Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Επιτακτική η δημιουργία αρχαιολογικού πάρκου στο Πυθαγόρειο της Σάμου

Ο χώρος, όπου σώζεται το αρχαίο θέατρο της Σάμου. Την Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012 ο πρόεδρος του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», κος Σταύρος Μπένος,...


Ο χώρος, όπου σώζεται
το αρχαίο θέατρο της Σάμου.

Την Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012 ο πρόεδρος του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», κος Σταύρος Μπένος, συνοδευόμενος από τον κο Πέτρο Θέμελη, αντιπρόεδρο του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» και ομότιμο καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στο αρχαίο θέατρο της Σάμου, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση διατήρησης του μνημείου και για το ενδεχόμενο ανάδειξής του.


Η επίσκεψή τους ξεκίνησε από τα γραφεία της ΚΑ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στη Σάμο, όπου τους περίμεναν η κα Μαρία Βιγλάκη, αρχαιολόγος της Εφορείας και υπεύθυνη για τη νήσο Σάμο, ο κος Στυλιανός Θάνου, δήμαρχος Σάμου, ο κος Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους, αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Σάμου, ο κος Τηλαύγης Δημητρίου, πρόεδρος του Ιδρύματος «Ν. Δημητρίου» και η κα Ματρώνη Κτιστού.

Ακολούθησε η επίσκεψή τους  στο αρχαίο θέατρο της Σάμου, όπου τους ξενάγησε η αρχαιολόγος κα Μαρία Βιγλάκη. Το θέατρο είναι κτισμένο στην πλαγιά της Μονής Παναγίας Σπηλιανής στο Πυθαγόρειο της Σάμου. Από το θέατρο ήρθαν στο φως λιγοστά κατάλοιπα. Κατασκευάστηκε στους ρωμαϊκούς χρόνους και φαίνεται ότι αποτελείτο από κοίλο, ορχήστρα και σκηνή.

Από το 1996, που ο χώρος ανασκάφτηκε και στη συνέχεια καταχώθηκε, στήθηκε με απόφαση του ΥΠΠΟ και με δαπάνη του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων μέσω προγραμματικής σύμβασης με τον Δήμο Πυθαγορείου ξύλινη εγκατάσταση με κερκίδες και ορχήστρα. Σήμερα στο χώρο βλέπει κανείς τη ξύλινη αυτή εγκατάσταση με ορχήστρα και καθίσματα, η οποία μπορεί να φιλοξενήσει 750 περίπου θεατές. Η ξύλινη αυτή κατασκευή, η οποία κατασκευάστηκε μετά από έγκριση της αντίστοιχης μελέτης από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, σέβεται το μνημείο, είναι καλά προσαρμοσμένη στο φυσικό περιβάλλον και αναδεικνύει τόσο το ίδιο το μνημείο, όσο και τον περιβάλλοντα αυτό χώρο. Ωστόσο η κατασκευή πρέπει να αντικατασταθεί με νέα, λυόμενη, η οποία θα είναι κατασκευασμένη από καλύτερης ποιότητας ξύλο και θα αποσύρεται κατά τους χειμερινούς μήνες για λόγους προστασίας της.

Το αρχαίο θέατρο της Σάμου.
Με αφορμή την επίσκεψη στο αρχαίο θέατρο οι κ. Σταύρος Μπένος και Πέτρος Θέμελης, επισκέφθηκαν και τα αρχαία λατομεία που βρίσκονται στο λόφο του Κάστρου. Τα λατομεία υπολογίζονται περί τα 45 και από εκεί γινόταν η εξόρυξη λίθων που χρησίμευαν για την κατασκευή των μεγάλων έργων της περιοχής. Εντυπωσιακά σώζονται οι υπόγειες σήραγγες των αρχαίων λατομείων. Όπως είπε και ο κος Πέτρος Θέμελης, πρόκειται για πάρα πολύ σημαντικά λατομεία της αρχαιότητας, τα οποία ήταν ισοδύναμα με αυτά των Συρακουσών.

Άποψη από τα αρχαία λατομεία της περιοχής.
Όπως προέκυψε από την επίσκεψη αυτή κρίνεται επιτακτική και πολύ σημαντική η δημιουργία ενός αρχαιολογικού πάρκου στο Πυθαγόρειο της Σάμου, όπως έχει ήδη προταθεί από τους τοπικούς φορείς, το οποίο θα περιλαμβάνει σε διαφορετικές αρχαιολογικές διαδρομές όλα τα σημαντικά αρχαία μνημεία της περιοχής, μεταξύ των οποίων είναι και η Σήραγγα του Ευπαλινείου, η πηγή των Αγιάδων, τα αρχαία τείχη του Πολυκράτη στην περιοχή του Κάστρου, το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας, τα αρχαία υπόγεια λατομεία, η υδατογέφυρα του ρωμαϊκού υδραγωγείου,  οι λαξευμένοι στο βράχο τάφοι, τα υπαίθρια ιερά της Κυβέλης, το παλαιοχριστιανικό κοιμητήριο, η Βασιλική της Παναγίτσας με τα πολύχρωμα ψηφιδωτά δάπεδα, ο ναός της Αρτέμιδος, η Παλαιοχριστιανική Βασιλική - Τρία Δόντια, τα ρωμαϊκά λουτρά – θέρμες, το γεωμετρικό νεκροταφείο, η Μονή Σπηλιανής, το αρχαίο θέατρο, η αρχαία δεξαμενή, η ρωμαϊκή έπαυλη με τα ψηφιδωτά και το ελληνιστικό κτίριο των «γρυπολεόντων».

Άποψη από το εσωτερικό σήραγγας των αρχαίων λατομείων της περιοχής.
Οι κ.κ Σταύρος Μπένος και Πέτρος Θέμελης συνεννοήθηκαν με τους εκπροσώπους της Εφορείας Αρχαιοτήτων, του Δήμου Σάμου, της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου, του Ιδρύματος «Ν. Δημητρίου»  ότι θα ανοιχθεί από το «ΔΙΑΖΩΜΑ» κουμπαράς – ειδικός τραπεζικός λογαριασμός για το αρχαίο θέατρο και το αρχαιολογικό πάρκο της  Σάμου, με στόχο τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν να προσφερθούν για την ανάδειξη όλων των μνημείων και τη δημιουργία του αρχαιολογικού πάρκου. «Νονός» του αρχαίου θεάτρου και του αρχαιολογικού πάρκου είναι ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης ο οποίος άνοιξε τον κουμπαρά με κατάθεση 350€.



Πηγή: Δελτίο Τύπου "Διάζωμα"

Δεν υπάρχουν σχόλια