Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Μινωικό σεμινάριο στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών

Σκοπός της παρουσίασης είναι να δείξει τον τρόπο με τον οποίο οι μελετητές του προϊστορικού Αιγαίου μπορούν να χρησιμοποιήσουν μεθόδου...




Σκοπός της παρουσίασης είναι να δείξει τον τρόπο με τον οποίο οι μελετητές του προϊστορικού Αιγαίου μπορούν να χρησιμοποιήσουν μεθόδους της πειραματικής αρχαιολογίας και ανθρωπολογίας για να κατανοήσουν τον τρόπο ζωής και τις δραστηριότητες των αρχαίων. 


Πιο συγκεκριμένα, δυναμική παρουσίαση που θα γίνει πρόκειται να προσφέρει μια εμπειρία αισθήσεων που σχετίζεται με μία πρακτική, το μαγείρεμα, η οποία κυριαρχεί στην καθημερινή ζωή της Υστερομινωικής Ι περιόδου. Για να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός μελετώνται οι φυσικές παράμετροι, όπως προκύπτουν από τα περιβαλλοντικά και αρχαιολογικά δεδομένα, και με βάση αυτές τις παραμέτρους προχωρούμε σε επιλογές οι οποίες είναι με τη σειρά τους απαραίτητες προκειμένου να κατασκευάσουμε και να χρησιμοποιήσουμε αρχαία μαγειρικά σκεύη. 

Ένα πειραματικό πρόγραμμα σαν αυτό θα πρέπει να είναι ευέλικτο λόγω της ποικιλομορφίας της ανθρώπινης συμπεριφοράς η οποία οφείλεται στις επιλογές των ανθρώπων, στις τεχνικές τους ικανότητες και τη φαντασία τους. Προκειμένου να εστιάσουμε την προσοχή στην ποικιλία των αναλυτικών δεδομένων που απαιτούνται, θα παρουσιάσουμε τέσσερεις διαφορετικές μαγειρικές σκηνές παράλληλα με μία παρουσίαση του περιβάλλοντος. Επειδή δεν θα γίνει μια συμβατική ομιλία, γράφτηκε το επισυναπτόμενο κείμενο με σκοπό να εγείρει θέματα συζήτησης και να διαμορφώσει το κατάλληλο υπόβαθρο για την παρουσίασή. Το κείμενο είναι οργανωμένο στα παρακάτω υποκεφάλαια:

1) Το πρόγραμμα πειραματική αρχαιολογίας: κατασκευάζοντας και μαγειρεύοντας στα αντίγραφα ΥΜ Ι μαγειρικών σκευών

2) Ένα πειραματικό μενού (Μινωϊτών Γεύσεις)

3) Μια γευστική περιδιάβαση του κρητικού τοπίου (JenniferMoody and Oliver Rackham)

4) Τέσσερεις αρχαιολογικές σκηνές μαγειρέματος:

α) Μόχλος (Jeffrey Soles)

β) Παλαίκαστρο (Hugh Sackett και Sean Hemingway)

γ) Παπαδιόκαμπος (Χρύδσα Σοφιανού και Thomas Brogan)

δ) Ακρωτήρι Θήρας (Χρήστος Ντούμας, Δήμητρα Μυλωνά και Κική Μπίρταχα)

Το πείραμα που θα παρουσιαστεί είναι απλώς ένα διαφορετικός τρόπος για να προσεγγίσουμε και να ερμηνεύσουμε τον πολιτισμό της ΥΜ Ι περιόδου. Σε καμία περίπτωση δεν υποστηρίζουμε ότι ο τρόπος με τον οποίο θα μαγειρέψουμε και οι γεύσεις που θα προκύψουν είναι 100% μινωικές, όμως πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να ελέγξουμε αρχαιολογικές υποθέσεις σχετικά με τον τρόπο ζωής των Μινωιτών.


Που και Πότε: Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012, 18.30
Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, lower garden


Πηγή: minoanseminar.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια