Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ρωμαϊκό ναυάγιο βρέθηκε στην Πορτογαλία

Επιλογή αρχαιολογικών αντικειμένων που ανακαλύφθηκαν στον ποταμό Arade στο Portimão της Πορτογαλίας. Ομάδα αρχαιολόγων εργάζεται για ν...

Επιλογή αρχαιολογικών αντικειμένων
που ανακαλύφθηκαν
στον ποταμό Arade
στο Portimão της Πορτογαλίας.

Ομάδα αρχαιολόγων εργάζεται για να ανακαλύψει τα ερείπια ενός ναυαγίου της ρωμαϊκής περιόδου, στον ποταμό Arade στο Portimão της Πορτογαλίας ως μέρος υποβρύχιας αρχαιολογικής εκστρατείας που ξεκίνησε την Τετάρτη.


Ο αρχαιολόγος Cristóvão Fonseca εξήγησε ότι η επιτόπια έρευνα, που θα διαρκέσει δύο εβδομάδες, θα περιλαμβάνει την αρχική φάση της οπτικής αναζήτησης και καταγραφής δεδομένων με φωτογραφίες και σχέδια, και την ανασκαφή των αντικειμένων που μπορούν να βρεθούν στην επιφάνεια.

Εκτιμάται ότι μία από τις πιθανές θέσεις που θα προσδιοριστούν για ανασκαφή μπορεί να αποτελεί θέση ναυαγίου της ρωμαϊκής εποχής, λόγω του εντοπισμού μεγάλης συγκέντρωσης κεραμικών αμφορέων, μερικοί από τους οποίους είναι ακόμα άθικτοι.

Παρ 'όλα αυτά, η θεωρία μπορεί να επιβεβαιωθεί μόνο με τις ανασκαφές, οι οποίες ανάλογα με τα αποτελέσματα που θα δώσουν τις επόμενες δύο εβδομάδες θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν το επόμενο έτος.

Εάν επιβεβαιωθεί η ύπαρξη του ρωμαϊκού ναυαγίου, η περιοχή θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος διαδρομής καταδυτικού τουρισμού, προσελκύοντας περισσότερους επισκέπτες στην Portimão, στην οποία θα λειτουργήσουν δύο παροπλισμένα βυθισμένα πλοία στο τέλος του μήνα ως υποβρύχιο μουσείο.

«Η αρχαιότητα των αντικειμένων και τη δυνατότητα αφήγησης της ιστορίας τους κάνει τις καταδύσεις στην περιοχή πολύ ενδιαφέρουσες», είπε ο κ. Fonseca.

Ο αρχαιολόγος, μαζί με τον José Bettencourt, είναι οι συντονιστές της υποβρύχιας αρχαιολογικής εκστρατείας που πραγματοποιείται από το Κέντρο Ιστορίας της Θάλασσας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του πανεπιστημίου Nova της Λισαβόνας.

Το έργο, το οποίο θα πρέπει να διαρκέσει για τα επόμενα τρία έως τέσσερα χρόνια, αποτελεί μέρος ενός σχεδίου έρευνας με τίτλο «Από τη Μεσόγειο και τον Ατλαντικό: πλησιάζοντας την υποβρύχια πολιτιστική κληρονομιά στις εκβολές του ποταμού Arade».

Εκτός από αυτή την περιοχή, οι αρχαιολόγοι θα καταδυθούν και σε άλλα τμήματα του ποταμού, όπου έχουν βρεθεί τα υπολείμματα πέντε σιδερένιων κανονιών και πυρομαχικών, καθώς και χάλκινα όπλα από τον 17ο και 18ο αιώνα.

Η μελέτη για τα κανόνια και τα όπλα, τα οποία εντοπίστηκαν την δεκαετία του 1990, υποδεικνύουν ναυάγιο πλοίου στην περιοχή που πιθανότατα έπλεε υπό τις διαταγές του ισπανικού στέμματος κατά τη διάρκεια των αρχών του 17ου αιώνα.

Ένας άλλος τομέας που θα διερευνηθεί είναι τα μερικώς θαμμένα κατάλοιπα ενός μεγάλου ξύλινου πλοίου από την ίδια χρονική περίοδο.

Η ομάδα των αρχαιολόγων, με την υποστήριξη τεχνικών από το μουσείο του Portimão και εθελοντών από το κέντρο καταδύσεων, έχει ως στόχο μεταξύ άλλων να πραγματοποιεί δύο καταδύσεις την ημέρα σε βάθος μεταξύ τεσσάρων και δέκα μέτρων.

Το τελευταίο αρχαιολογικό έργο αναζήτησης που έλαβε χώρα στον ποταμό Arade της Πορτογαλίας  συνέβη πριν από πέντε χρόνια.


Πηγή: The Archaeology News Network

Δεν υπάρχουν σχόλια