Αφιάρτης Καρπάθου Ο τουρισμός των τελευταίων δεκαετιών τείνει να δημιουργήσει ανησυχία για την οικιστική ομάδα του Αιγαίου, ανέφερε με...
Αφιάρτης Καρπάθου |
Ο τουρισμός των τελευταίων δεκαετιών τείνει να δημιουργήσει ανησυχία για την οικιστική ομάδα του Αιγαίου, ανέφερε μεταξύ άλλων ο επίτιμος έφορος αρχαιοτήτων Δημήτριος Σκιλάρντι ο οποίος παρουσίασε ανακαλύψεις του στην Πάρο και στο Σάλιαγκο, συμμετέχοντας σε επιστημονική έρευνα του ΔΠΘ.
«Προσεγγίσεις στη νησιωτική αρχαιολογία με έμφαση στα μικρότερα νησιά του Αιγαίου», ήταν το αντικείμενο ημερίδας που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί, στο χώρο του τμήματος Ιστορίας Εθνολογίας του ΔΠΘ, στην Κομοτηνή. Στο πλαίσιο της ημερίδας, παρουσιάστηκε μέρος των αποτελεσμάτων της επιστημονικής έρευνας που διεξήγαγε το τμήμα υπό την εποπτεία του καθηγητή Μανώλη Μελά.
Η έρευνα ξεκίνησε το 2006 και συνεχίστηκε για έβδομη χρονιά το περασμένο καλοκαίρι. Σκοπός της πανεπιστημιακής αποστολής, ήταν η συστηματική εξερεύνηση της ιστορίας και της καθημερινότητας της περιοχής με βάση τα ευρήματα του υλικού πολιτισμού της, αρχαία (αρχαιολογικά) και νεότερα (εθνογραφικά). Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκαν σύγχρονοι μέθοδοι έρευνας πεδίου, καταγραφής, τεκμηρίωσης και χαρτογράφησης, καθώς και επαρκή επιστημονική στελέχωση. Το πρόγραμμα περιλάμβανε μια εντατική και συστηματική επιφανειακή εξερεύνηση της περιοχής του Αφιάρτη, μια σχετικά επίπεδη και γόνιμη πεδιάδα στο νότιο τμήμα της Καρπάθου. Η σημασία του προγράμματος – εκτός από το ότι αποτελεί την πρώτη έρευνα τέτοιου είδους στα Δωδεκάνησα – βρίσκεται στους στόχους τους οποίους υπηρετεί, που είναι η συστηματική και διεπιστημονική έρευνα ενός νησιωτικού περιβάλλοντος που παρέχει τη δυνατότητα μελέτης της αλλαγής και της διαχρονικής συνέχειας σε περιοχές έρευνας όπως η φύση, η ιστορία και ο υλικός πολιτισμός. Τα ευρήματα που βγήκαν στο φως είναι εντυπωσιακά. Δεκάδες προϊστορικές (νεολιθικές, Μινωικές) και ιστορικών περιόδων θέσεις. Αρχαίες αγροικίες, μάντρες, δρόμοι, οικισμοί, τάφοι, ιερά, λατομεία, συστήματα ύδρευσης πόλεις-κράτη. Και όλα μελετούνται βήμα-βήμα, για να μη χαθεί το παραμικρό στοιχείο. Ξεχασμένες τους ντόπιους εδώ και 50 χρόνια από μεσογειακές κοιλάδες, που κρύβουν μέσα τους αρχαιολογικούς θησαυρούς ανεκτίμητης αξίας. Βουνίσια περικυκλωμένα από αέρα ακρωτήρια με άγνωστους νεολιθικούς οικισμούς. Ελληνορωμαϊκοί οικισμοί κολλημένοι στις πλαγιές.
Η έρευνα κατά τον κ. Μελά ολοκληρώθηκε με τεράστια επιτυχία και με βάση τα ευρήματα της, «κάνουμε μία προσπάθεια να προσεγγίσουμε αυτό που λέμε νησιωτική αρχαιολογία και προσπαθούμε να απαντήσουμε στα ερωτήματα: Γιατί να κατοικούνται αυτά τα νησιά και γενικά τι συνέβαινε με αυτά ως προς τη διαδικασία πολιτιστικής εξέλιξης και αλλαγής».
«Μέχρι πρόσφατα δεν περίμενε κανείς ότι τα μικρά νησιά θα μας προσφέρουν δεδομένα, που σε πολλές περιπτώσεις μπορούν όχι μόνο να εμπλουτίσουν τη γνώση μας για το παρελθόν, αλλά και να ανατρέψουν τη σημερινή μας γνώση. Οι ανακαλύψεις της παλαιολιθικής εποχής στη Λήμνο, της νεολιθικής στην Πάρο και στη Σάλιαγκο, και της εποχής του λίθου και χαλκού στη Γαύδο εντυπωσιάζουν και με βάση αυτά δεν μας ξαφνιάζει το γεγονός ότι και στην Κρήτη βρέθηκαν επιτέλους ίχνη παλαιολιθικής παρουσίας του ανθρώπου» σχολίασε επίσης ο κ. Μελάς. Πρόσθεσε δε, ότι «ο προβληματισμός γύρω από την εμφάνιση του ανθρώπινου είδους στα νησιά του Αιγαίου και οι βιολογικές, κοινωνικές και πολιτισμικές διαδικασίες που ακολουθούν είναι σήμερα τα κύρια ζητήματα της νησιωτικής αρχαιολογίας».
Ενεργή συμμετοχή στην έρευνα, είχε και ο επίτιμος έφορος αρχαιοτήτων Δημήτριο Σκιλάρντι ο οποίος παρουσίασε ανακαλύψεις του στην Πάρο και στο Σάλιαγκο. Κατά την παρουσίαση του, επεσήμανε ότι τα ευρήματα στο Αιγαίο και τις Κυκλάδες είναι πολύ πλούσια γιατί αφορούν θέσεις οι οποίες είχαν παραμείνει έρημες και επίσης απλησίαστες από τον σύγχρονο κάτοικο μέχρι τις αρχές του 1960. Στον αντίποδα ο τουρισμός των τελευταίων δεκαετιών τείνει να δημιουργήσει ανησυχία για την οικιστική ομάδα του Αιγαίου. «Επομένως θα χρειαστεί να προσδώσουμε προσοχή στην ανοικοδόμηση για να αποφευχθεί το παράδειγμα της Αθήνας το οποίο είναι σοβαρό και οδήγησε στην τσιμεντοποίηση όλου του χώρου της Αθήνας και δε θα πρέπει να είμαστε περήφανοι με αυτή την εξέλιξη». Σύμφωνα με τον ίδιο έπρεπε να στραφούμε σε μία πιο βιώσιμη ανάπτυξη, αναβάθμιση του τουρισμού που θα μπορούσε τουλάχιστον, όπως τόνισε να προσδώσει αξιόλογα αποτελέσματα.
Πηγή: Ο. Τσιούλφα, Εφημερίδα "Ο Χρόνος"
Δεν υπάρχουν σχόλια