Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η φωτιά απειλεί τον αρχαίο οικισμό του Βουθρωτού

Ο αρχαίος οικισμός του Βουθρωτού Μάχη με τις φλόγες δίνουν Αλβανοί πυροσβέστες για να σώσουν τον αρχαιολογικό χώρο του Βουθρωτού στα νό...


Ο αρχαίος οικισμός του Βουθρωτού

Μάχη με τις φλόγες δίνουν Αλβανοί πυροσβέστες για να σώσουν τον αρχαιολογικό χώρο του Βουθρωτού στα νότια της γειτονικής χώρας, απέναντι από την Κέρκυρα.


Η φωτιά ξέσπασε στο βουνό Μηλιά και απειλεί τα μοναδικά ιστορικά μνημεία που έχουν συμπεριληφθεί στη λίστα με τα προστατευμένα από την UNESCO.


Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από τους Αγίους Σαράντα και το Αργυρόκαστρο έχουν ριχτεί στη μάχη της κατάσβεσης της πυρκαγιάς και την κρατούν μακριά από τον αρχαιολογικό χώρο, ενώ όσο περνούν οι ώρες αυτή απομακρύνεται από το Εθνικό Πάρκο.Τα αίτια της φωτιάς παραμένουν άγνωστα, δεν αποκλείεται ωστόσο να οφείλεται στην καύση καλαμιών ή σημείων με χαμηλή βλάστηση για να τα μετατρέψουν Αλβανοί κτηνοτρόφοι σε βοσκοτόπια.


Ο αρχαιολογικός χώρος του Βουθρωτού βρίσκεται 20 χιλιόμετρα νότια των Αγίων Σαράντα σε έναν λόφο με εξαιρετική θέα στη θάλασσα.


Κατοίκηση


Τα προϊστορικά ίχνη της ελληνικής αποικίας χάνονται στα βάθη των αιώνων, είχε όμως συνεχή κατοίκηση μέχρι τα τέλη του Μεσαίωνα, οπότε και εγκαταλείφθηκε λόγω του υγρού εδάφους της, ενώ φημίζονταν για τα πλούσια ιχθυοτροφεία που έφερναν ένα καλό εισόδημα σε πολλούς κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.Οι ανασκαφές ξεκίνησαν το 1925 από ιταλική αρχαιολογική αποστολή και έφεραν στο φως σημαντικά ευρήματα προϊστορικών, ελληνικών, ρωμαϊκών και βυζαντινών χρόνων.


Ο αρχαιολογικός χώρος είναι επισκέψιμος όλον τον χρόνο και δέχεται τουρίστες, ενώ κάθε Ιούλιο πραγματοποιείται Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου.






Πηγή: Εφημερίδα "Έθνος"

Δεν υπάρχουν σχόλια