Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Πλούσιο το Έργον της Ζ' ΕΠΚΑ για το 2010 - 2011

Παρουσιάστηκε το περασμένο Σάββατο στο Συνεδριακό και Εκθεσιακό Κέντρο ΣΠΑΠ το Έργον της Ζ΄Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτ...


Παρουσιάστηκε το περασμένο Σάββατο στο Συνεδριακό και Εκθεσιακό Κέντρο ΣΠΑΠ το Έργον της Ζ΄Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων για τα έτη
2010 και 2011. Πέρυσι δεν είχε καταστεί δυνατό να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση λόγω έλλειψης χορηγών, φέτος όμως δεν θα μπορούσε να μένει στο σκοτάδι το πλούσιο και πολύπλευρό έργο των αρχαιολόγων στην Ηλεία. Η προϊσταμένη της Ζ’ ΕΠΚΑ Γεωργία Χατζή, ανέλαβε την παρουσίαση των δράσεων της προηγούμενης διετίας, στο κοινό που γέμισε την αίθουσα του συνεδριακού κέντρου. 

Διαβάστε παρακάτω συνοπτικά τα κυριότερα σημεία της παρουσίασης: 



ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ (περιβάλλον του ιερού)

Στο πλαίσιο του δημόσιου τεχνικού έργου ύδρευσης της Ηλείας από τον ποταμό Ερύμανθο, στο τμήμα που διατρέχει την Ολυμπία, αποκαλύφθηκαν κατά το 2010: α) κατάλοιπα αγωγού ύδρευσης και κτηριακά λείψανα ρωμαϊκών χρόνων κοντά στους Α πρόποδες του Κρονίου, β) ένας ακόμη μυκηναϊκός θαλαμωτός τάφος με λακκοειδείς ταφές στις παρυφές του  λόφου Καλόσακα, γ) δύο μυκηναϊκοί θαλαμωτοί τάφοι και ακτέριστος ταφόπιθος στην περιοχή Τρανή Λάκκα ΒΑ του Αρχαιολογικού Μουσείου Ολυμπίας.  ΧΡ. ΛΙΑΓΚΟΥΡΑΣ—ΚΩΝ. ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (επόπτες ανασκαφών)

Κατά το 2011 συνεχίσθηκε η ανασκαφή των κτηριακών λειψάνων στην περιοχή του Κρονίου στο πλαίσιο διαμόρφωσης και του Ολυμπιακού Βοτανικού Κήπου (ΟΒΚ). Ο χώρος έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς φέρει στο φως κτηριακά κατάλοιπα δύο τουλάχιστον χρονολογικών φάσεων (ρωμαϊκοί και κλασσικοί χρόνοι) με πληθώρα ευρημάτων, πηλίνων, χαλκών, λιθίνων, νομισμάτων και επιγραφών. Η ανασκαφική έρευνα συνεχίζεται. ΓΕΩΡΓΙΑ Ε.ΧΑΤΖΗ (υπεύθυνη ανασκαφής)

ΣΤΑΦΙΔΟΚΑΜΠΟΣ (2010) 

Στη θέση Λακούλα Σταφιδοκάμπου, Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης, στο πλαίσιο οικοδομικών εργασιών εντός ιδιοκτησίας Μαρίνη Κωνσταντίνου, εντοπίστηκαν δυο ταφικοί πίθοι πλούσια κτερισμένοι. Το περιεχόμενο των ταφοπίθων (δυο πήλινα γυναικεία αγαλματίδια και δέκα αγγεία, κυρίως «ηλειακές»  λήκυθοι, όλα εξαίρετης διατήρησης, χρονολογούνται στον 4ο αι. π.Χ. Τα ευρήματα εντάσσονται στον ευρύτερο πολιτισμικόν ορίζοντα εκτεταμένου νεκροταφείου, που είχε ερευνηθεί από την Εφορεία το 1993 στο κέντρο της κοινότητας Σταφιδοκάμπου, και επιβεβαιώνουν την ύπαρξη στη περιοχή ακμαίου οικισμού ή μικρής πόλης, στην περιφέρεια της πρωτεύσας Ήλιδος.
ΚΩΝ. Β. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ (υπεύθυνος ανασκαφής)

ΚΟΡΥΦΗ  (2010)

Στη θέση «Τριανταφυλλιά» ερευνήθηκε εκτεταμένος  οικισμός μυκηναϊκών χρόνων, ο πρώτος  που έρχεται στο φως στην Ηλεία, όπου υπάρχει και μεγαρόσχημη κατασκευή. Σε μικρή απόσταση αποκαλύφθηκε αγροικία ελληνιστικών-ρωμαϊκών χρόνων, που συνδέεται με σύγχρονό της νεκροταφείο κοντά στους θολωτούς τάφους της περιοχής. Η ανασκαφή χρηματοδοτήθηκε από τον  φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων στο πλαίσιο του έργου χωροθέτησης εγκατάστασης ΧΥΤΥ.             
ΟΛ. ΒΙΚΑΤΟΥ (υπεύθυνη ανασκαφής) 

ΜΑΓΕΙΡΑΣ  (2010)

Στο γνωστό μυκηναϊκό νεκροταφείο του Μάγειρα Ολυμπίας (θέση «Κιούπια») ερευνήθηκε  ένας ακόμη θαλαμωτός τάφος, ο οποίος ανήκε σε πολεμιστή. Ο νεκρός είχε ενταφιασθεί με τον οπλισμό του (δόρυ, ξίφος και κνημίδες). Ανάμεσα στα σημαντικά ευρήματα του τάφου ξεχωρίζει μεγάλος εικονιστικός κρατήρας με παράσταση αρμάτων, που είχε τοποθετηθεί ως σήμα στον τάφο.                                                 ΟΛ. ΒΙΚΑΤΟΥ (υπεύθυνη ανασκαφής) 

ΠΕΡΣΑΙΝΑ ( 2010-2011)

Η Εφορεία μας ερεύνησε το 2010  έξι  ασύλητους μυκηναϊκούς θαλαμωτούς τάφους  στη θέση ‘Άγιος Γεώργιος’. Οι τάφοι απέδωσαν ικανής ποσότητας και εξαιρετικής ποιότητας κεραμεική, η οποία χρονολογείται από την Υπομυκηναϊκή έως και την πρώιμη Γεωμετρική περίοδο. Πρόκειται για νέα θέση στον χάρτη της μυκηναϊκής Ηλείας.  
(ΠΑΝΑΓ. ΜΟΥΤΖΟΥΡΙΔΗΣ- υπεύθυνος ανασκαφής). 

Κατά το 2011, εξαιτίας  λαθρανασκαφικής επέμβασης, εντοπίσθηκαν δύο ακόμη θαλαμωτοί τάφοι. Ο ένας ερευνήθηκε και ήταν συλημένος. Στο εσωτερικό του θαλάμου του ένας λάκκος που διέφυγε την σύληση, περιείχε ανακομδή με δύο κρανία. Τα λιγοστά κτερίσματα, χάλκινη λαβίδα,, πιθαμφορίσκος και ψευδόστομος αμφορέας, χρονολογούν τον τάφο στον 13ο -12ο αι. π.Χ. (ΖΑΧ. ΛΕΒΕΝΤΟΥΡΗ - υπεύθυνη ανασκαφής).  

ΚΛΙΝΔΙΑΣ (2010)

Νέα λαθρανασκαφική απόπειρα στη θέση «Βούζανη ή Βούζενη» της Τοπικής Κοινότητας Κλινδιά Δήμου Πύργου, είχε ως αποτέλεσμα την αποκάλυψη τριών ακόμη θαλαμωτών τάφων, οι οποίοι ανήκουν στο γνωστό στην Εφορεία μας από το 2005 μυκηναϊκό νεκροταφείο. Ερευνήθηκαν συνολικά εννέα θαλαμωτοί τάφοι. Οι πέντε εξ αυτών ήταν συλημένοι. Τα λιγοστά αλλά αξιόλογα ευρήματα από τη θέση αυτή χρονολογούνται στον 15ο-13ο αι. π.Χ. ΑΡΓ.  ΓΡΗΓΟΡΑΚΗ – ΖΑΧ. ΛΕΒΕΝΤΟΥΡΗ (υπεύθυνες  ανασκαφής)  
ΒΡΕΣΤΟ  (2011)

Στη θέση «’Αγιοι Ταξιάρχες»  αποκαλύφθηκε κατεστραμμένο και συλημένο ταφικό μνημείο. Εντός των ταφικών θηκών υπήρχε ταφή με κατεύθυνση από  ανατολή προς δύση, συνοδευόμενη από χάλκινο δαχτυλίδι, του 12 ου αι. μ.Χ. Στη δυτική πλευρά του ταφικού μνημείου αποκαλύφθηκαν τρείς συλημένοι κιβωτιόσχημοι τάφοι.

ΚΑΥΚΑΝΙΑ  (2011)

Η ανασκαφική έρευνα στη θέση «Καραβάς» συνεχίσθηκε και κατά το 2011 με την αποκάλυψη ενός ακόμη ασύλητου μυκηναϊκού θαλαμωτού τάφου, που περιείχε πλούσια κτερίσματα. Το νεκροταφείο στη θέση αυτή χρονολογείται στον  12ο -11ο αι π.Χ. ΖΑΧ.ΛΕΒΕΝΤΟΥΡΗ (υπεύθυνη ανασκαφών)

ΑΡΧΑΙΑ ΗΛΙΣ 

Το ανασκαφικό έργο στην Αρχαία΄Ηλιδα συνεχίσθηκε για τελευταία φορά υπό την αιγίδα του ΤΔΠΕΑΕ κατά το 2010. Από το 2011 και εξής το έργο, που ανελήφθη  αποκλειστικά από την  Εφορεία, προχώρησε με υπογραφή συμβάσεως μεταξύ αυτής και του Δήμου΄Ηλιδας. Ανασκαφική δραστηριότητα αναπτύχθηκε  τόσο στον οικιστικό ιστό της πόλης, όσο και στην περιοχή της Αγοράς, όπου νέα κτήρια συνεχώς αποκαλύπτονται 

Παράλληλα, συνεχίσθηκαν οι στερεωτικές εργασίες στα αποκαλυφθέντα κτήρια, καθώς και οι εργασίες συντήρησης και καταγραφής των πολυπληθών ευρημάτων. Μεταξύ των ευρημάτων εντυπωσιακό είναι τμήμα ψηφιδωτού δαπέδου με παράσταση εραλδικά τοποθετημένων δράκων. ΟΛ.ΒΙΚΑΤΟΥ- ΧΡ.ΜΑΤΖΑΝΑΣ (επόπτες έργου

ΠΗΝΕΙΑ (2011)

Σύντομη ανασκαφική έρευνα εντός αγροτεμαχίου στη θέση  «Λάττα», αποκάλυψε μικρό  μυκηναϊκό θαλαμωτό τάφο, στο εσωτερικό του οποίου υπήρχαν μία ταφή και μία ανακομιδή. Η κεραμική που προέκυψε αποτελείται από ψευδόστομους αμφορίσκους, αλάβαστρα και πιθαμφορίκους. Τα ευρήματα χαρακτηρίζουν για πρώτη φορά τη θέση ως μυκηναϊκή (12ος - 11ος αι. π .Χ.). ΧΡ. ΛΙΑΓΚΟΥΡΑΣ (υπεύθυνος ανασκαφής). 

ΠΕΡΙΒΟΛΙΑ  ΦΙΓΑΛΕΙΑΣ

Κατά την διετία 2010- 2011 συνεχίσθηκε στη θέση «Διάσελλο» η εγκεκριμένη από το ΥΠΑΙΘΠΑ συστηματική ανασκαφή από την Διευθύντρια της Εφορείας Γ. Χατζή και την εποπτεία της αρχαιολόγου Κ. Νικολακοπούλου και του φοιτητή αρχαιολογίας   Μαν. Πετράκη. Στο κέντρο του “ναού Cooper” επανατοποθετήθηκε η βάση του λατρευτικού αγάλματος μετά την συντήρηση και αποκατάστασή της στα εργαστήρια της Εφορείας.  Τα ευρήματα γύρω από τη βάση και υπό το θεμέλιο του κτίσματος  αποδεικνύουν την χρήση του χώρου και κατά την αρχαϊκή εποχή. 

Με την συνεργασία Ιαπώνων επιστημόνων του Παν/μίου Kumamoto, έγινε γεωφυσική διασκόπηση χώρου πλησίον της αρχαίας αγοράς της Φιγαλείας, ενώ συνεχίσθηκε η τοπογραφική και φωτογραμμετρική αποτύπωση των τειχών της αρχαίας πόλεως και άλλων μνημείων της. ΓΕΩΡΓΙΑ Ε. ΧΑΤΖΗ (Διευθύντρια της ανασκαφής).

ΓΕΡΑΚΙ 

Κατά το 2010, στο πλαίσιο του εποπτευομένου με αυτεπιστασία υποέργου του αυτοκινητόδρομου Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα-Πύργος- Τσακώνα (έργο ΕΣΠΑ), ερευνήθηκε συστάδα ταφοπίθων με ευρήματα του 6ου αι. π. Χ. (μελανόμορφες λήκυθοι). ΑΝΝΑ ΛΟΥΚΙΔΟΥ (επόπτρια ανασκαφής). Από την ίδια τοποθεσία προήλθαν κατά την έρευνα του 2011 και άλλοι ταφόπιθοι, μεταξύ των οποίων και γιγάντιος πίθος, ύψους 2, 35μ., ο οποίος περιείχε κεραμεική του 4ου αι.π. Χ.   ΣΩΤ.ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ (επόπτης ανασκαφής).

ΚΑΠΕΛΕΤΟ

Στο πλαίσιο του ιδίου εποπτευομένου με αυτεπιστασία υποέργου (έργο ΕΣΠΑ) ερευνήθηκαν το 2010  δύο ακτέριστοι κεραμοσκεπείς και κιβωτιόσχημος τάφος. Επίσης πέντε ταφόπιθοι με πλούσιο περιεχόμενο του 4ου αι. π.Χ. ΑΣΗΜ. ΚΟΥΤΣΙΟΣ (επόπτης ανασκαφής) 

ΒΑΡΘΟΛΟΜΙΟ

Α) Κατά το 2010 συνεχίσθηκε η έρευνα του μνημειώδους θολωτού τάφου στη θέση ¨Κατσίβερη» και του μήκους 28μ. ¨δρόμου¨ του, η οποία δεν ολοκληρώθηκε.
Β) Εντός του σχεδίου πόλεως, στο πλαίσιο αντικατάστασης των αγωγών ύδρευσης (έργο ΕΣΠΑ), εντοπίσθηκαν ενδείξεις κατοίκησης από τον 5ο αι.π .Χ., οικιστικά κατάλοιπα Ρωμαϊκών χρόνων και συστάδες κεραμοσκεπών τάφων της ύστερης αρχαιότητος. 

ΣΙΜΙΖΑ

Κατά το 2010 διερευνήθηκε τμήμα μικρού τύμβου από παλιά αναμοχλευμένου (θέση «Ανοιξά»), που μπορεί να χρονολογηθεί βάσει της κεραμικής στην πρώϊμη μυκηναϊκή εποχή. ΧΡ.ΜΑΤΖΑΝΑΣ (υπεύθυνος ανασκαφής).

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΥΡΓΟΥ

Τον Απρίλιο του 2011 εντάχθηκε στο Ε.Π Δυτικής Ελλάδας-Πελοπόννησος-Ιόνιοι Νήσοι το έργο «Ολοκλήρωση της έκθεσης του αρχαιολογικού Μουσείου Πύργου», προϋπολογισμού 1.197.000 ευρώ, με δικαιούχο την Ζ΄ΕΠΚΑ. Το έργο έχει δύο υποέργα: Α) Προμήθεια προθηκών και λοιπών μουσειακών κατασκευών, προϋπολογισμού 882.000 ευρώ με τη διαδικασία του ανοιχτού Διεθνούς Διαγωνισμού, ο οποίος εκτελείται από τη Δ/νση Μουσείων Εκθέσεων & Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Β) Συμπληρωματικές εργασίες για την οργάνωση της αρχαιολογικής έκθεσης (προμήθειες και εργασίες με αυτεπιστασία της Ζ΄ΕΠΚΑ)   ΧΡ.ΛΙΑΓΚΟΥΡΑΣ και ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΟΥ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ - ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Βάσει εγκρίσεων του ΥΠΑΙΘΠΑ, υπό την Δ/ση της Εφορείας και καθηγητών Γερμανικών Πανεπιστημίων (Dr. J. Heiden Dr. B. EDER ) υπό την αιγίδα του Γερμανικου΄Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, συνεχίσθηκαν και ολοκληρώθηκαν με όρους ισότιμης συμμετοχής και πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα: α) το ερευνητικό πρόγραμμα μελέτης της τοπογραφίας των αρχαίων τριφυλιακών πόλεων  β) το ερευνητικό πρόγραμμα στον Κακόβατο Τριφυλίας. 

Συνεχίσθηκε επίσης το ανασκαφικό έργο στην ιερά ΄Αλτι υπό την Δ/ση του Dr. R. Senff, ενώ κατά το 2011 άρχισε το αναστηλωτικό έργο στον οπισθόδομο του Ναού του Διός και ξεκίνησαν εργασίες για την αναστήλωση του μνημείου των Πτολεμαίων με χορηγία του Ιδρύματος Α. Λεβέντης. 

ΟΛΥΜΠΙΑ. Συντήρηση φυτοκομικών έργων και  δημιουργία ΟΒΚ.

Συνεχίσθηκαν κατά το 2010 τα έργα συντήρησης του αναπλασθέντος φυσικού τοπίου της Ολυμπίας μετά τις πυρκαγιές του 2007 με χορηγία του Ιδρύματος Ι.Σ.Λάτση. Κατά το 2011, στο πλαίσιο των μεσοπρόθεσμων φυτοκομικών έργων εκ μέρους του ΕΘΙΑΓΕ, τεχνικού συμβούλου του ΥΠΑΙΘΠΑ, και της Εφορείας, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες διαμόρφωσης και φύτευσης μεσογειακής χλωρίδος σε έκταση 9 στρεμμάτων μεταξύ Κρονίου και Μουσείου Ολυμπίας με χορηγία της πόλεως του Μονάχου. Ο ΟΒΚ αποτελεί έργο μοναδικό στο είδος του, χωροθετούμενο πλησίον μείζονος αρχαιολογικού χώρου, και αποσκοπεί στην ενημέρωση και εξοικείωση των επισκεπτών με την χλωρίδα και την προστασία του περιβάλλοντος.

 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 

Με την εκδήλωση: ‘Ολυμπία, Το ευτυχές αντάμωμα  λαών και πολιτισμών’, η Εφορεία συμμετείχε στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2010 τιμώντας ομάδα πυροσβεστών που υπηρετούν  στην  Ηλεία με ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας. 

Η αντίστοιχη για το 2011 εκδήλωση με θέμα ‘Μουσεία και Μνήμη’ και επιμέρους τίτλο ‘Ολυμπία. Η ιστορία των μουσείων της  πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Μαΐου στο πολιτιστικό κέντρο Σ.Π.Α.Π. της Αρχαίας Ολυμπίας και περιελάμβανε κεντρική ομιλία, προβολή σχετικού με το θέμα ντοκιμαντέρ καθώς και έκθεση έργων των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Ολυμπίας με θέμα: «Ένα αντικείμενο θυμάται…».

 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η πανελλήνιας εμβέλειας επικοινωνιακή δράση ‘Περιβάλλον και Πολιτισμός’ του Υπουργείου Πολιτισμού συνεχίστηκε και την διετία 2010—2011 με τίτλο  «Φωνές νερού μυριάδες». Η Εφορεία μας, σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κρεστένων, σχεδίασε  και υλοποίησε και τις δυο χρονιές  εκπαιδευτικό   πρόγραμμα με τίτλο  ‘Ολυμπία, το δώρο του Αλφειού’.  Για τον εορτασμό του 2011 η Ζ’ ΕΠΚΑ υλοποίησε εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ήλιδας με τίτλο ‘Στον καθρέπτη του νερού’ και οργάνωσε παρουσίαση ζωγραφικών έργων, θεατρικών δρωμένων και χορών με πρωταγωνιστές τους μαθητές του 10ου Δημοτικού Σχολείου Πύργου και του 1ου Δημοτικού Αμαλιάδας. Στην προσπάθεια αυτή πολύτιμη υπήρξε η υποστήριξη του Δήμου Ήλιδας. ΚΩΝ. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΛΕΞ. ΣΕΛΕΛΗ 

Το 2011 υλοποιήθηκαν για πρώτη φορά συστηματικά τα ακόλουθα εκπαιδευτικά προγράμματα στο Μουσείο και στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ήλιδας: α) Ανασκαφές στην αρχαία πόλη. Β) Παίζοντας στο αρχαίο θέατρο και γ) Η πόλη της αρχαίας Ήλιδας και οι κάτοικοί της. ΑΛΕΞ. ΣΕΛΕΛΗ, ΠΑΝ. ΠΑΝΑΓΟΔΗΜΟΥ 

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
  
• « Διάλογοι με την Αρχαιότητα» - υδατογραφίες ΄Ολγας Αναστασιάδου- ΄Εκθεση στο ΣΠΑΠ Ολυμπίας (25/6 έως 30/9 2011)

• Εορτασμός της Πανσελήνου του Αυγούστου (24/8/ 2010 «Σονάτα του Σεληνόφωτος») με τον πιανίστα Παναγ. Γώγο στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ολυμπίας. -13 /8 /2011 συναυλία με πιάνο και την χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου στον αύλειο χώρο του Παλαιού Μουσείου .

• 26,8.2011- Ημερίδα στο αίθριο του Μουσείου ΄Ηλιδος για ένταξη της αρχαίας πόλεως στα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

• 3/9/2011- «Προσωπικότητες που τιμούν την Ελλάδα» - Ομιλίες από τον Μητροπολίτη Ηλείας Γερμανό και την Πρόεδρο της Οργάνωσης «Ελληνική Δράση για την Αφρική»     κ. Μέρω Κεσσεσίογλου (ΣΠΑΠ).

• Για τρίτη συνεχή χρονιά παρουσιάσθηκε ενώπιον κοινού το ΕΡΓΟΝ της Εφορείας για το έτος 2009 στο ΣΠΑΠ (24/9/2010).
  
• Παρουσίαση της ανατυπωμένης έκδοσης του πρωτοτύπου έργου του J.S.Stanhope ΟLYMPIA, London 1824, στο Δημαρχείο της Ολυμπίας (Νοέμβριος 2010). Η πρωτότυπη έκδοση εκτίθεται στο Μουσείο Ιστορίας των Ανασκαφών Ολυμπίας.

• Μουσική εκδήλωση υποδοχής του νέου έτους («Καλωσόρισες 2012») με την Βυζαντινή Χορωδία Ι.Μ. Ηλείας και την ορχήστρα λαϊκών παραδοσιακών οργάνων 
(ΣΠΑΠ-28.12.2011)

• Το αρχαίο Θέατρο της Ήλιδας, συμπεριελήφθη στον Κατάλογο Αρχαίων Θεάτρων της Κίνησης Πολιτών ‘Διάζωμα. 

• Φυλλάδιο Αρχαίας Ηλιδας (παραγωγή ΤΑΠ- δωρεάν διάθεση)

• Λεύκωμα της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηλείας « Επικούριος Απόλλων και η ευρύτερη περιοχή» (Οκτώβριος 2010- Κείμενα Γ. Ε. Χατζή και ΟΛ. Βικάτου).

• Συμμετοχή επιστημονικού προσωπικού της Ζ΄ΕΠΚΑ στην ετήσια φιλολογική έκδοση «Ηλειακή Πρωτοχρονιά» 11 και 12.

• Ημερολόγιο του 2012 ‘Φωνές χαρούμενες παιδιών μυριάδες’ σε συνεργασία με τον Δήμο Ήλιδας.



Πηγή: ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια