Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Πλιάτσικο σε μνημεία της Συρίας

Σοβαρές ζημιές και λεηλασίες έχει υποστεί το μουσείο στην πόλη Μαράτ αλ Νουαμάν. Πλιατσικολόγοι της Συρίας έχουν βάλει σκοπό να εξαλεί...

Σοβαρές ζημιές και λεηλασίες
έχει υποστεί το μουσείο
στην πόλη Μαράτ αλ Νουαμάν.
Πλιατσικολόγοι της Συρίας έχουν βάλει σκοπό να εξαλείψουν πολιτισμό πολλών αιώνων, γράφουν οι «Κυριακάτικοι Τάιμς» του Λονδίνου, εστιάζοντας σε καταστροφές αρχαιοτήτων σε μουσεία, ενώ η υπουργός Πολιτισμού της Συρίας, Λούμπανα Μουσάουεχ, ανακοίνωσε χθες ότι εκλάπησαν 18 ψηφιδωτά με σκηνές από την Οδύσσεια.


Τα ψηφιδωτά βρίσκονταν στη βορειοανατολική Συρία και «εκλάπησαν από παράνομες ανασκαφές σε αρχαιολογικούς χώρους», δήλωσε η υπουργός στην κυβερνητική εφημερίδα «Τεσρίν».

Η ίδια διαβεβαίωσε ότι τα μουσεία της χώρας «φυλάσσονται καλά» και «τα εκθέματά τους, που είναι πολύτιμα για όλη την ανθρωπότητα, έχουν καταγραφεί και τοποθετηθεί σε χώρους ασφαλείας». Αντίθετα, είπε, είναι «δύσκολο να φυλαχθούν 10.000 αρχαιολογικοί χώροι διασκορπισμένοι στο συριακό έδαφος».

Οι εικόνες όμως που δημοσιεύονται στους «Τάιμς» δείχνουν πως έχει υποστεί σοβαρές βλάβες από βομβαρδισμούς και λεηλασίες το μουσείο στην πόλη Ma'arat al-Nu'aman.

Πριν από την εξέγερση η πόλη αυτή, σύμφωνα με τον Μάρτιν Φλέτσερ και τη Ράνα Σαμπάχ που υπογράφουν το άρθρο, είχε ένα θαυμάσιο μουσείο που στεγάζεται σε ένα κομψό αρχοντικό του 17ου αιώνα και διαθέτει μερικά υπέροχα βυζαντινά ψηφιδωτά. «Σήμερα η εικόνα του μουσείου θα κάνει τους αρχαιολόγους να κλαίνε». Γιατί ο στρατός της Συρίας το χρησιμοποιεί ως βάση από τότε που έδιωξε τους αντάρτες από την πόλη αυτή τον περασμένο Οκτώβριο.

Η μεγάλη κεντρική αυλή του είναι γεμάτη μπάζα μετά τους πολύμηνους βομβαρδισμούς. Αρχαία πήλινα αγγεία και μια ανάγλυφη ζωφόρος σκαλισμένη σε πέτρα έχουν γίνει κομμάτια. Τα ψηφιδωτά έχουν διασωθεί σε μεγάλο βαθμό. Το μουσείο εσωτερικά έχει μεγάλες ζημιές. «Κάθε προθήκη έχει καταστραφεί».

Από την αρχή της σύγκρουσης στη Συρία, η αρχαιολογική κληρονομιά της χώρας έχει πέσει θύμα των μαχών και των καταστροφών, αλλά και οργανωμένων κλοπών και λεηλασιών που πολλαπλασιάζονται. Πρόσφατα εκλάπη από το μουσείο της Χάμα ένα αραμαϊκό επιχρυσωμένο χάλκινο άγαλμα και πόσα ακόμη θα μάθουμε στο μέλλον, καθώς οι πληροφορίες βγαίνουν με το σταγονόμετρο.


Πηγή: Ν. Κοντράρου-Ρασσιά, Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια