Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Μεγάλης αρχαιολογικής αξίας εύρημα στη θαλάσσια περιοχή Λεμεσού-Λάρνακας

Σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λεμεσού –Λάρνακας, από Κύπριο ερασιτέχνη ψαρά. 


Σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λεμεσού –Λάρνακας, από Κύπριο ερασιτέχνη ψαρά. 

Πρόκειται για ένα χρυσό νόμισμα της ρωμαϊκής περιόδου, που χρονολογείται στον πρώτο αιώνα μετά Χριστόν, το οποίο φαίνεται να απεικονίζει τον «παρανοϊκό», όπως χαρακτηρίζεται, αυτοκράτορα Καλιγούλα, να προσφέρει θυσία μπροστά από έναν ναό έξι κιόνων του θεού Αυγούστου.


Το συγκεκριμένο νόμισμα καθίσταται ακόμη πιο σπάνιο και μεγαλύτερης αρχαιολογικής αξίας, από άλλα παρόμοια που έχουν ανεβρεθεί, λόγω του ότι είναι χρυσό.

To Sigmalive εξασφάλισε από τον ευαισθητοποιημένο πολίτη, Γιώργο Μίτσιγκα, τη σημαντική ανακάλυψη, η οποία μπορεί να αποτελέσει προπομπό και βάση, για μελλοντικές αποκαλύψεις, σε ότι αφορά τις σχέσεις, τις εμπορικές ή άλλες συναλλαγές, μεταξύ Κύπρου και Ρώμης.



Σύμφωνα με το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κύπρου, ένα τέτοιο εύρημα εμπλουτίζει την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής και ενδέχεται να δώσει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τη σημασία της αρχαίας εμπορικής δραστηριότητας της Κύπρου. Επιπλέον, ο χώρος στον  οποίο εντοπίστηκε μπορεί να κρύβει περισσότερα στοιχεία αναφορικά με την προέλευση και τον τρόπο με τον οποίο κατέληξε εκεί το νόμισμα.


Το Μουσείο καλεί όλους τους πολίτες, στις περιπτώσεις που ανακαλύπτουν αρχαία ευρήματα, να μην τα μετακινούν, αλλά να ενημερώνουν αμέσως το τμήμα αρχαιοτήτων, για να δίνεται η ευκαιρία στους καταρτισμένους επιστήμονες να μελετούν τόσο τα ευρήματα όσο και τον περιβάλλοντα τους χώρο και να καταλήγουν σε βαρυσήμαντα συμπεράσματα.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο διαβεβαιώνει εξάλλου ότι όλοι οι αρχαιολογικοί θησαυροί φυλάσσονται με ευλάβεια, μελετούνται και συντηρούνται από τους πλέον αρμόδιους επιστήμονες.



Σημειώνεται ότι, μετά από την παρέμβαση του Sigmalive, το αρχαίο νόμισμα παραδόθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο για περεταίρω μελέτη και συντήρηση.



Πηγή: Θ. Αθανασίου, Sigmalive

Δεν υπάρχουν σχόλια