Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν υποθαλάσσια ερείπια βυζαντινού φρουρίου στην Μαύρη Θάλασσα Βυζαντινό Herculaneum στη Βουλγαρία, με το όνομα Άκρ...
Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν υποθαλάσσια ερείπια βυζαντινού φρουρίου στην Μαύρη Θάλασσα |
Βυζαντινό Herculaneum στη Βουλγαρία, με το όνομα Άκρα, ανακαλύφθηκε από τους αρχαιολόγους στο ακρωτήριο Akin, κοντά στην πόλη του Chernomorets στη νότια ακτή της Μαύρης Θάλασσας.
Οι πληροφορίες δόθηκαν από τον Διευθυντή του Εθνικού Μουσείου Ιστορίας, Bozhidar Dimitrov, μιλώντας σε αποκλειστική συνέντευξη για την διαδικτυακή έκδοση της βουλγαρικής 24Chassa (24 ώρες).
Ο ιστορικός ανέφερε ότι ο οικισμός είχε καταστραφεί από την εισβολή των Αβάρων.
Ο Ivan Hristov, ο οποίος ηγείται της αρχαιολογικής ομάδας και αναπληρώνει τον Dimitrov, συνεχίζει τις ανασκαφές στο ακρωτήρι, όπου έχουν βρεθεί υποβρύχια υπολείμματα από πρώιμο βυζαντινό φρούριο, ένα μοναδικό εύρημα για τη βουλγαρική ακτή της Μαύρης Θάλασσας. Το φρούριο, που αρχικά θεωρείτο ότι ονομαζόταν Krimna, χρονολογείται από τα τέλη του 5ου αιώνα μ.Χ.
Σύμφωνα με τον Hristov, η φωτιά από την εισβολή των Αβάρων, σφράγισε κατά κάποιο τρόπο τα ευρήματα στη γη, με παρόμοιο τρόπο που έκανε η λάβα του Βεζούβιου στην Πομπηία. Οι βαριές κεραμοσκεπές κατέρρευσαν διατηρώντας τα πάντα που βρίσκονταν κάτω από αυτές.
Ο Dimitrov δήλωσε ότι στα ευρήματα περιλαμβάνονται πλήρως διατηρημένα αγγεία, πήλινοι αμφορείς, λάμπες, πανέμορφα μικρά κύπελλα γυαλιού, μαζί με μια σειρά από κεραμικά θραύσματα, τα οποία θα αποκατασταθούν. Τα ευρήματα αυτά κατασκευάστηκαν από τεχνίτες στη βόρεια Αφρική και στη συνέχεια έφθασαν στο Akin μέσω πλοίων.
Ο διευθυντής του Mουσείου τονίζει ότι μετά από λεπτομερή ματιά στα ευρήματα και ερευνώντας στα αρχεία, κατάλαβε ότι πρόκειται για μια πόλη παρόμοια με την ιταλική Herculaneum ως προς τον τρόπο που έχει διατηρηθεί, και ήταν διατεθειμένος να αλλάξει την αρχική του πεποίθηση ότι η πόλη ονομαζόταν Krimna.
«Το πιο πιθανό ήταν το όνομα να είναι ίδιο όπως και τώρα – Akra. Στα αρχαία ελληνικά το Akra σημαίνει ακρωτήρι, αλλά επίσης και φρούριο ή και ακρόπολη. Πολλά ιστορικά έγγραφα το επιβεβαιώνουν. Υπήρχε μια τέτοια μεγάλη πόλη», λέει ο ίδιος.
Η ομάδα αυτή τη στιγμή εργάζεται στο νότιο τμήμα του φρουρίου, όπου, όπως αναφέρει ο Hristov, ένας μεγάλος αριθμός ευρημάτων έχει ανακαλυφθεί σε μια μικρή περιοχή, διότι η κατασκευή ήταν πολύ πυκνή.
«Μελετάμε τώρα ένα τρίτο σπίτι και βλέπουμε ήδη κάτι που μοιάζει με κατοικημένη περιοχή πίσω από τα τείχη του φρουρίου, με μεγάλα σπίτια που έχουν λίθινα θεμέλια», εξηγεί ο αρχαιολόγος.
Η ομάδα έχει βρει, επίσης, τέσσερα μεγάλα χάλκινα νομίσματα με το πορτρέτο του αυτοκράτορα Ιουστινιανού του Μεγάλου, στοιχείο που δείχνει ότι το φρούριο χτίστηκε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του αυτοκράτορα Αναστασίου περίπου το 513 μ.Χ., και αργότερα ενισχύθηκε από τον Ιουστινιανό.
Οι ανασκαφές στο ακρωτήρι Akin τελούνται υπό την αιγίδα του Εθνικού Μουσείου Ιστορίας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών και το Ιστορικό Μουσείο του Burgas, ενώ χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα Via Pontica. Φοιτητές από το Πανεπιστήμιο της Σόφιας λαμβάνουν μέρος στις ανασκαφές.
Ο Hristov και η ομάδα του ζήτησε την απαγόρευση όλων των κατασκευών στην περιοχή προκειμένου να διαφυλαχτούν τα πολύτιμα ευρήματα. Τα εδάφη δυτικά του Chernomorets παραμένουν ανέγγιχτα ακόμα από κατασκευαστικές δραστηριότητες, αλλά ιδιώτες έχουν ήδη προχωρήσει στην κυριότητα αρκετών εκτάσεων της περιοχής.
Πηγή: The Archaeology News Network
Δεν υπάρχουν σχόλια