Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ηλιακό ρολόι 3200 ετών ανακαλύφθηκε στην Κοιλάδα των Βασιλέων

Η Κοιλάδα των Βασιλέων Κατά τη διάρκεια της φετινής ανασκαφικής περιόδου που πραγματοποιείται στην Κοιλάδα των Βασιλέων από το πανεπι...

Η Κοιλάδα των Βασιλέων

Κατά τη διάρκεια της φετινής ανασκαφικής περιόδου που πραγματοποιείται στην Κοιλάδα των Βασιλέων από το πανεπιστήμιο της Βασιλείας, η ομάδα της καθηγήτριας Susanne Bickel ανακάλυψε μια σειρά συναρπαστικών αντικειμένων καθώς ένα από αυτά ίσως να είναι ένα από τα παλαιότερα φορητά ηλιακά ρολόγια που βρέθηκε ποτέ στην περιοχή μεταξύ των τάφων KV 29 και 61.

Ένα μακροπρόθεσμο έργο

Η φετινή περίοδος ξεκίνησε στις 13 Ιανουαρίου και διήρκησε μέχρι την 1η Μαρτίου ως μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος αφιερωμένο στη μελέτη των μη-βασιλικών τάφων στην πλευρά της κοιλάδας που οδηγεί στον τάφο KV 34 του Thutmosis III.

Οι γενικοί στόχοι του προγράμματος που τρέχει από το 2009, είναι να καθαριστούν οι τάφοι και να προετοιμαστούν για την τεκμηρίωση και τη μελέτη της αρχιτεκτονικής τους. Εάν είναι δυνατόν, οι τάφοι θα αναγνωριστούν ενώ θα καταγραφούν αναλυτικά τα ευρήματα και το υλικό μελέτης τους. Επίσης, υπάρχει ένας μακροπρόθεσμος στόχος, αυτός της διαχείρισης των αρχαιολογικών περιοχών και της προστασίας των τάφων, καθώς και της προετοιμασίας τοπογραφικής μελέτης της περιοχής από αυτή την πλευρά της κοιλάδας.

Κομμάτια υφασμάτων από τον τάφο 64 KV ταξινομημένα σύμφωνα με την ποιότητα τους.
Φοιτητές από το πανεπιστήμιο της Βασιλείας ανέκτησαν πολλά αποσπασματικά αντικείμενα, τα οποία προστίθενται στα 500 που ανακαλύφθηκαν τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένου αριθμού κεραμικών, αγγείων ακόμη και μιας σειράς υφασμάτων που θα βοηθήσουν σημαντικά στην αναγνώριση των τάφων και των ιδιοκτητών τους.

Στα παραπάνω περιλαμβάνονται το υλικό από τα κατώτερα στρώματα του τάφου 64 KV που ανακαλύφθηκε το 2012. Στον τάφο, ηλικίας 3500 ετών, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια σαρκοφάγο που περιέχει τη μούμια μιας γυναίκας με το όνομα Nehemes Babu.

Η ανακάλυψη του ηλιακού ρολογιού

Ωστόσο, το εύρημα που έχει ενθουσιάσει τους αρχαιολόγους είναι ένα μικρό κομμάτι ασβεστόλιθου, που φέρει χαραγμένα ένα ημικύκλιο διαιρεμένο σε δώδεκα τμήματα βαμμένα με μαύρες γραμμές. Μια κεντρική τρύπα θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως σημείο στερέωσης για ξύλινο ή μεταλλικό πάσσαλο, στην σκιά του οποίου θα είχαν σημαδέψει τις «ώρες». Ολόκληρο το κομμάτι είναι μόλις μεγαλύτερο από 16 εκατοστά μήκος. Οι μικρές μαύρες κουκίδες που έχουν ξεθωριάσει επέτρεπαν τον καθορισμό μιας ακόμα πιο αναλυτικής χρονικής στιγμής στη μέση του κάθε τμήματος.

Το ηλιακό ρολόι
Στην ανατολική πλευρά του τάφου KV 61, η πλαγιά του λόφου αποτελείται από υψηλής σωρούς από ασβεστολιθικά μπάζα από τις εκσκαφές του Howard Carter και του Theodore Davis κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα.

Η περιοχή αυτή πρέπει να είχε αρχικά καταληφθεί από τις καλύβες των εργατών κατά την περίοδο Ramesside (19η και 2οη Δυναστεία, 1292–1069 BC). Ο πίσω τοίχος μιας καλύβας, η οποία ανακαλύφθηκε εν μέρει το 2012, αποκαλύφθηκε πλήρως κατά τη διάρκεια της φετινής ανασκαφικής περιόδου ενώ πίσω από τον τοίχο ανακαλύφθηκαν υπολείμματα ξύλινων τμημάτων με ιερογλυφικές επιγραφές που αναφέρουν το όνομα του βασιλιά Amenhotep III.

Η περιοχή μεταξύ των τάφων KV 29 και KV 61, όπου ανακαλύφθηκε το ηλιακό ρολόι.
Το ηλιακό ρολόι βρέθηκε δίπλα σε αυτές τις καλύβες των εργατών που χρησιμοποιήθηκαν τον 13ο αιώνα π.Χ., και στην συνέχεια καταλήφθηκαν από εκείνους που δούλεψαν για την κατασκευή των τάφων. Ενδεχομένως, το ηλιακό ρολόι να χρησιμοποιήθηκε για τη μέτρηση των ωρών εργασίας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η υποδιαίρεση του Ήλιου ήταν επίσης ένα βασικό στοιχείο για την πορεία προς την μετά θάνατον ζωή, η οποία καταγράφεται στους τοίχους των βασιλικών τάφων. Το ηλιακό ρολόι θα μπορούσε να είχε χρησιμοποιηθεί για την παρατήρηση και την απεικόνιση αυτής της πορείας.


Πηγή: Past Horizons

Δεν υπάρχουν σχόλια