Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ένα μουσείο για την Τροία

Οι ανασκαφές στην αρχαία πόλη της Τροίας, στη βορειοδυτική επαρχία του Ç anakkale , ξεκίνησαν πριν από 150 χρόνια, αλλά οι ειδικοί πιστ...


Οι ανασκαφές στην αρχαία πόλη της Τροίας, στη βορειοδυτική επαρχία του Çanakkale, ξεκίνησαν πριν από 150 χρόνια, αλλά οι ειδικοί πιστεύουν ότι θα χρειαστούν δύο με τρεις αιώνες εργασίας για να αποκαλυφθεί πλήρως.

Υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες για περαιτέρω ανασκαφή στο χώρο, δηλώνει ο ακαδημαϊκός Rüstem του πανεπιστημίου Onsekiz Mart. «Τα τελευταία 15 χρόνια, όλοι συζητούν για το όνειρο κατασκευής ενός μουσείου της Τροίας. Η κατασκευή του μουσείου θα ξεκινήσει σύντομα».

Η Τροία βρίσκεται υπό ανασκαφή για 150 χρόνια από πέντε διαφορετικές αρχαιολόγους*** .

«Όταν άρχισε το σκάψιμο στο χώμα της Τροίας το 1863, οι ανασκαφές διενεργούταν υπό την καθοδήγηση του Frank Calvert», δηλώνει ο Aslan. «Συνεχίστηκαν αργότερα από τον Γερμανό αρχαιολόγο καθηγητή Manfred Osman Korfmann, το 1988. Κατά την περίοδο αυτή η ανασκαφική περιοχή υπέστη τεράστιες αλλαγές».

Μετά τον Korfmann, ο καθηγητής Ernst Pernicka ανέλαβε τις εργασίες εκσκαφής, αλλά λόγω ανεπαρκών οικονομικών πόρων, οι ανασκαφές οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο. Σύμφωνα με τον Aslan έχει συμμετάσχει στις ανασκαφές τα τελευταία 25 χρόνια.

Οι ανασκαφές στο χώρο

Αρκετές ανασκαφές στην περιοχή έχουν επίσης πραγματοποιηθεί από ιδρύματα του εξωτερικού. Το πανεπιστήμιο Tübingen της Γερμανίας έχει διεξάγει ανασκαφές από το 1988, πρώτα με επικεφαλής τον καθηγητή Korfmann και στη συνέχεια με τον καθηγητή Ernst Pernicka το 2005. Το πανεπιστήμιο σταμάτησε τις ανασκαφές λόγω οικονομικών προβλημάτων το 2012.

Κατά τη διάρκεια του Korfmann, το ίδρυμα «The Troy Foundation» κατάφερε να συγκεντρώσει επαρκείς πόρους για την υποστήριξη των ανασκαφών.

Οι μακροχρόνιες ανασκαφές έχουν μεγάλη σημασία σε αυτή την πλευρά του Αιγαίου για την Τουρκία και την αρχαιολογία της, δήλωσε ο Aslan, καθώς η Τροία είναι ο τόπος όπου άρχισε η προ-ιστορία.

«Η Τροία είναι ο τόπος όπου βρέθηκαν τα πρώτα αρχαιολογικά στοιχεία που αφορούν τα έπη του Ομήρου. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρόκειται για μια σουρεαλιστική αρχαία πόλη: είναι η γενέτειρα της αρχαιολογίας», είπε.

Το 1996, η περιοχή μετατράπηκε σε ένα εθνικό πάρκο, και το 1998 προστέθηκε στον κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Ο Aslan επισημαίνει ότι είναι δυνατόν να πραγματοποιούνται ανασκαφές στην Τροία για άλλα 300 χρόνια, καθώς πολλά μέρη της περιοχής εξακολουθούν να μην έχουν ακόμα ανασκαφεί.

Σύμφωνα με τον ίδιο η Τροία θα αποτελέσει μια τεράστια πηγή γοήτρου για την Τουρκία. «Η περιοχή είναι πολύ σημαντική και θα συμβάλλει στην τουριστική ανάπτυξη του Çanakkale και της δυτικής πλευράς της Τουρκίας», προσθέτει.

Βιβλίο που δημοσιεύθηκε πρόσφατα περιλαμβάνει δημοσιεύσεις και άρθρα για τις ανασκαφές την Τροία και την σχέση της με τον πολιτισμό της Ανατολίας.

Άρθρα από τον Manfred Osman Korfmann, ο πρώην επικεφαλής των ανασκαφών στην Τροία, έχουν συγκεντρωθεί σε ένα βιβλίο με τίτλο «Troy Wind», που δημοσιεύθηκε πέρυσι στην τουρκική, την αγγλική και τη γερμανική γλώσσα.

Ο Aslan δήλωσε ότι τα άρθρα στο βιβλίο εξηγούν πώς η αρχαία πόλη μετατράπηκε από ερείπια σε τουριστικό κέντρο, ενώ ρίχνουν φως στη διαδικασία εκσκαφής και τους δεσμούς της πόλης με την Ανατολία.

Τα άρθρα έχουν ήδη δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά, αλλά δεν ήταν εύκολα προσβάσιμα. «Είναι δύσκολο να βρεθούν και έχουν ξεχαστεί με την πάροδο του χρόνου. Γι 'αυτό σκεφτήκαμε ότι θα πρέπει να συλλεχθούν τα σημαντικότερα άρθρα του Korfmann, και να επιλέξουμε ειδικά αυτά που επικεντρώνονται στο γεγονός ότι η Τροία είναι ένα μέρος του πολιτισμού της Ανατολίας».

*** Επισήμανση Έρρωσο: 
Το τουρκικό άρθρο δεν αναφέρει καθόλου τον Ερρίκο Σλήμαν. 

Ερρίκος Σλήμαν
Ο Ερρίκος Σλήμαν άρχισε την ανασκαφή της Τροίας, την πιο διάσημη της ζωής του, το 1870, μετά τις ανασκαφές του στην Ιθάκη, όπου αναζητούσε το παλάτι του Οδυσσέα. Με το τέλος των εργασιών εκεί στράφηκε προς την αναζήτηση της Τροίας και έφυγε για την Τουρκία. Παρόλες τις ενδείξεις αρχαιολογικών ευρημάτων στο Μπουρνάμπασι, που θεωρείτο εκείνη την εποχή πιθανώς τόπος της Τροίας, εκείνος καθοδηγούμενος από τις ομηρικές αναφορές και το ένστικτό του στράφηκε στον λόφο του Χισαρλίκ.

Ερχόμενος σε συμφωνία με τον Άγγλο ιδιοκτήτη της ανατολικής πλευράς του λόφου Φρανκ Κάλβερτ (Frank Calvert) – ο οποίος μάλιστα δεν του ζήτησε τίποτα σε αντάλλαγμα - ξεκίνησε αμέσως ανασκαφές, που του απέδωσαν τα ερείπια ενός ανακτόρου, αλλά όχι τα ευρήματα που αναζητούσε. Κατόπιν επέστρεψε στην Ελλάδα για να παντρευτεί τη Σοφία Εγκαστρωμένου και έφυγε πάλι για το Χισαρλίκ. Εκεί, με αντάλλαγμα τις πέτρες που ξέθαβε η ανασκαφή, οι Τούρκοι ιδιοκτήτες της δυτικής πλευράς του λόφου του επέτρεψαν να συνεχίσει την ανασκαφή στην ιδιοκτησία τους. Η παλινωδία των ιδιοκτητών, όμως, και η απροθυμία της τουρκικής κυβέρνησης να του δώσει επίσημη άδεια, οδήγησαν την ανασκαφή σε προσωρινή αποτυχία. Μετά από αρκετές προσπάθειες και αφού υποσχέθηκε τον μισό από τον θησαυρό που θα έβρισκε, οι ανασκαφές συνεχίστηκαν και στις 30 Μαΐου 1873 έκανε τη μεγάλη του ανακάλυψη: Ανάμεσα στα ευρήματα του χώρου που ανέσκαψαν προσωπικά ο Ερρίκος και η Σοφία -δίνοντας άδεια σε όλο το προσωπικό για να μη διαρρεύσει ευρύτερα το μυστικό- υπήρχαν μια ορειχάλκινη ασπίδα, μια χύτρα, ένα αργυρό αγγείο, ένα ορειχάλκινο αγγείο, ένα χρυσό, δύο χρυσά κύπελλα, ένα μικρό κύπελλο από ήλεκτρο, δύο χρυσά διαδήματα, 56 χρυσά σκουλαρίκια και 8.750 χρυσά δαχτυλίδια και κουμπιά. Ο θησαυρός απεκρύβη και διασκορπίστηκε σε φίλους σε όλη την Ελλάδα, για να μην μπορεί να τον διεκδικήσει η τουρκική ή η ελληνική κυβέρνηση.

Ερχόμενος σε διάσταση με την τουρκική κυβέρνηση για την απόκρυψη των θησαυρών της Τροίας απευθύνθηκε στην ελληνική κυβέρνηση για να δεχθεί τους θησαυρούς που είχε οικειοποιηθεί, με αντάλλαγμα την άδεια της ανασκαφής των Μυκηνών. Η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε κατ’ αρχήν τον θησαυρό του Σλήμαν, αλλά του έδωσε την άδεια της ανασκαφής με την προϋπόθεση να παρακολουθείται από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Τον Αύγουστο του 1876 ξεκίνησε την ανασκαφή του κοντά στην Πύλη των Λεόντων και σύντομα έφθασε στα ταφικά συμπλέγματα και την ανασκαφή του Ταφικού Περίφολου Α'. Εξαιτίας της αφθονίας των χρυσών τέχνεργων που ανακάλυψε, θεώρησε πως είχε βρει τα σώματα του Αγαμέμνονα, της Κασσάνδρας, της Κλυταιμνήστρας και του Αίγισθου.


Δεν υπάρχουν σχόλια