Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Στίβεν Φράι: Πάντα δίπλα σας στον αγώνα για τα Μάρμαρα

« Είμαι σταθερά υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα, αλλά χρειάζεται να γίνει δουλειά στο επίπεδο των κυβερνήσεων...

«Είμαι σταθερά υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα,


αλλά χρειάζεται να γίνει δουλειά στο επίπεδο των κυβερνήσεων, των μουσείων και της κοινής γνώμης», λέει ο διάσημος Βρετανός φιλέλληνας Στίβεν Φράι.




Ο σπουδαίος ηθοποιός και συγχρόνως εκ των κορυφαίων Αγγλων παρουσιαστών υποστηρίζει με θέρμη πως... «ο παγκόσμιος πολιτισμός οφείλει πολλά στην Ελλάδα», ενώ διαχρονικά μένει πιστός στη θέση του επαναπατρισμού στη χώρα τους των «Ελγινείων». Ο Φράι, που ήρθε στην Ελλάδα την περασμένη Κυριακή και πέταξε χθες για το Λονδίνο, ήταν καλεσμένος της υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη.

Γιαούρτι με γλυκό βύσσινο, χωριάτικη σαλάτα, φορμαέλα Αράχοβας, λευκή σοκολάτα σε μορφή Καρυάτιδας, επίσκεψη στο σπίτι του Πάτρικ Λι Φέρμορ (ο μεγαλύτερος σύγχρονος συγγραφέας ταξιδιωτικής λογοτεχνίας, που αγάπησε την Ελλάδα σαν δεύτερη πατρίδα του), στη μαγευτική Καρδαμύλη, αλλά και ταβερνάκι με μπουζούκι, συνέθεσαν τις ώρες και τις μέρες του ηθοποιού στη χώρα μας.

Το «ραντεβού» κλείστηκε ακριβώς πριν από ένα εικοσαήμερο, όταν η υπουργός βρισκόταν στο Λονδίνο σε επίσημη επίσκεψη. Στη διάρκεια αυτού του ταξιδιού η Όλγα Κεφαλογιάννη είδε τον Στίβεν Φράι. Εκείνος ετοιμαζόταν για ολιγοήμερες διακοπές, πριν ξεκινήσει τα γυρίσματα της ταινίας «Hobbit» στη Νέα Ζηλανδία και η υπουργός τού είπε: «Ελάτε στην Ελλάδα». Όπερ και εγένετο! Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που ο Βρετανός παρουσιαστής έρχεται στη χώρα μας, εντούτοις όπως δήλωσε: «Κάθε φορά είναι μοναδική».



Περπάτησε στην Πλάκα και στο Μοναστηράκι, πήγε στους Δελφούς, στην Αρχαία Ολυμπία, στην Καρδαμύλη, στην Αρχαία Μεσσήνη και έμεινε δύο ημέρες στο «Costa Navarino».

Ζητούσε πληροφορίες

Η πρώτη του ημέρα στην Αθήνα περιελάμβανε «πριβέ» ξενάγηση στο Μουσείο Ακρόπολης, τόσο από την υπουργό Όλγα Κεφαλογιάννη όσο και από τον πρόεδρο του Μουσείου Δημήτριο Παντερμαλή.

Εκεί o ταλαντούχος πνευματώδης ηθοποιός ενημερώθηκε για την ιστορία και τον πολιτισμό της αρχαίας Ελλάδας, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που ο ίδιος ζήτησε πληροφορίες για πολλά από τα γλυπτά της αρχαϊκής εποχής.



«Ο κ. Φράι αγαπά την Ελλάδα και είναι πραγματικός φίλος της. Μέσω του Τwitter αναπαράγει το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι μια ασφαλής και φιλόξενη χώρα. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την πατρίδα μας, την κρίσιμη αυτή περίοδο», είπε η υπουργός Τουρισμού, στη διάρκεια της ξενάγησης. Ο εκκεντρικός ηθοποιός ανταπάντησε: «... οι Βρετανοί τουρίστες αγαπούν την Ελλάδα και τη βλέπουν ως ένα ιδανικό, ασφαλή προορισμό για διακοπές».


Ο καλύτερος πρεσβευτής: Τον ακολουθούν 5,5 εκατ. άτομα

Ο Στίβεν είναι λάτρης της διαδικτυακής επικοινωνίας και για του λόγου το αληθές, έχει πάνω από 5,5 εκατομμύρια followers στο Twitter, το οποίο ανανεώνει με ταχύτητες φωτός! Ο,τι κάνει και όπου πάει καταγράφεται!


«Δεν φαίνεται η Ελλάδα να έχει καταπονηθεί από την κρίση. Είναι πάντα φιλική και διασκεδαστική», έγραψε ερχόμενος, ενώ βλέποντας την Ακρόπολη, «τουιτάρει»: «Εδώ γεννήθηκαν τα πάντα», δημοσιεύοντας και μία φωτογραφία από τον Παρθενώνα. Φτάνοντας στους Δελφούς έγραψε: «Τι να ρωτήσω την Πυθία στον ομφαλό της Γης;».
Δύο χρόνια πριν δημιούργησε παγκόσμια αίσθηση άρθρο του, στο οποίο ο ίδιος έκανε έκκληση στη βρετανική κυβέρνηση να επιστρέψει τα μάρμαρα του Παρθενώνα. Το συγκλονιστικό ήταν ότι ένας Άγγλος επέκρινε τη χώρα του υπέρ μιας άλλης.


Όσο για το «Costa Navarino», που έμεινε στη διάρκεια του ταξιδιού του στη Μεσογειακή Μάνη, το χαρακτήρισε από τα ωραιότερη μέρη που έχει δει στη ζωή του. Στην Καρδαμύλη διέμεινε για μία μέρα και πήγε στο σπίτι του Πάτρικ Λι Φέρμορ.

Ο έτερος φιλέλληνας, Φέρμορ, γεννήθηκε το 1915, πολέμησε στη Μάχη της Κρήτης το 1941, ταξίδεψε σε όλη την Ευρώπη αλλά γοητεύτηκε από τη χώρα μας.
Πέθανε πέρσι το καλοκαίρι. Θεωρείται ο σπουδαιότερος Βρετανός ταξιδιωτικός συγγραφέας. Εγραψε το «Mani - Travels in the Sou­thern Peloponnese» το 1958. Σχεδόν τη μισή ζωή του την πέρασε στην Καρδαμύλη.

Ο Στίβεν Φράι, αφού φρόντισε να γευθεί τις γεύσεις της θρυλικής «Λέλας» στο ίδιο χωριό, έκλεισε το ταξίδι στη Μάνη... με μπουζούκι στην ταβέρνα «Εμπειρία»!



Πηγή: ΒΙΒΙΑΝ ΜΠΕΝΕΚΟΥ, "Έθνος" 




Δεν υπάρχουν σχόλια