Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

40 χρόνια φροντίδας των μνημείων

«Αυτό που χρωστάμε στη Λυδία και στον Κώστα Καρρά δεν είναι οι αναστηλώσεις και τα μεγάλα έργα. Τις κάνουν και οι αρμόδιοι φορείς στα υπ...

«Αυτό που χρωστάμε στη Λυδία και στον Κώστα Καρρά δεν είναι οι αναστηλώσεις και τα μεγάλα έργα. Τις κάνουν και οι αρμόδιοι φορείς στα υπουργεία με τα πακέτα Ντελόρ και τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης. Αυτό που τους χρωστάμε είναι πως στάθηκαν στα ταπεινά. Πήγαν στα άγνωστα, όχι στα κοσμικά νησιά. Χειμώνα, όχι καλοκαίρι. Σώσανε τα αλώνια που γίναν πίσσα, σώσαν τα νερά και τις βρύσες που τσιμεντοποιήθηκαν, τα χωράφια που γίνανε ενοικιαζόμενα δωμάτια».


Δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο εύστοχη και πιο πυκνή περιγραφή του έργου που έχουν επιτελέσει στα 40 χρόνια δράσης της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού -επέτειο που θα γιορτάσει με ένα διήμερο εκδηλώσεων, στις 18 και 19 Μαΐου-, απ' τον ενθουσιώδη χθεσινό χαιρετισμό της ομότιμης καθηγήτριας κλασικής αρχαιολογίας, Λίλας Μαραγκού.


Οι συνιδρυτές της Ελληνικής Εταιρείας πέτυχαν ακόμα κάτι. «Κάνανε πραγματικότητα το όνειρο που εξέφρασε ο Πικιώνης. Δεν θέσανε όριο, σαν μερικούς αρχαιολόγους που προσπάθησαν να γκρεμίσουν τα νεότερα και τα μεσαιωνικά για να φτάσουν γρηγορότερα στα κλασικά, αλλά κοίταξαν μέχρι το τελευταίο πετραδάκι, τζαμί και ταπεινό εκκλησάκι. Αυτό τους χρωστάμε», προσέθεσε η Λίλα Μαραγκού.

Απερίγραπτη καταστροφή

Τι παράξενο. Υπάρχουν κι άλλοι «αγώνες» που τους οφείλουμε: «Τους χρωστάμε τη συμβολή τους να σώσουνε τον Μαραθώνα από την απερίγραπτη καταστροφή που προκάλεσαν τα Ολυμπιακά έργα. Και σήμερα είναι καταλυτική η συμβολή τους στο ζήτημα των αρχαιοτήτων του Μετρό της Θεσσαλονίκης. Όταν κόβουν τα δέντρα και δεν υπάρχει κανείς, λένε "να πάρουμε τους Καρράδες". Η Ελληνική Εταιρεία αναπληροί τα ελλείποντα. Τα παλιά μονοπάτια που κατέστρεψαν τα δήθεν ευρωπαϊκά προγράμματα σώθηκαν με προσωπικά μεροκάματα», κατέληξε η κ. Μαραγκού.


Οι Πρέσπες, περιοχή σπάνιας βιοποικιλότητας, διασώθηκαν
Στη προχθεσινή παρουσίαση του έργου 40 χρόνων, επ' ευκαιρία του μαγιάτικου εορταστικού διημέρου, θυμηθήκαμε πάλι το εύρος των δράσεων της Εταιρείας, με τη βοήθεια της ίδιας της Λυδίας Καρρά. Χάρη στο πείσμα των ανθρώπων της Ελληνικής Εταιρείας σώθηκαν και δεν έγιναν βιομηχανικές ζώνες αρχαιολογικοί χώροι όπως των Δελφών και της Πύλου και υγροβιότοποι όπως των Πρεσπών και του Αχελώου.

«Γιορτάζουμε 40 χρόνια αγώνων. Απίστευτο, 40 χρόνια!» διαπίστωσε χθες η κ. Καρρά, έχοντας απέναντί της το δήμαρχο Αθηναίων, Γ. Καμίνη, και τον Διονύση Σαββόπουλο. Ο κύβος για την ίδρυση της Ελληνικής Εταιρείας ερρίφθη, όταν με διαταγή του Παττακού γκρεμίστηκε η ενετική εκκλησία του Σωτήρος (του 15ου αιώνα) στο Ηράκλειο Κρήτης για να γίνει πάρκινγκ. Ήταν η εποχή που «με ραγδαίους ρυθμούς επιτελείτο η σχεδόν χωρίς αντίσταση καταστροφή των ιστορικών μας πόλεων. Μια καταστροφή που δεν είχε επιφέρει ούτε ο χειρότερος κατακτητής», όπως τόνισε η κ. Καρρά.


«Γιορτάζουμε τα 40 χρόνια δράσης, όχι για να θριαμβολογήσουμε ή να παινευτούμε», διευκρίνισε. Αφού «και σήμερα υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι. Υπήρξαν βέβαια και αρκετά που προσπαθήσαμε αλλά δεν καταφέραμε να διασώσουμε. Και ό,τι χάνεται χάνεται για πάντα», διαπίστωσε πικρά. Για να θυμηθεί όλους τους ανώνυμους εθελοντές με τη συμβολή των οποίων τα οράματα της Εταιρείας γίνανε πραγματικότητα: «Θυμάμαι τον Γιώργο, το νέο αρχιτέκτονα από το Καστελόριζο, που ταξίδευε -παντός καιρού- στο νησί, να διασώσει το ένα μετά το άλλο τα ιστορικά κτήρια. Θυμάμαι τον Ορέστη, τον Πομάκο της Ξάνθης, που αγωνίστηκε μαζί μας για να μην καταστραφούν οι εκβολές του Νέστου».



Η Ελληνική Εταιρεία συνέβαλε, μεταξύ άλλων, στην υποχώρηση της άναρχης δόμησης στο Αιγαίο, στη διάσωση της ιστορικής γειτονιάς της Πλάκας, του αρχαίου Πύργου Τζιάς («ένα από τα καμάρια μας», όπως τον χαρακτήρισε η Λ. Καρρά), του Τατοΐου, του σκυριανού αλόγου, του Αχελώου («Δεν θα το πιστέψετε! Μπήκε η Εταιρεία στον 20ό χρόνο δικαστικού αγώνα για να αποφευχθεί η εκτροπή του»), των μονοπατιών. Συνέβαλε στην αναστήλωση του Αγ. Παντελεήμονα Καππαδοκίας, της μεσαιωνικής Τράπεζας του Οσίου Λουκά, της Νέας Μονής Χίου, στη «φροντίδα» της παλιάς πόλης της Ξάνθης, στις πρόσφατες αναστηλώσεις στο Λυγουριό. Σήμερα εργάζεται για να καταγράψει την αθηναϊκή αρχιτεκτονική του '30.


Διήμερο εκδηλώσεων τον Μάιο στην Πλάκα

Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού διοργανώνει διήμερο εκδηλώσεων τον Μάιο στην Πλάκα.


Στον αρχαιότερο δρόμο της Αθήνας, στην οδό Τριπόδων στην Πλάκα, στον αριθμό 28, υπάρχει ένα κτίριο που στεγάζει τις πρωτοβουλίες, τις δράσεις και τα όνειρα μιας ομάδας φωτισμένων ανθρώπων που έχουν βάλει σκοπό, 40 χρόνια τώρα, να σώσουν μνημεία πολιτισμού, να αποτρέψουν περιβαλλοντικά εγκλήματα, να αναδείξουν τη μνήμη και τον πολιτισμό. Είναι η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), στο τιμόνι της οποίας είναι ο Κώστας και η Λυδία Καρρά. Χθες το μεσημέρι στη στέγη της ΕΛΛΕΤ μας κάλεσαν για να δημοσιοποιήσουν τις εκδηλώσεις που θα φιλοξενηθούν το διήμερο 18 και 19 Μαΐου στο «δεύτερο σημαντικό μνημείο της Αθήνας, στην Πλάκα, τον πυρήνα του ιστορικού κέντρου της πρωτεύουσας». Τους τοίχους αυτού του κτιρίου κοσμούν οι επιτυχημένες δράσεις της ΕΛΛΕΤ. Αλλά ίσως σε λίγο να μπορούν να βάλουν κι άλλο ένα ταμπλό στους τοίχους της Εταιρείας και να προσθέσουν ακόμα ένα μνημείο που διασώθηκε στον μεγάλο κατάλογο που ήδη μπορεί να επιδείξει η ΕΛΛΕΤ. Ήταν η έκπληξη που ανακοίνωσε η Λυδία Καρρά στο τέλος της ομιλίας της. Και ήταν η απόφαση, που ήρθε μόλις χθες από την Europa Nostra, η οποία εντάσσει μέσα στα 14 υποψήφια προς αποκατάσταση ευρωπαϊκά σημαντικά πολιτιστικά μνημεία, το Τατόι. Πρόκειται για ένα θεσμό που φέτος ξεκινάει να ισχύει στην Ευρώπη. Τα αρχικά υποψήφια μνημεία απ’ όλη την Ευρώπη ήταν 42. Από την Ελλάδα υποψήφια ήταν το Τατόι και ο Δίολκος της Κορίνθου. Το κόστος της αναστήλωσης για τα 7 μνημεία που θα ανακοινωθούν τον Μάιο θα αναλάβει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων υπό την αιγίδα της Europa Nostra.

Εν τω μεταξύ, όμως, η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού μας προσκαλεί σ’ ένα πρόγραμμα ψυχαγωγίας, γνώσης και πολιτισμού, στους δρόμους και στα μνημεία της Πλάκας, στις 18 και 19 Μαΐου. Με τη μεγάλη συναυλία του Διονύση Σαββόπουλου στη Ρωμαϊκή Αγορά (όπου θα παρουσιάσει έπειτα από πολλά χρόνια και τον «Μπάλλο»), με την «Παπαδιαμαντική Αγρυπνία» τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 18/5 με τη Λυδία Κονιόρδου και τον Σωκράτη Σινόπουλο στο Μετόχι του Παναγίου Τάφου. Με ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους. Με εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας. Με δράσεις των μαθητών σχολείων της περιοχής. Με καντάδες στην πλατεία Πλατάνου. Με παραδοσιακούς χορούς του Λυκείου Ελληνίδων στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Ένα διήμερο-ευκαιρία για να γνωρίσουμε άγνωστα σημεία της πόλης μας, που ίσως συχνά προσπερνάμε, αλλά και τις δράσεις μιας ομάδας ανθρώπων που «εν πολλοίς αναπληροί τα ελλείποντα», όπως πολύ εύστοχα είπε η αρχαιολόγος Λίλα Μαραγκού. Και μέσα στον πιο εμβληματικό μήνα της άνοιξης, τον Μάιο, να ευχηθούμε προς κάθε κατεύθυνση (φυσικά στην ΕΛΛΕΤ) την ευχή του Διονύση Σαββόπουλου: «Εύχομαι άνοιξη για πάντα».

* Όλο το πρόγραμμα του διημέρου στο www.ellet.gr


Πηγή: Ι. Κλεφτογιάννη, Ελευθεροτυπία, Ο. Σελλά, Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια