Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Επιστροφή των εικόνων στον τόπο του εγκλήματος

Τέσσερις μόλις μήνες πριν συμπληρωθούν τρία χρόνια από την κλοπή των εικόνων στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Κουκούλι, οι 16 από τ...


Τέσσερις μόλις μήνες πριν συμπληρωθούν τρία χρόνια από την κλοπή των εικόνων στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Κουκούλι, οι 16 από τις 80 περίπου εικόνες, επέστρεψαν στη θέση τους. 


Όπως είναι γνωστό πρόκειται για τις εικόνες που εντοπίστηκαν σε γκαλερί του Λονδίνου και του Άμστερνταμ, επαναπατρίστηκαν μετά την ταυτοποίησή τους και παρέμειναν για ένα χρονικό διάστημα στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών. 

Από την περασμένη άνοιξη οι εικόνες βρέθηκαν στο Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων, όπου και αποτέλεσαν μέρος σχετικής έκθεσης, παρουσία της ΓΓ του Υπ. Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη. 

Το χαρμόσυνο νέο της επιστροφής, που αποτελούσε και αίτημα της τοπικής κοινωνίας του Κουκουλίου, έφτασε τη Δευτέρα, μία μέρα πριν το Δεκαπενταύγουστο, με τις εικόνες να επιστρέφουν στην εκκλησία, υπό την υψηλή εποπτεία αρχαιολόγου της 8ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. 

Συνολικά στο Κουκούλι επέστρεψαν οι 16 από τις 17 εικόνες που έχουν εντοπιστεί και οι οποίες ανήκουν στην εκκλησία, με τη μία που απομένει, να μην έχει επιστρέψει, καθώς πρόκειται για πειστήριο εγκληματικής ενέργειας και αποτελεί στοιχείο της δικαστικής διερεύνησης. 

Σε χθεσινές του δηλώσεις ο πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου Κουκουλίου Ευριπίδης Μακρής, εξέφρασε την ικανοποίηση των κατοίκων του χωριού για την επιστροφή των εικόνων.  «Ήταν μια χαρούμενη ημέρα για εμάς, καθώς οι εικόνες επέστρεψαν στον ιερό χώρο και στον τόπο που έπρεπε. Χαρήκαμε ιδιαίτερα και περιμένουμε μήπως ανακαλυφθούν και οι άλλες», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μακρής.
Ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Κουκουλιωτών Ιωαννίνων «Ευγένιος Πλακίδας», Σπύρος Τσουμάνης εκτός από την ικανοποίηση, εξέφρασε και το αίτημα επιστροφής όλων των εικόνων που εκλάπησαν. 

Ο Δήμαρχος Ζαγορίου Γαβριήλ Παπαναστασίου δεν παρέλειψε να επαναφέρει την πρότασή του για τη δημιουργία ενός μουσείου, στο οποίο θα φυλάσσονται οι πρωτότυπες εικόνες, ενώ στις θέσεις τους, στις εκκλησίες και τα μοναστήρια θα έχουν τοποθετηθεί πιστά αντίγραφα.  

«Το έχουμε συζητήσει με πολλούς παράγοντες, ωστόσο το ζήτημα είναι δύσκολο και θα το ξαναδούμε μακροπρόθεσμα», σημείωσε.

Μέτρα ασφαλείας

Αξίζει να σημειωθεί πως η επιστροφή των εικόνων στο Κουκούλι δεν ήταν μία εύκολη υπόθεση, καθώς ήταν δεδομένη η αρχική άρνηση των υπηρεσιών, αλλά και οι επιφυλάξεις που εκφράστηκαν διαχρονικά και από την Αστυνομία, για το ενδεχόμενο νέων κλοπών. 
Ωστόσο, οι υπεύθυνοι του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου έπεισαν τις αρμόδιες υπηρεσίες, ότι έχουν λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας, θωρακίζοντας την Ιερά Μονή, με σύγχρονα συστήματα ασφαλείας. 

«Βεβαίως υπήρχαν αμφιβολίες, αλλά εμείς περιμέναμε την επιστροφή των εικόνων από τη στιγμή που πήραμε όλα τα μέτρα ασφαλείας. Ελπίζουμε να μην υπάρξει άλλη κλοπή. Έχουμε αποφασίσει να φυλάξουμε την εκκλησία μας. 100% σίγουροι, όμως, δεν μπορούμε να είμαστε από την ώρα που βλέπουμε ότι ανοίγουν μέχρι και κρατικά μουσεία», ανέφερε ο πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου Κουκουλίου Ευριπίδης Μακρής.

Την άποψη ότι απαιτείται μεγαλύτερη αστυνόμευση στην περιοχή, αλλά και μεγαλύτερη προσοχή από τους κατοίκους εξέφρασε ο Δήμαρχος Ζαγορίου, ενώ θερμές ευχαριστίες εξέφρασαν αμφότεροι προς τον Περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη, αλλά και την ΓΓ του Υπ. Πολιτισμού κα Μενδώνη.  «Πρωτίστως θέλω να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη, ο οποίος ήταν από την αρχή στο πλευρό μας και φρόντισε να βρεθούν οι εικόνες. Ήταν από τους πρώτους που συνηγόρησε στην επιστροφή τους στο Κουκούλι βλέποντας ότι έχουμε λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας», ανέφερε ο κ. Μακρής και πρόσθεσε: «Η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού μας είχε δώσει το λόγο της όταν ήρθε στα Γιάννινα για να δει τις εικόνες, ότι θα μας τις επιστρέψει αν πάρουμε τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφαλείας. Τήρησε το λόγο της».

Δυσαρέσκεια για την ατιμωρησία

Το μεγάλο κεφάλαιο ωστόσο που παραμένει ανοιχτό εκτός από την επιστροφή και των άλλων εικόνων, είναι αυτό της σύλληψης των δραστών του κυκλώματος, που λεηλάτησε τον θρησκευτικό πλούτο της Ηπείρου. 

Η πληροφορία που κυκλοφορεί ευρέως ότι η Αστυνομία και οι δικαστικές αρχές έχουν στοχοποιήσει τον εγκέφαλο του κυκλώματος που είναι ο ίδιος ο οποίος πούλησε τις εικόνες στις γκαλερί του εξωτερικού, προκαλεί την εύλογη απορία των εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας, γιατί δεν έχει προχωρήσει η υπόθεση στο πεδίο της σύλληψης. 

«Πρέπει να είναι περισσότερο δραστήριες οι αρχές, ώστε να μην κυκλοφορούν ελεύθεροι αυτοί που έχουν εντοπιστεί», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαναστασίου.


Πηγή: Εφημερίδα "Ανεξάρτητος"

Δεν υπάρχουν σχόλια