Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Βυζαντινοί περιστερώνες στην κοιλάδα Ağırnas στην κεντρική Ανατολία

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Nilay Karakaya  και οι μαθητές του έχουν κάνει έρευνες στην  περιοχή και ανακάλυψαν μια σειρά από περιστερών...

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Nilay Karakaya
 και οι μαθητές του έχουν κάνει έρευνες στην 
περιοχή και ανακάλυψαν μια σειρά από περιστερώνες
 από τη Βυζαντινή εποχή.



Βυζαντινοί περιστερώνες στην κοιλάδα Ağırnas στην κεντρική Ανατολία βρίσκονται στο επίκεντρο πρόσφατης έρευνας που πραγματοποιήθηκε από ομάδα πανεπιστημιακών καθηγητών και φοιτητών. Η μελέτη έχει αρχίσει να αποφέρει αποτελέσματα καθώς αποκαλύπτει μια σειρά από ενδιαφέροντα στοιχεία για την περιοχή.



Μελέτη που διεξήχθη πρόσφατα σε παλιό βυζαντινό οικισμό στην περιοχή της επαρχίας Kayseri, στην κοιλάδα Ağırnas της Κεντρικής Ανατολίας αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι έδιναν ιδιαίτερη σημασία στην αναπαραγωγή περιστεριών και ότι το λίπασμα που λαμβάνεται σήμερα από τον σκαλισμένο βράχο των περιστερώνων χρησιμοποιήθηκε ευρύτατα για την παραγωγή σιτηρών.

Η κοιλάδα στην περιοχή Ağırnas αποτέλεσε τον πρώτο αρχαιολογικό χώρο έρευνας από το 2005 του πανεπιστημίου Erciyes, χωρίς όμως να πραγματοποιούνται ανασκαφικές εργασίες. Ωστόσο, με την άδεια του τουρκικού Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, τα έργα ξεκίνησαν στην κοιλάδα.

Αποθήκες λιπασμάτων

Ομάδα αποτελούμενη από την αναπληρώτρια καθηγήτρια Nilay Karakaya και τους φοιτητές Savaş Maraşlı, Derya Güneri και Kemal Karaca εξέτασε την περιοχή και ανακάλυψε μια σειρά από περιστερώνες της Βυζαντινής εποχής καθώς και αποθήκες λιπασμάτων και σιτηρών που παράγονταν στο χωριό.

Η Karakaya  είχε εργαστεί και παλαιότερα στους βραχώδεις οικισμούς και στην ευρύτερη περιοχή  στα δυτικά των βουνών της Koramaz. «Υπάρχουν τρεις κοιλάδες στις δυτικές απολήξεις των βουνών. Αυτές είναι η κοιλάδα Ağırnas, η Derevenk και η Gesi. Η δουλειά μας επικεντρώνεται στην πρώτη κοιλάδα», είπε, προσθέτοντας ότι ήρθαν αντιμέτωποι με μια σειρά από περιστερώνες κατά τη διάρκεια της εργασίας τους και ανακάλυψαν ότι η αγροτική ζωή αποτελούσε τον κυρίαρχο τρόπο ζωής στο βόρειο και ανατολικό τμήμα της κοιλάδας.

«Οι περιστερώνες κέντρισαν πραγματικά το ενδιαφέρον μας. Έχουν πολύ λεπτομερή αρχιτεκτονική κατασκευή και αυτό είναι το πολύ ενδιαφέρον στοιχείο τους. Εκτιμούμε ότι υπάρχουν πολλές θρησκευτικές κατασκευές και σπίτια στην περιοχή. Ξεκινήσαμε αρχικά το έργο μας με χρονικό ορίζοντα δύο ή τριών ετών, αλλά τώρα πιστεύουμε ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος», δήλωσε η Karakaya.

Ανέφερε επίσης ότι η ομάδα δεν ήταν σε θέση να εισέλθει στους υπόγειους οικισμούς της κοιλάδας, και για το λόγο αυτό η μελέτη διεξάγεται εξ ολοκλήρου στην επιφάνεια.

Η διαφορετική κοιλάδα Ağırnas

Η καθηγήτρια επεσήμανε ότι είχε εργαστεί κατά το παρελθόν στην κοιλάδα Erdemli στην περιοχή Yeşilhisar, στην οποία βρίσκεται διάσημος ιστορικός βυζαντινός οικισμός, για επτά χρόνια, ωστόσο βρήκε αρκετά μικρό αριθμό περιστερώνων στην περιοχή.
Η γεωργική ζωή στην κοιλάδα Erdemli επικεντρώθηκε κυρίως στην παραγωγή οίνου, αλλά η περίπτωση της Ağırnas είναι διαφορετική, τονίζει η Karakaya.

«Υποψιάζομαι ότι οι άνθρωποι που ζούσαν στην κοιλάδα Ağırnas βασίζονταν στα περιστέρια. Εδώ (στην Ağırnas) υπάρχουν αποθήκες με λιπάσματα περιστεριών και αποθήκες δημητριακών, που σημαίνει ότι αποδόθηκε μεγάλη σημασία στην κτηνοτροφία. Είναι πολύ ενδιαφέρον για μένα. Κατά την εξέταση των κτιρίων στα δυτικά της κοιλάδας, διαπίστωσα ότι τα σπίτια και οι εκκλησίες δεν ήταν διαφορετικές από εκείνες της Καππαδοκίας, αλλά οι περιστερώνες έχουν ορισμένα μοναδικά χαρακτηριστικά. Θα τα δούμε όσο δουλεύουμε πάνω σε αυτά».



Δεν υπάρχουν σχόλια