Ναό αφιερωμένο στον Πρίαπο θεωρεί, ότι έχει ανακαλύψει στη Σωζόπολη της Βουλγαρίας, που βρίσκεται στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας ο διευ...
Ναό αφιερωμένο στον Πρίαπο θεωρεί, ότι έχει ανακαλύψει στη Σωζόπολη της Βουλγαρίας, που βρίσκεται στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας ο διευθυντής του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου της χώρας Μπόζινταρ Ντιμιτρόφ.
Όπως ο ίδιος δήλωσε οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως έναν πήλινο φαλλό, που φέρει την επιγραφή «Στον Πρίαπο» και εξ αυτού ορμώμενος ανακοίνωσε, ότι σ΄ αυτόν ήταν αφιερωμένος ένας ναός που ανασκάπτεται στην περιοχή. Δεν παρέλειψε μάλιστα να υπενθυμίσει στα τοπικά μέσα ενημέρωσης το μύθο, που συνδέει τον Πρίαπο με ένα γαϊδουράκι και τον συναγωνισμό μεταξύ τους για το ποιος είναι πιο προικισμένος, με συνέπεια το δεύτερο να χάσει από τον πρώτο και μαζί να χάσει και τη ζωή του καθώς θυσιάστηκε στο θεό.
Σύμφωνα με τον Ντιμιτρόφ πάντα, η λατρεία του Πρίαπου έχει τις ρίζες της στις περιοχές της Μικράς Ασίας ενώ κατά τους Ελληνιστικούς και Ρωμαϊκούς χρόνους συνδέθηκε με την αισθησιακή ευχαρίστηση. Επίσης ότι αναθήματα προς τη θεότητα γίνονταν από άνδρες, που είτε είχαν ασθένειες των γεννητικών οργάνων είτε προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας.
Παρέλειψε ωστόσο να αναφερθεί στο σημαντικότερο, ότι ο φαλλός στην αρχαιότητα συνδεόταν με την γονιμότητα της γης και την βλάστηση καθώς και την αναπαραγωγή, χρησιμοποιούνταν μάλιστα συστηματικά ως αποτροπαϊκό σύμβολο για τη βασκανία. Επιπλέον στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα πανάρχαιο σύμβολο, που μετρά πολλές χιλιετίες και όχι μόνον στον ελλαδικό χώρο.
Τέλος χρησιμοποιούνταν και ως δείκτης σε λίθινα ορόσημα για να δείχνει το δρόμο στους ταξιδιώτες. Όσο για τον Πρίαπο, γιο του Διονύσου και της Αφροδίτης, πρωτίστως ήταν θεός της γονιμότητας, προστάτης των ζώων που χρησιμοποιούνταν για αγροτικές εργασίες, των καρποφόρων δέντρων και των κήπων και μετά …όλα τα άλλα.
Κατόπιν όλων αυτών η «ανακάλυψη» του Ντιμιτρόφ σχολιάζεται ειρωνικά από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης καθώς θεωρείται, ότι πρόκειται για μία υπερβολή, προκειμένου να προκαλέσει το ενδιαφέρον του κοινού. Σημειώνουν μάλιστα, ότι στη Σωζόπολη, που είναι και γενέτειρά του «καυχήθηκε» ότι έχει βρει τα πάντα έως και κόκαλο από το χέρι του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή στο ναό του Ποσειδώνα!
Πηγή: Μαρία Θερμού, tovima.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια