών, της δικαιοσύνης, της αστρολογίας».



Πηγή: Λάμπης Τσιριγωτάκης, Εφημερίδα "Έθνος"

Δεν υπάρχουν σχόλια