Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Επιχείρηση «διάσωσης» στο ρωμαϊκό θέατρο της Πάτρας

Η κατασκευή του ρωμαϊκού αμφιθεάτρου πρέπει να έγινε μεταξύ 80 μ.Χ. και 90 μ.Χ. Οι διαστάσεις του υπολογίζονται σε 200 μέτρα μήκος, 90...


Η κατασκευή του ρωμαϊκού αμφιθεάτρου
πρέπει να έγινε μεταξύ 80 μ.Χ. και 90 μ.Χ.
Οι διαστάσεις του υπολογίζονται σε 200 μέτρα μήκος,
90 μέτρα πλάτος και η συνολική του έκταση
φτάνει τα περίπου 20 στρέμματα
Ξεκινά η κατεδάφιση των απαλλοτριωμένων κτιρίων και ανασκαφή στα σημεία που θα απελευθερωθούν, σε ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Πάτρας.


Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, διαγώνια από το ρωμαϊκό ωδείο και είναι ένα από τα σημαντικότερα ρωμαϊκά μνημεία της. Ωστόσο, κάθε άλλο παρά έχει αναδειχθεί. Μάλιστα, ένα μεγάλο μέρος του ρωμαϊκού αμφιθεάτρου-στα-δίου δεν έχει καν ανασκαφεί. Οι απαλλοτριώσεις σχεδιάστηκαν με αποσπασματικό τρόπο και αυτό κάνει το έργο να καρκινοβατεί επί 30 και πλέον χρόνια. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό συμβούλιο γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ της κατάρτισης ενός συνολικού σχεδίου, το οποίο προβλέπει σε πρώτη φάση την κατεδάφιση όλων των απαλλοτριωμένων κτιρίων και την ανασκαφή στα σημεία που θα απελευθερωθούν.


«Οι πόλεις που έχουν αρχαιότητες υφίστανται και κάποιες ταλαιπωρίες», είπε η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΤ Λίνα Μενδώνη. «Οφείλουμε, ανταποδοτικά, να δίνουμε ελεύθερους χώρους και διεξόδους στους κατοίκους τους. Αν όλα προχωρήσουν σωστά και οργανωμένα, μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια μπορεί να αποδοθεί στην πόλη ένας σημαντικός ανοικτός χώρος», τόνισε. Η ίδια ανέφερε πως στο υπουργείο έφθασε εξώδικο με το οποίο ιδιοκτήτης ζητά 2,5 εκατ. ευρώ για στέρηση χρήσης.


Σύμφωνα με τη διευθύντρια Νικολέττα Βαλάκου και την έφορο Ερωφίλη Κόλλια, το ρωμαϊκό αμφιθέατρο είναι έργο πιθανώς της εποχής του Δομιτιανού, δώρο του αυτοκράτορα προς την πόλη για την επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυση της αποικίας. Η κατασκευή του πρέπει να έγινε μεταξύ 80 μ.Χ. και 90 μ.Χ. Οι διαστάσεις του υπολογίζονται σε 200 μέτρα μήκος, 90 μέτρα πλάτος και η συνολική του έκταση φτάνει τα περίπου 20 στρέμματα.


Θηριομαχίες


Στην αρένα του ρωμαϊκού αμφιθεάτρου γίνονταν αθλητικοί, μουσικοί και θεατρικοί αγώνες, αλλά και οι γνωστές ρωμαϊκές θηριομαχίες και μονομαχίες.




Πηγή: Α. Κώττη, Εφημερίδα "Έθνος"

Δεν υπάρχουν σχόλια