Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Τουρκικός «πόλεμος πολιτισμού»

«Πόλεμος πολιτισμού, εδώ και τώρα» φαίνεται πως είναι το μότο της Άγκυρας, που κατηγορείται, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερ...


«Πόλεμος πολιτισμού, εδώ και τώρα» φαίνεται πως είναι το μότο της Άγκυρας, που κατηγορείται, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «The Guardian», για εκβιασμό διάσημων μουσείων, όπως του παρισινού Λούβρου και του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης, καθώς επίσης και αρχαιολογικών ινστιτούτων, με σκοπό την επιστροφή χιλιάδων αρχαιολογικών θησαυρών.



Οι τουρκικές αρχές υποστηρίζουν πως τα έργα απομακρύνθηκαν παράνομα από τα εδάφη της και με έρεισμα την αυξημένη διπλωματική και οικονομική τους επιρροή, απαιτούν, ούτε λίγο ούτε πολύ, την άμεση επιστροφή τους στον τόπο προέλευσής τους, ειδάλλως δεν θα διστάσουν να διακόψουν την ανανέωση των ανασκαφικών αδειών ξένων αρχαιολογικών ομάδων και θα προχωρήσουν σε διακοπή δανεισμού των θησαυρών τους σε ξένα μουσεία.

Το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, υπεύθυνο για μερικές από τις πιο σημαντικές ανασκαφές της Τουρκίας, δέχθηκε ισχυρότατες πιέσεις, με απειλές για απόσυρση ανασκαφικών αδειών εάν δεν επιστρεφόταν μια Σφίγγα Χετταίων 3.300 ετών. Όταν η Σφίγγα επιστράφηκε, ανανεώθηκαν και οι άδειες.

Ο Hermann Parzinger, πρόεδρος του Πρωσικού Ιδρύματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Βερολίνου και επιβλέπων, μεταξύ άλλων, τις συλλογές της πόλης του Μουσείου της Περγάμου, επιμένει πως η Γερμανία προχώρησε σε μια τέτοια χειρονομία ως ένδειξη καλής θελήσεως και όχι ως ανταπόκριση σε κάποια νόμιμη υποχρέωσή της. Η Τουρκία όμως δεν αρκέστηκε στη Σφίγγα, γιατί συνέχισε ζητώντας πίσω ακόμη τρία αντικείμενα από την Πέργαμο.

Ο Parzinger κατηγορεί την Τουρκία πως «απειλεί το μέλλον» του επιστημονικού έργου και των συνεργασιών.

Πριν από δύο χρόνια, σε μια διαφωνία με το Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι για την επιστροφή έργων, η Άγκυρα απαγόρευσε στους Γάλλους αρχαιολόγους να σκάβουν στα εδάφη της. Συγκρούσεις υπήρξαν επίσης σχετικά με τη συλλογή Norbert Schimmel στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης για πάνω από 18 αντικείμενα, που ισχυρίζονται πως ανασκάφηκαν παράνομα, καθώς και με το Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου για τη Στήλη Samsat, μια πλάκα από βασάλτη του 1ου αιώνα π.Χ.

Ο Ertugrul Gunay, υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, δήλωσε ότι στο διάστημα 2002-2012 επιστράφηκαν 4.067 έργα και υποστηρίζει πως τα Μουσεία τους είναι στο ίδιο επίπεδο με τα ευρωπαϊκά και πως οι καιροί που εξέθεταν τα έργα τους σε ντουλάπια έχουν πλέον περάσει.

Η Τουρκία ελπίζει το 2023, μαζί με τη γιορτή των 100 ετών από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, να ανοίξει και τις πύλες του Μουσείου των Πολιτισμών στην Άγκυρα, ενός έργου 2,5 εκταρίων που πρόκειται να παρουσιάσει θησαυρούς της Τουρκίας.



Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια