Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

H αρχαία Αντινόπολη «καταστρέφεται συστηματικά»

Ισοπέδωση αρχαίων υπολειμμάτων στην Αντινόπολη Αιγύπτια ανεξάρτητη αρχαιολόγος προειδοποίησε την Παρασκευή ότι η Αντινόπολη, ένας από...


Ισοπέδωση αρχαίων υπολειμμάτων
στην Αντινόπολη
Αιγύπτια ανεξάρτητη αρχαιολόγος προειδοποίησε την Παρασκευή ότι η Αντινόπολη, ένας από τους μεγαλύτερους αρχαιολογικούς χώρους της Αιγύπτου που βρίσκεται στην περιοχή Minya,  «καταστρέφεται συστηματικά» από τους κατοίκους της χάριν στην πλήρη αποτυχία της κυβέρνησης να προστατεύσει τον αρχαιολογικό χώρο.

Η Monica Hanna, ερευνήτρια του πανεπιστημίου Humboldt του Βερολίνου, δήλωσε ότι έλαβε πληροφορίες από αρχαιολόγους που εργάζονται στο χώρο της αρχαίας ρωμαϊκής Αντινόπολης, επίσης γνωστή και ως Sheikh Abada, επισημαίνοντας ότι η περιοχή αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο.

Η Hanna δήλωσε ότι ορισμένες από τις ζημίες που σημειώθηκαν στην περιοχή, είναι η πλήρης ισοπέδωση της περιοχής κοντά στο ναό του Ραμσή ΙΙ και της βορειοδυτικής γωνίας των τειχών της πόλης για γεωργική χρήση.

Η περίπτωση της Αντινόπολης ήρθε στο φως τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν κάποια μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι στην περιοχή πραγματοποιούνται εκσκαφές ευρείας κλίμακας καθώς και κατεδαφίσεις, σε μια προσπάθεια των κατοίκων να διεκδικήσουν εκ νέου τη γη για γεωργική χρήση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες μερικοί κάτοικοι κατεδάφισαν μια μεγάλη περιοχή από αρχαιολογικά ερείπια και νεκρικά μνημεία στο ρωμαϊκό νεκροταφείο της αρχαίας πόλης και προετοίμασαν τον χώρο για φύτευση μετά την λεηλασία του.

Ωστόσο, η Hanna δήλωσε στην Egypt Independent ότι η κατάσταση ολοένα και επιδεινώνεται, θυμίζοντας την κατάσταση του αρχαιολογικού χώρου του Dahshur. Τον περασμένο Ιανουάριο, οι κάτοικοι άρχισαν να σκάβουν ένα κομμάτι γης για την δημιουργία ενός νεκροταφείου στην περιοχή της Κοιλάδας των Ναών στο Dahshur, σε μια περιοχή που έχει χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO από το 1994.

«Υπάρχει μια συστηματική κατασκευή νέων νεκροταφείων σε αρχαιολογικούς χώρους και το σενάριο αυτό επαναλαμβάνεται παντού», είπε, προσθέτοντας ότι ούτε το κράτος, ούτε η αστυνομία προστατεύουν αυτές τις περιοχές.

Δήλωσε επίσης ότι η κατασκευή νεκροταφείων αποτελεί συχνά κάλυψη για παράνομες ανασκαφές.

«Χάνουμε τους αρχαιολογικούς χώρους για πάντα. Εάν ένα σπίτι χτιστεί σε αρχαιολογικό χώρο, το κράτος μπορεί να το απαλλοτριώσει και να ανακτήσει τη γη. Αλλά μόλις θαφτούν νεκροί σε αρχαιολογικό χώρο, τότε θα είναι αδύνατο να προβεί σε μια τέτοια πράξη», εξήγησε η Hanna.

Φωτογραφία που απεικονίζει την καταστροφή στον αρχαίο ιππόδρομο της Αντινόπολης
Η Hanna ξεκίνησε μια διαδικτυακή εκστρατεία στο Twitter με το # Save_antinoupolis προκειμένου να γίνει ευρέως γνωστή η κρίση που αντιμετωπίζει αυτός ο σημαντικός αρχαιολογικός χώρος.

Επιπλέον, δήλωσε ότι το Αιγυπτιακό υπουργείο Αρχαιοτήτων δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την καταστροφή της Αντινόπολης, η οποία περιλαμβάνει αρχαιολογικά ευρήματα που χρονολογούνται από την προ-δυναστική περίοδο, την περίοδο των Μέσων και Νέων Βασιλείων αλλά και από την εποχή των Πτολεμαίων.

Η περιοχή έγινε γνωστή την ρωμαϊκή εποχή όταν ο αυτοκράτορας Αδριανός δημιούργησε μια τεράστια ρωμαϊκή πόλη που την ονόμασε Antonio Polis, γεμίζοντάς τη με ναούς, θέατρα, σχολεία και άλλα ιστορικά κτήρια. Πολλά από τα κτίρια στέκονταν όρθια ακόμα κατά τη διάρκεια της γαλλικής εισβολής στην Αίγυπτο στα τέλη του 18ου αιώνα, όπως κατέγραψαν και περιέγραψαν μελετητές στο βιβλίο «Description de l'Égypte».

Η πόλη άκμασε μετά την εποχή του Αδριανού μέχρι που η περιοχή Antinoë έγινε μία από τις μεγαλύτερες περιφέρειες της Αιγύπτου περιλαμβάνοντας το μεγαλύτερο μέρος της Άνω Αιγύπτου, ξεκινώντας από το Fayoum μέχρι το Sohag, έχοντας την Αντινόπολη ως πρωτεύουσά της, η οποία σήμερα ονομάζεται Sheikh Abada.

Η σημασία της περιοχής συνεχίστηκε και κατά τη βυζαντινή εποχή. Με την εξάπλωση του Χριστιανισμού, η πόλη εξελίχθηκε σε μια μεγάλη μητρόπολη. Παρέμεινε επίσης σημαντική κατά τη διάρκεια των ισλαμικών περιόδων, όπου και μετονομάστηκε σε Ansena.

Πέρυσι, οι αρχαιολόγοι που εργάζονταν στον αρχαιολογικό χώρο ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν ρωμαϊκό νεκροταφείο που χρονολογείται από τα μέσα του 2ου έως τα μέσα του 3ου  αιώνα μ.Χ.

Επιθέσεις εναντίον ιστορικών μνημείων της Αιγύπτου ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια της 18-ήμερης εξέγερσης εναντίον του πρώην προέδρου Hosni Mubarak, όταν κάποιοι κατάφεραν να εισβάλουν στο αιγυπτιακό μουσείο στην πλατεία Tahrir. Αργότερα, με το κενό ασφάλειας που επικράτησε σε όλη τη χώρα, πολλοί αρχαιολογικοί χώροι λεηλατήθηκαν ή υπέστησαν βανδαλισμούς.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την καταστροφή που λαμβάνει χώρα στη ρωμαϊκή πόλη της Αντινόπολης μπορείτε να βρείτε στο website της Kristian Strutt.


Δεν υπάρχουν σχόλια