To κρανίο του αρχαιότερου σύγχρονου ανθρώπου που έχει εντοπιστεί μέχρι τώρα στη νοτιοανατολική Ασία Μια εντυπωσιακή ανακάλυψη έκανε ο...
To κρανίο του αρχαιότερου σύγχρονου ανθρώπου που έχει εντοπιστεί μέχρι τώρα στη νοτιοανατολική Ασία |
Μια εντυπωσιακή ανακάλυψη έκανε ομάδα ανθρωπολόγων σε σπήλαιο στο Λάος. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως ένα κρανίο το οποίο σύμφωνα με τους ειδικούς ανήκει σε σύγχρονο άνθρωπο (Homo sapiens) και η ηλικία του εκτιμάται ότι είναι 46-63 χιλιάδων ετών.
Αυτό σημαίνει ότι ο σύγχρονος άνθρωπος είχε φτάσει στη νοτιοανατολική Ασία τουλάχιστον 20 χιλιάδες χρόνια νωρίτερα από όσο πιστεύαμε, γεγονός που αλλάζει άρδην τα ανθρωπολογικά δεδομένα και ειδικά εκείνα των μεταναστεύσεων του ανθρώπινου είδους.
Το επικό ταξίδι του σύγχρονου ανθρώπου
Το κρανίο εντοπίστηκε στο σπήλαιο Tam Pa Ling που βρίσκεται σε μια οροσειρά που στέκεται ανάμεσα στο Λάος, το Βιετνάμ και την Ταϊλάνδη. Η ανακάλυψη ευρημάτων του σύγχρονου ανθρώπου τέτοιας ηλικίας και τόσο βαθιά μέσα στο εσωτερικό της Ασίας μεταβάλλει την κρατούσα θεωρία για τη μετανάστευση του σύγχρονου ανθρώπου από την Αφρική. Τα μέχρι σήμερα ευρήματα δείχνουν ότι ο Homo sapiens ξεκίνησε το μεταναστευτικό του ταξίδι από την Αφρική προς τη Μέση Ανατολή πριν από 80-100 χιλιάδες έτη.
Σύμφωνα όμως με τους ειδικούς τόσο οι πρώτοι άνθρωποι που πάτησαν στην ασιατική ήπειρο όσο και οι επόμενες γενιές για πολλές χιλιάδες χρόνια προτίμησαν να κινούνται παραλιακά, κατά μήκος των ακτών και δεν είχαν προσπαθήσει να κινηθούν στο εσωτερικό της ηπείρου. Πρόσφατες γενετικές έρευνες υποδείκνυαν την παρουσία του σύγχρονου ανθρώπου στο εσωτερικό της Ασίας πριν από περίπου 60 χιλιάδες έτη αλλά δεν είχαν εντοπιστεί μέχρι σήμερα ευρήματα που να την αποδεικνύουν.
«Πιστεύουμε ότι το κρανίο ανήκει σε έναν νεαρό άνδρα και όπως φαίνεται τα χαρακτηριστικά του προσώπου εκείνων των ανθρώπων ήταν πανομοιότυπα με τα δικά μας αν και ο συγκεκριμένος φαίνεται ότι ήταν πολύ μικροκαμωμένος. Η οδοντοστοιχία του δεν είναι σε κατάσταση τέτοια που να μας επιτρέψει να βρούμε στοιχεία για τη διατροφή του. Όμως λαμβάνοντας υπόψη το νεαρό της ηλικίας του η μεγάλη καταστροφή που έχουν υποστεί τα δόντια του δείχνει ότι έτρωγε ιδιαίτερα σκληρές τροφές» αναφέρει η Λώρα Σάκελφορντ του Πανεπιστημίου του Ιλλινόι, επικεφαλής της έρευνας η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Science».
Πηγή: Θ. Λαϊνάς, Εφημερίδα "Το Βήμα"
Δεν υπάρχουν σχόλια