Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αστρικοί χοροί πάνω από τα μνημεία

Ο γαλαξίας μας μέσα από τα τείχη του κάστρου στις Ελευθερές, ενός από τα σημαντικότερα αμυντικά οχυρά της αρχαίας Αθήνας. Στο Πλανητάρ...


Ο γαλαξίας μας μέσα από τα τείχη
του κάστρου στις Ελευθερές,
ενός από τα σημαντικότερα
αμυντικά οχυρά της αρχαίας Αθήνας.
Στο Πλανητάριο έως τις 28 Φεβρουαρίου φιλοξενούνται 50 επιλεγμένες αστροφωτογραφίες και καλλιτεχνικές φωτογραφίες του Θεοφάνη Ματσόπουλου, τις οποίες τράβηξε τα τελευταία τέσσερα χρόνια.


Πολλές από αυτές είναι μωσαϊκά, αποτελούνται δηλαδή από πολλές εικόνες που έχουν συντεθεί σε ενιαίο σύνολο με σκοπό καλύψουν με λεπτομέρεια το θέμα. Η θεματολογία της έκθεσης περιλαμβάνει αστρικές τροχιές (Startrails) από διάφορα αρχαία και νεότερα μνημεία, όπως το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, αστερισμούς, όπως το γιγάντιο πανόραμα των αστερισμών του Σκορπιού και του Τοξότη, νεφελώματα, όπως εκείνο του Ωρίωνα, γαλαξίες, αστρονομικά φαινόμενα (κομήτες και εκλείψεις) και διάφορα ιστορικά αστρονομικά όργανα.

Η έκθεση είναι δομημένη σε δύο μέρη. Το πρώτο περιλαμβάνει καθαρά αστρονομικές εικόνες και εικόνες βαθέος ουρανού ληφθείσες με τη χρήση διάφορων τηλεσκοπίων και το δεύτερο καλλιτεχνικές φωτογραφίες με θέμα μνημεία και σημεία φυσικού κάλλους στον νυχτερινό ουρανό.

Η φωτογράφιση του βαθέος ουρανού, μου εξηγεί ο Θεοφάνης Ματσόπουλος, δεν είναι απλή διαδικασία. «Απαιτεί πολύ χρόνο και προγραμματισμό διότι τα αντικείμενα που θα φωτογραφισθούν έχουν συγκεκριμένο τρόπο λήψης. Κάθε αστέρι μπορεί να φωτογραφισθεί συγκεκριμένες ώρες και εποχές. Πρέπει να είναι ψηλά στον ουρανό, η τοποθεσία να είναι μακριά από κατοικημένες περιοχές για να μην υπάρχει φωτορύπανση από τα φώτα της πόλης. Επίσης παίζει ρόλο και η θέση της Γης ως προς τα αστέρια. Βασική προϋπόθεση, ο απαραίτητος εξοπλισμός με τηλεσκόπια».

Στην καλλιτεχνική φωτογραφία νυχτερινού τοπίου τα πράγματα από πλευράς εξοπλισμού είναι πιο απλά. Χρειάζονται καλοί φωτογραφικοί φακοί. «Και σε αυτή την περίπτωση το θέμα του φωτογράφου είναι ένα ουράνιο σώμα σε συνδυασμό με ένα μνημείο ή ένα σημείο φυσικού κάλλους».

Στις νυχτερινές λήψεις για επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα πρέπει να μην υπάρχει φεγγάρι ώστε στον ουρανό να φαίνονται όσο το δυνατόν περισσότερα αστέρια. «Και βεβαίως να μην υπάρχουν σύννεφα».


Πηγή: Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια