Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ερείπια ρωμαϊκού στρατοπέδου στην Γερμανία συνδέονται με τον Ιούλιο Καίσαρα

Η αρχαιολόγος Sabine Hornung με ένα καρφί από ρωμαϊκό παπούτσι. Τα ερείπια ενός αρχαίου ρωμαϊκού στρατοπέδου στη Γερμανία συνδέονται...

Η αρχαιολόγος Sabine Hornung
με ένα καρφί από ρωμαϊκό παπούτσι.

Τα ερείπια ενός αρχαίου ρωμαϊκού στρατοπέδου στη Γερμανία συνδέονται με τον Ιούλιο Καίσαρα, καθιστώντας το ως τον παλαιότερο ρωμαϊκό αρχαιολογικό χώρο στη χώρα.

Τα ερείπια, κοντά στη σημερινή πόλη του Hermeskeil στη δυτική Γερμανία, συνδέονται για πρώτη φορά με τους Ρωμαίους τον 19ο αιώνα, αλλά μέχρι σήμερα πιστευόταν ότι χρονολογούνται αρκετά χρόνια μετά από την περίοδο του Καίσαρα.

Στην πρώτη δημόσια παρουσίασή της στον αρχαιολογικό χώρο, η αρχαιολόγος Sabine Hornung εξήγησε με πιο τρόπο περισσότερα από 70 σκουριασμένα καρφιά από σόλες σανδαλιών που ανακαλύφθηκαν στις ρωγμές μεταξύ των λιθόστρωτων πλακών της πύλης του στρατοπέδου, αποτελούν την απόδειξη ότι η περιοχή χρονολογείται από την εποχή του Καίσαρα.

Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι ο Καίσαρας επισκέφθηκε το στρατόπεδο, οι δυνάμεις του στρατοπέδευσαν στο χώρο αυτό κατά τη διάρκεια του Γαλατικού Πολέμου, στον οποίο ο Καίσαρας κατέκτησε τους Κέλτες και επέκτεινε το έδαφος της Ρώμης μέχρι την Μάγχη και τον ποταμό Ρήνο.

«Είμαστε τόσο τυχεροί που βρήκαμε αυτά τα καρφιά εδώ», δηλώνει η Hornung. «Αυτή η στιγμή της παγκόσμιας ιστορίας είναι πλέον αρχαιολογικά προσβάσιμη».

Τα καρφιά, που μοιάζουν με πινέζες, έπεφταν περιστασιακά από τα σανδάλια των στρατιωτών ενώ περπατούσαν. Μπορούν να χρονολογηθούν με ακρίβεια στη περίοδο του Γαλατικού Πολέμου, μαζί με χαμένα νομίσματα και θραύσματα από σπασμένα αγγεία που ανακαλύφθηκαν σε σκουπιδότοπο του στρατοπέδου.

Ένα μεγάλο μέρος της περιοχής έχει χαθεί κάτω από χωράφια καλλιέργειας αραβοσίτου, αλλά ένα ψηλό χωμάτινο τείχος αρκετών μέτρων, που χτίστηκε από Ρωμαίους στρατιώτες με τα φτυάρια τους, εξακολουθεί να υφίσταται σε κοντινό δάσος.

«Είναι μοναδικό να βλέπεις τα ερείπια ενός στρατοπέδου του Καίσαρα», δηλώνει η Hornung. «Είμαστε απίστευτα τυχεροί που τα βρήκαμε».

Οι Ρωμαίοι προφανώς εγκαταστάθηκαν στην 26 εκταρίων έκταση - αρκετά μεγάλη για να φιλοξενήσει 5.000 έως 10.000 στρατιώτες - γιατί έχει τη δική της πηγή.

Η Hornung είπε ότι εξακολουθεί να ψάχνει για στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το ανώνυμο αυτό στρατόπεδο κατασκευάστηκε ως εφαλτήριο για επίθεση σε σημαντικό φρούριο που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου Celtic πέντε χιλιόμετρα μακριά από την περιοχή.

«Θέλουμε να βρούμε πυρομαχικά ενός καταπέλτη, επειδή το όνομα του στρατηγού-διοικητή του στρατοπέδου μπορεί να βρίσκεται ανάγλυφο πάνω σε αυτά», είπε η Hornung. Η ανασκαφή στο χώρο αναμένεται να συνεχιστεί για τα επόμενα πέντε ή έξι χρόνια.



Δεν υπάρχουν σχόλια