Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Νέα κατάρρευση στην Πομπηία

Μια ξύλινη δοκό στήριξης της οροφής της Villa dei Misteri (Βίλα των Μυστηρίων) στα ρωμαϊκά ερείπια της Πομπηίας. Ένα μεγάλο ξύλινο δο...

Μια ξύλινη δοκό στήριξης
της οροφής της Villa dei Misteri
(Βίλα των Μυστηρίων)
στα ρωμαϊκά ερείπια της Πομπηίας.

Ένα μεγάλο ξύλινο δοκάρι κατέρρευσε μέσα σε αρχαία έπαυλη στην Πομπηία το Σαββατοκύριακο προκαλώντας νέα κατακραυγή για το μέλλον ενός από τους διασημότερους αρχαιολογικούς χώρους του κόσμου.

Η δοκός, μήκους 4μ., έπεσε μέσα στην αυλή της Βίλας των Μυστηρίων, ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα της Πομπηίας, νωρίς το Σάββατο μετά από μέρες συνεχής  καταρρακτώδης βροχής.

Η Greta Stefani, που ορίστηκε πρόσφατα διευθυντής του αρχαιολογικού χώρου της Πομπηίας, δήλωσε ότι το δοκάρι που έπεσε ανήκει σε σύγχρονη κατασκευή, η οποία χτίστηκε πριν από 15 χρόνια περίπου και η περιοχή έχει κλείσει για τους τουρίστες.
Κανείς δεν τραυματίστηκε από το περιστατικό που συνέβη νύχτα, αλλά οι αρχαιολόγοι τονίζουν ότι πολύ λίγα πράγματα έχουν γίνει προκειμένου να διαφυλαχθεί το 2.000 ετών Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

«Η ιταλική κυβέρνηση πάντα μιλάει για τη σημασία του πολιτισμού και της κληρονομιάς μας, αλλά το γεγονός είναι ότι έχουν αρχίσει να περικόπτουν κονδύλια στον τομέα μας», δηλώνει η Valentina Stefano από την Ιταλική Συνομοσπονδία Αρχαιολόγων.

«Μετά την πρόσφατη πτώση 12 αρχαιολόγοι και 8 αρχιτέκτονες έχουν προσληφθεί για να εργαστούν στην Πομπηία, αλλά δεν έχουν επαρκείς πόρους».

Η Βίλα των Μυστηρίων, ήταν μια κομψή βίλα των προαστίων της Πομπηίας, και αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της πόλης, η οποία καταστράφηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου του Βεζούβιου το 79 μ.Χ.

Τοιχογραφία από την Βίλα των Μυστηρίων
Το πρώτο σχέδιο της Βίλας χρονολογείται από τον δεύτερο αιώνα π.Χ. και πήρε το όνομά της από τις πλούσιες διακοσμημένες τοιχογραφίες με το χαρακτηριστικό κόκκινο και χρυσό χρώμα ενώ γυναίκεια αγάλματα διακοσμούν ένα δωμάτιο της κατοικίας.

Ο αριθμός των κατολισθήσεων στην Πομπηία έχει φτάσει τις 15 τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Τον Νοέμβριο του 2010 υπήρξε κατάρρευση στην Οικία των Μονομάχων, η οποία αποτέλεσε το έναυσμα για δριμύτατη κριτική από την Unesco και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ακολούθησε η κατάρρευση στο φημισμένο Οίκο του Ηθικού και άλλες τρείς μικρότερες, συμπεριλαμβανομένου αυτής στον Οίκο του Διομήδη και σε έναν τοίχο κοντά στην Πύλη Nola.Το Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους ένα μεγάλο κομμάτι σοβά έπεσε από τον αρχαίο ναό του Δία στην Πομπηία ενώ υπήρξε και άλλη πτώση μέσα στον Οίκο της Αφροδίτης.

«Η συντήρηση είναι ανύπαρκτη και οι τουρίστες βρίσκονται συνεχώς σε κίνδυνο να τραυματιστούν», δήλωσε ο γερουσιαστής Diana De Feo από το κόμμα People of Freedom Party.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, περισσότερα από 1,6 εκατομμύρια άτομα επισκέφτηκαν τον αρχαιολογικό χώρο το χρονικό διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου - 45.000 λιγότερους επισκέπτες από την ίδια περίοδο το 2011.

Τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους ο Ιταλός πρωθυπουργός Mario Monti ανακοίνωσε ένα φιλόδοξο σχέδιο για να σώσει την Πομπηία μετά από την έγκριση κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αποκατάσταση προβλημάτων των μνημείων της με τα κεφάλαια που θα δίνονταν στην Ιταλία.

Το συνολικό ποσό των 105 εκατομμυρίων ευρώ από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης προορίζονται για τη διατήρηση, συντήρηση και βελτίωση του αρχαιολογικού χώρου με την ονομασία «Great Pompeii Project».



Πηγή: The Telegraph
Πηγή εικόνων: The Telegraph , Wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια