Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η εικονική αρχαιολογία ως εργαλείο έρευνας

Ο Maurizio Forte δείχνει στους φοιτητές πώς η τεχνολογία ζωντανεύει τους αρχαίους πολιτισμούς στο "Dive" του Πανεπιστημίου - τ...


Ο Maurizio Forte δείχνει στους φοιτητές
πώς η τεχνολογία ζωντανεύει
τους αρχαίους πολιτισμούς
στο "Dive" του Πανεπιστημίου
- το Duke Immersive Virtual Environment.
Ο Maurizio Forte, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Duke, χρησιμοποιεί δορυφορικές φωτογραφίες και υψηλής τεχνολογίας τεχνικές απεικόνισης για να εξετάσει τα ερείπια μιας ρωμαϊκής βίλας κρυμμένη κάτω από το έδαφος. Χρησιμοποιώντας αυτά τα δεδομένα, οι μαθητές του δημιουργούν ένα εικονικό αντίγραφο του κτιρίου.

Το έργο του Forte περιλαμβάνει λιγότερες παραδοσιακές αρχαιολογικές δεξιότητες, καθώς ο ίδιος θα λειτουργήσει σε ένα νέο εργαστήριο που σχεδιάστηκε για τον ίδιο και άλλους εικαστικούς καλλιτέχνες και επιστήμονες αλλά και για εκείνους που θέλουν να περάσουν τον χρόνο τους στην εντυπωσιακή εγκατάσταση εικονικού περιβάλλοντος, όπου μπορεί κάποιος να εξετάσει τα εικονικά αρχαιολογικά υπολείμματα στην Τουρκία, στην Κίνα, την Ιταλία και αλλού. Θέλει να φέρει αρχαίους πολιτισμούς πίσω στη ζωή, και να τους προσομοιώσει σε ένα ασυνήθιστο επίπεδο λεπτομέρειας και ακρίβειας.

Ο ίδιος αντιλαμβάνεται ότι όταν η τεχνολογία χρησιμοποιείται με καινοτόμους τρόπους μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για νέες ιδέες και συνδυάζοντας τα ταλέντα των ανθρώπων με διαφορετικό υπόβαθρα και προσεγγίσεις είναι δυνατό να διαμοιραστούν οι γνώσεις και να δημιουργηθεί μια διαφορετική προσέγγιση από τις παραδοσιακές απόψεις που επικρατούν σήμερα.

«Το έργο του εξαρτάται από την ομαδική εργασία και ο ίδιος πραγματικά εκτιμά την συνεργασία», δήλωσε η Carla Antonaccio, πρόεδρος του Τμήματος Κλασικών Σπουδών. Αν και έχει ειδικευτεί στη Ρωμαϊκή αρχαιολογία, αυτό που ο Forte κάνει δεν δεσμεύεται από έναν συγκεκριμένο τόπο ή πολιτισμό, επιτρέποντας την ελεύθερη και ριζοσπαστική προσέγγιση στη μελέτη του παρελθόντος.

Διαφορετικές προσεγγίσεις

Η διαφορετική οπτική του Forte, που την ονομάζει εικονική αρχαιολογία προσελκύει διαφορετικούς μαθητές στην αρχαιολογία, άτομα προερχόμενα τόσο από τον χώρο της πληροφορικής και της περιβαλλοντικής επιστήμης όσο και από τον χώρο των εικαστικών τεχνών και της αρχιτεκτονικής.


Ωστόσο, υπάρχει  τουλάχιστον μία βασική αρχή που παραμένει σε ισχύ. Συναρμολογώντας μια αρχαία κοινότητα, είτε πραγματικά είτε εικονικά, ο Forte κάνει τη διάκριση μεταξύ της εκ νέου δημιουργίας και της προσομοίωσης. Δεν δημιουργεί από το μηδέν  αυτές τις αρχαίες κοινότητες. Μάλλον, ο ίδιος και οι μαθητές του εφαρμόζουν τις γνώσεις τους για αυτούς τους αρχαίους τόπους και τους λαούς τους με όσο το δυνατόν καλύτερο τρόπο - αλλά επιστημονικά τεκμηριωμένη - υπόθεση για τον σχεδιασμό και τον τρόπο που ζούσαν οι άνθρωποι. Και πόσο πιο εύκολο αυτό γίνεται αν μπορείς να βυθιστείς στον εικονικό κόσμο.

Η δουλειά που κάνουν παραμένει διαθέσιμη στο ευρύ κοινό, ως ένα διαδραστικό, ψηφιακό βιβλίο για χρήση από άλλους μελετητές και οποιονδήποτε θέλει να εξερευνήσει τα δεδομένα.

«Κάθε επιστημονική προσέγγιση χρησιμοποιεί συμπεράσματα και υποθετικές αναλύσεις», δηλώνει. «Δεν μπορούμε να ανακατασκευάσουμε το παρελθόν, αλλά μπορούμε να το μιμηθούμε, γιατί το ίδιο το παρελθόν είναι ρευστό. Η δουλειά μας είναι ανοιχτή σε πολλαπλές ερμηνείες και προοπτικές.»


Πηγή: Past Horizons

Δεν υπάρχουν σχόλια