Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αρχαιολογική αναβάθμιση στα Φάρσαλα

Τον Ιούνιο του 2011, μετά από προσωπικό ενδιαφέρον που έδειξε ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Άρης Καραχάλιος η μελέτη της ΙΕ’ Εφορείας Προϊστορικών ...

Τον Ιούνιο του 2011, μετά από προσωπικό ενδιαφέρον που έδειξε ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Άρης Καραχάλιος η μελέτη της ΙΕ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Λάρισας, που αφορά στη συντήρηση των αρχαίων αρχιτεκτονικών λειψάνων τόσο της Ακρόπολης Φαρσάλων όσο και των διάσπαρτων στην πόλη απαλλοτριωμένων οικοπέδων, που σώζουν τμήματα της αρχαίας οχύρωσης και τρία ταφικά μνημεία, εγκρίθηκε και εντάχθηκε σε πρόγραμμα χρηματοδότησης από τα ευρωπαϊκά κονδύλια του ΕΣΠΑ.


Τον Δεκέμβριο του 2011 τα έργα στην Ακρόπολη των Φαρσάλων ξεκίνησαν και συνεχίζονται αδιάλειπτα έως σήμερα. Εκεί εργάζονταν ένας αρχαιολόγος, μία σχεδιάστρια και ομάδα εννέα εργατών, ενώ την επιστημονική ευθύνη έχουν η κ. Στέλλα Κατακούτα και η κ. Μαρία Δαφούλα αρχαιολόγος και αρχιτέκτονας της ΙΕ’ ΕΠΚΑ αντίστοιχα.

Το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2013 και συμπράττει σ’ αυτό και η 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Λάρισας. Οι προβλεπόμενες εργασίες θα είναι μικρής κλίμακας και απολύτως εναρμονισμένες στο φυσικό περιβάλλον ώστε οι ερειπιώνες να μην απωλέσουν, καθ’ οιονδήποτε τρόπο την αυθεντικότητά τους.

Ο δήμαρχος Φαρσάλων, κ. Αρης Καραχάλιος, θεωρεί ότι το έργο αυτό είναι «σημαντικό για την αναβάθμιση της φυσιογνωμίας της σύγχρονης πόλης, καθώς με την ολοκλήρωσή του, αναμένεται να δημιουργηθεί αφενός ένα αρχαιολογικό πάρκο στον χώρο της ακρόπολης, τον πιο εκτεταμένο χώρο αναψυχής και πρασίνου των Φαρσάλων, μετατρέποντάς τον σ’ ένα ιδανικό προορισμό για τους κατοίκους και τους επισκέπτες και αφετέρου τα διάσπαρτα εντός της πόλης απαλλοτριωθέντα οικόπεδα με τα αρχιτεκτονικά λείψανα της αρχαίας οχύρωσης και των ταφικών μνημείων, να ενταχθούν σε μια ενδιαφέρουσα σηματοδοτημένη αρχαιολογική πορεία, εμπλουτισμένη με πολλές πινακίδες, φέρουσες το απαραίτητο πληροφοριακό υλικό.

Εξάλλου το έργο εντάσσεται σ’ ένα ευρύτερο σχεδιασμό για την πολιτιστική αναβάθμιση και προβολή του Δήμου Φαρσάλων, για τον οποίο με ιδιαίτερη φροντίδα εγώ και οι συνεργάτες μου εργαζόμαστε».



Πηγή: Αχ. Μπακαλέξης, Εφημερίδα "Ελευθερία"

Δεν υπάρχουν σχόλια