Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Μουσείο με το... βλέμμα στα κρουαζιερόπλοια

Εγκρίθηκε η μελέτη για την ανάδειξη της σημασίας του Πειραιά στην αρχαιότητα και την προβολή του ως της πρώτης ιπποδάμειας πόλης στον ελλ...

Εγκρίθηκε η μελέτη για την ανάδειξη
της σημασίας του Πειραιά
στην αρχαιότητα και την προβολή του
ως της πρώτης ιπποδάμειας πόλης
στον ελλαδικό χώρο
Αυτά τα μουσεία έχουν εξασφαλισμένη επισκεψιμότητα και μάλιστα μεγάλη. Ο λόγος για τα μουσεία της Πολιτιστικής Ακτής Πειραιά, που ένα ένα παίρνουν τον δρόμο της υλοποίησης.

Η γενική γραμματέας Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη εξήγησε το προχθεσινό Συμβούλιο Μουσείων ότι το μουσείο εναλίων αρχαιοτήτων, το μουσείο για τον Πειραιά και το μουσείο μετανάστευσης έχουν σχεδιαστεί να βρίσκονται στον χώρο όπου θα «δένουν» τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια. Έτσι, η πρώτη επαφή των ταξιδιωτών με τη σύγχρονη πόλη θα γίνεται μέσα από την επίσκεψή τους σε αυτά.

Βεβαίως, δεν σημαίνει καθόλου ότι δεν αναζητούνται τρόποι να προσελκυσθούν και άλλοι επισκέπτες. Ακόμα και προσπάθεια να μένει κάποιος επισκέπτης στον Πειραιά, ώστε να περιηγηθεί τα ενδιαφέροντα αυτά μουσεία, θα γίνει, όπως είπε η έφορος αρχαιοτήτων Στέλλα Χρυσουλάκη παρουσιάζοντας το Αρχαιολογικό - Θεματικό Μουσείο στο κτίριο «Καστράκι» της «Πολιτιστικής Ακτής».

Το συγκεκριμένο θα λειτουργήσει ως τμήμα του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά με μοναδικά εκθέματα. Τα μέλη του συμβουλίου γνωμοδότησαν ομόφωνα υπέρ της μουσειολογικής μελέτης που εκπονήθηκε από την ΚΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Μια μελέτη που «έπεισε» ως προς τις προθέσεις της, δηλαδή την ανάδειξη της σημασίας του Πειραιά στην αρχαιότητα και την προβολή του ως της πρώτης ιπποδάμειας πόλης στον ελλαδικό χώρο.

Συνολικά 2.961 αντικείμενα από τις ανασκαφές της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στην περιοχή, που σήμερα φυλάσσονται στις αποθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά, θα παρουσιαστούν -κάποια για πρώτη φορά- στο κοινό. Αντικείμενα καθημερινής χρήσης, ίχνη κατοίκησης από τα προϊστορικά χρόνια, μάρτυρες εμπορίου, λατρείας, συνηθειών θα δοθούν με τρόπο εύληπτο αλλά ταυτοχρόνως και άκρως επιστημονικό.

Η λογική των αρχαιολόγων ήταν να εστιάσουν όπως ο φωτογραφικός φακός σε κάποια από τα πολυπληθή ευρήματα των ανασκαφών. «Ο Πειραιάς χαράχθηκε μέσα σε ένα προστατευμένο κέλυφος, τα τείχη του, και πάνω σε παρθένο έδαφος, καθώς δεν υπήρχε προηγούμενη κατοίκηση. Ήταν μια βιοκλιματική πόλη, που λιαζόταν και αεριζόταν από παντού. Ο Ιππόδαμος σχεδίασε την ιδανική πόλη των 10.000 κατοίκων, με γνώμονα την ισονομία και τη δημοκρατία. Και δεν ήταν καν πόλη, αλλά επίνειο της Αθήνας. Ήταν μια ουτοπία που έγινε πραγματικότητα», δήλωσε η προϊσταμένη της ΚΣΤ΄ ΕΠΚΑ Στέλλα Χρυσουλάκη, η οποία έκανε την παρουσίαση της εξαιρετικής μελέτης.

Στους στόχους του νέου μουσείου είναι επίσης η παρουσίαση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και των εν εξελίξει ανασκαφών της ΚΣΤ' ΕΠΚΑ καθώς και η ζωντανή συζήτηση αρχαιολόγων και συντηρητών για τις ανασκαφές αυτές με το κοινό σε τακτά χρονικά διαστήματα. Θα ακολουθήσει τώρα η σύνταξη μελέτης για το μουσείο Μετανάστευσης.


Πηγή: Α. Κώττη, Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια