Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Πλαστό το "διαστημικό άγαλμα" του Βούδα;

Η ιστορία ήταν πολύ καλή για να είναι αληθινή. Όταν μαθεύτηκε η είδηση τον περασμένο μήνα για τον λεγόμενο «Βούδα από το διάστημα» - έν...


Η ιστορία ήταν πολύ καλή για να είναι αληθινή. Όταν μαθεύτηκε η είδηση τον περασμένο μήνα για τον λεγόμενο «Βούδα από το διάστημα» - ένα άγαλμα του Βούδα με σβάστικα, ηλικίας 1.000 ετών, που είχε σκαλιστεί με υλικό μετεωρίτη και λεηλατήθηκε από τους Ναζί - ο κόσμος είχε εντυπωσιαστεί.


Ωστόσο όπως αποδεικνύεται, ήταν άνθρακας ο θησαυρός. Σύμφωνα με δύο εμπειρογνώμονες που εξέδωσαν την ετυμηγορία τους για το μυστηριώδες άγαλμα, πιθανόν να πρόκειται για ευρωπαϊκό πλαστό αντίγραφο. Κατά πάσα πιθανότητα κατασκευάστηκε κάποια στιγμή τον 20ο αιώνα ενώ μάλλον δεν κλάπηκε από τους Ναζί. Όμως η υπόθεση για το υλικό προέλευσής του, ότι προέρχεται από μετεωρίτη, εξακολουθεί να ισχύει!

Σύμφωνα με τον ειδικό στον Βουδισμό, Achim Bayer, το άγαλμα φέρει 13 χαρακτηριστικά, τα οποία είναι εύκολα αναγνωρίσιμα από τους ειδικούς ως «ψευδο-Θιβέτ» - και τα οποία εξαπάτησαν για τα καλά τους ερευνητές τον περασμένο μήνα, εκτιμώντας ότι κατασκευάστηκε τον 11ο αιώνα, από τον προ-βουδιστικό Bon πολιτισμό .

Στα χαρακτηριστικά αυτά περιλαμβάνονται τα παπούτσια του 24 εκ. ύψους αγάλματος, το παντελόνι του και η τοποθέτηση του χεριού του, καθώς και το γεγονός ότι ο Βούδας φέρει πλήρη γενειάδα και όχι τις  «λεπτές» τρίχες του προσώπου που συνήθως αποδίδεται ως θεότητα στο Θιβέτ και συναντάται και στην τέχνη της Μογγολίας. Στην έκθεσή του, ο Bayer αναφέρει ότι το άγαλμα είναι ένα ευρωπαϊκό αντίγραφο και κατασκευάστηκε κάποια στιγμή μεταξύ 1910 και 1970.

«Θα ήθελα να αναφερθώ εν συντομία στους αναγνώστες που δεν ανήκουν στον τομέα μας και να διευκρινίσω ότι δεν υπάρχει καμία διαμάχη μεταξύ των εμπειρογνωμόνων σχετικά με την αυθεντικότητα του αγάλματος, του «λάμα που φοράει παντελόνια», όπως θα ήθελα να το αποκαλούν», γράφει προς το ακαδημαϊκό προσωπικό του πανεπιστήμιου της Σεούλ. «Μέχρι σήμερα, καμία αναγνωρισμένου κύρους αρχή στον τομέα της τέχνης της Μογγολίας ή του Θιβέτ, έχει δημοσίως αναγνωρίσει το άγαλμα ως αυθεντικό και το θέμα πρέπει να θεωρείται αμφιλεγόμενο».

Η ασιατική προέλευση του αγάλματος δεν είναι η μόνη πτυχή της ιστορίας που αμφισβητείται. Τον Σεπτέμβριο, ο άνθρωπος που ηγείται της ομάδας των γερμανικών και αυστριακών ερευνητών του πανεπιστημίου της Στουτγάρδης, ο γεωλόγος Elmar Buchner, δήλωσε ότι ο προηγούμενος ιδιοκτήτης του αγάλματος είχε ισχυριστεί ότι το άγαλμα ήρθε στην Ευρώπη στα τέλη του 1930 από τον Ernst Schäfer, ένα ναζιστή εθνολόγο, ο οποίος οδήγησε μια εκστρατεία των SS στο Θιβέτ.

Αλλά ο γερμανός ιστορικός, Isrun Engelhardt, ο οποίος έχει μελετήσει το ταξίδι του Schäfer στο Θιβέτ σε βάθος, έχει αμφιβολίες σχετικά με αυτή την υπόθεση, αμφισβητώντας την απουσία του αγάλματος στο μακρύ κατάλογο των ειδών που έφερε πίσω από αυτό το ταξίδι. «Υπάρχει μια εξαιρετικά ακριβής λίστα των αντικειμένων που αγόρασε, με αναλυτικές πληροφορίες συμπεριλαμβανομένων ημερομηνίας, τόπου και αξίας», δήλωσε ο Spiegel.

Ο Buchner επισημαίνει ότι δεν έχει κανένα λόγο να αμφιβάλλει τον προηγούμενο ιδιοκτήτη, και τονίζει ότι η ομάδα του ψάχνει μόνο σε ό, τι αφορά την κατασκευή του αγάλματος – μια σπάνια μορφή σιδήρου που περιέχει υψηλή περιεκτικότητα νικελίου – και όχι από πού προήλθε. Αντίθετα, οι ερευνητές είναι σε θέση να πουν ότι το υλικό προήλθε πιθανότατα από τον μετεωρίτη Chinga, που έπεσε στη Γη πριν από 15.000 χρόνια, και παραδέχονται ότι «οι εθνολογικές και ιστορικές λεπτομέρειες της τέχνης ... καθώς και ο χρόνος της γλυπτικής, παραμένουν μέχρι και σήμερα κερδοσκοπικές».

Ωστόσο, ο Buchner δήλωσε στο περιοδικό «Meteoritics and Planetary Science»: «Αν έχουμε δίκιο ότι το άγαλμα κατασκευάστηκε από τον πολιτισμό Bon τον 11ο αιώνα, είναι απολύτως ανεκτίμητο και μοναδικό σε παγκόσμια κλίμακα».


Πηγή: Past Horizons

Δεν υπάρχουν σχόλια