Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Δριμεία κριτική για τις αρχαιολογικές ανασκαφές στην Τουρκία

«Κάποιοι από τους ξένους αρχαιολόγους που εργάζονται σήμερα σε διάφορες ανασκαφές στην Τουρκία δεν παίρνουν στα σοβαρά τη δουλειά τους»...


«Κάποιοι από τους ξένους αρχαιολόγους που εργάζονται σήμερα σε διάφορες ανασκαφές στην Τουρκία δεν παίρνουν στα σοβαρά τη δουλειά τους» δηλώνει ο Ömer Çelik, Τούρκος υπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού.

Ο Çelik πραγματοποίησε τις δηλώσεις αυτές σε συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel στο Βερολίνο στο πλαίσιο του Berlin International Tourism Bourse.

Γερμανοί αρχαιολόγοι έχουν την εποπτεία των ανασκαφών στο Göbekli Tepe, δηλώνει ο Çelik, προσθέτοντας ότι 11.000 γλυπτά έχουν εξαφανιστεί από την περιοχή το 2010. «Δεν τους κατηγορώ για κλοπή, όμως, αυτό είναι μια απόδειξη ότι δεν δίνουν αρκετή σημασία σε θέματα ασφάλειας».

Επισημαίνοντας ότι οι αρχαιολόγοι είναι εξίσου υπεύθυνοι για την ασφάλεια του χώρου ανασκαφής, ο Çelik δήλωσε ότι «η Γερμανία θα πρέπει να καταβάλει χρηματικό πρόστιμο ως ρήτρα ασφάλειας για τα κλεμμένα γλυπτά».

Ο Çelik επέκρινε επίσης το έργο και τις αντιδράσεις του Πρωσικού Ιδρύματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και του διευθυντή του, Herman Parzinger. Η Τουρκία είχε επικριθεί από τον Parzinger για επιθετική εκστρατεία διεκδίκησης των πολιτιστικών αρχαιοτήτων.

Ο Çelik δήλωσε ότι ο Parzinger κατηγόρησε την Τουρκία ως σοβινιστική. «Περιμένω να ακούσω μια συγνώμη από τον κ. Parzinger, γιατί είπε ότι η Τουρκία είναι σοβινιστική. Ξέρω τι σημαίνει αυτό, αλλά είμαι κατά της χρήσης αυτής της διατύπωσης».

Ο Çelik δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία απαιτεί την επιστροφή πέντε ιστορικών ισλαμικών αντικειμένων που βρίσκονται σήμερα στο Βερολίνο. Αυτά είναι το φέρετρο του τάφου του Hacı İbrahim Veli, το γλυπτό του Balıkçı (γνωστό και ως ο Ψαράς), το μιχράμπ (η μουσουλμανική κόγχη προσευχής) από το τζαμί Beyhekim, και κεραμικά διακοσμητικά μέρη που είχαν κλαπεί από το τζαμί Piyale στο İznik.


Δεν υπάρχουν σχόλια