Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Πύργος: Επιτέλους εγκαίνια στο Αρχαιολογικό Μουσείο στις αρχές Ιουλίου

Μετά από τρία ολόκληρα χρόνια απραξίας, η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Πύργου ξεκίνησε! 


Μετά από τρία ολόκληρα χρόνια απραξίας, η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Πύργου ξεκίνησε! 

Στο μέσον του καλοκαιριού - αρχές Ιουλίου - όπως ανακοίνωσε χθες ο αναπληρωτής Υπουργός ΠΑΙΠΘΑ Κώστας Τζαβάρας, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του Μουσείου στο χώρο της Δημοτικής Αγοράς καθώς από σήμερα κιόλας ξεκινά η παραλαβή των προθηκών και το αμέσως επόμενο διάστημα και η τοποθέτηση των αρχαιολογικών εκθεμάτων. 

Ταυτόχρονα, ο υπουργός επισήμανε ότι βρίσκεται σε άμεση συνεργασία τόσο με το Δήμο Πύργο όσο και με τον εκπρόσωπο της Ένωσης Εφοπλιστών αλλά και τον Πρόεδρο και Διευθύνων Σύμβουλο του Navigator που σχετίζονται με τις κρουαζιέρες έτσι ώστε το Αρχαιολογικό Μουσείο του Πύργου να ενταχθεί στο πρόγραμμα των επισκέψεων των τουριστών της κρουαζιέρας.

Το ακριβές χρονοδιάγραμμα των εργασιών που απομένουν μέχρι τα εγκαίνια, τέθηκε χθες επί τάπητος, στη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου υπό τον Υπουργό και τη συμμετοχή της Γενικής Διευθύντριας Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομίας της Γενικής Γραμματείας του ΥΠΠΟ Μαρίας Βλαζάκη, της Προϊσταμένης της Ζ’ ΕΠΚΑ Γεωργίας Χατζή, της Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσολογγίου Ολυμπίας Βικάτου η οποία είχε και την επιμέλεια της μουσειογραφικής έκθεσης και της μελέτης του Μουσείου, της Προϊσταμένης Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Πατρών Αναστασίας Κουμούση και της Αρχιτέκτονα της Διεύθυνσης Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΥΠΠΟ Ανεστέης Παρίση. Αντίστοιχη σύσκεψη στην οποία θα εξεταστεί η πορεία των διαδικασιών θα πραγματοποιηθεί και στο τέλος του μήνα παρουσία και της Γενικής Γραμματέως του ΥΠΠΟ Λίνας Μενδώνη, η οποία και επιμελείται το όλο εγχείρημα σε πολιτικό επίπεδο, οπότε και θα ανακοινωθεί η ακριβής ημερομηνία των εγκαινίων.

«Επανεκκίνηση της οικονομίας»

Ο κ. Τζαβάρας αρχικά ανήγγειλε ότι ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για τη λειτουργία του Μουσείου της πόλης τονίζοντας ότι σε πρώτη φάση θα λειτουργήσει το τμήμα Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και στη συνέχεια το τμήμα Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων. «Ότι πιο λαμπρό έχει ο Πύργος είναι αυτό το κτίριο. Σε αυτό το κτίριο λοιπόν έχει καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια και θα το δει γρήγορα η τοπική κοινωνία, καθώς θα αποθησαυριστεί, θα εκτεθεί και θα αξιοποιηθεί ένα σημαντικό μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας. 

Εδώ υπάρχουν πολύ σημαντικά εκθέματα. Θα είναι ίσως ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της Ελλάδας και φιλοδοξούμε μέσα από τη λειτουργία του Μουσείου, αφενός μεν να προστατέψουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά και αφετέρου δε - και αυτό είναι το καινούργιο πνεύμα που ήδη επικρατεί στη Γενική γραμματεία και το Υπουργείο- να την αξιοποιήσουμε σε τέτοιου βαθμό και με τέτοια μέσα ώστε να γίνει αντίδοτο στην οικονομική κρίση. Έτσι, με μοχλό των πολιτισμό να δημιουργούμε στον τουρισμό όσο γίνεται μεγαλύτερες και καλύτερες επιδόσεις».

Επιπλέον, ο Ηλείος Υπουργός, επισήμανε ότι η ανάδειξη αυτού του Μνημείου και κυρίως η αξιοποίηση του μέσα από τη λειτουργία του ως Αρχαιολογικού Μουσείου θα είναι και για αυτή την πόλη μια πολύ σημαντική δυνατότητα. «Μια ευκαιρία πρώτης τάξεως για να κινητοποιηθεί και η τοπική οικονομία και κυρίως για να αρχίσει δίπλα στην αρχαία Ολυμπία και η ευρύτερη περιοχή να ζωογονείται από τις οικονομικές διαδικασίες που έχουν σχέση με τον τουρισμό και τον πολιτισμό.  Μιλάμε πάντα για μια επανεκκίνηση της οικονομίας, αυτή είναι η πρόκληση που αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση και αυτή θα τη δούμε να έρχεται μέσα από τον πολιτισμό και τον τουρισμό».

Πολιτισμός και τουρισμός η δύναμη της χώρας

Η επανεκκίνηση της οικονομίας θα βασιστεί στον πολιτισμό και τον τουρισμό, υπογράμμισε ο κ. Τζαβάρας, τονίζοντας ότι ήδη φέτος οι αφίξεις τουριστών από το εξωτερικό θα ξεπεράσουν κάθε προσδοκία. «Ο λόγος για τον οποίο έρχονται οι τουρίστες δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μια δύναμη στον πολιτισμό, μια δύναμη στην ιστορία του πολιτισμού, μια δύναμη στις ιδέες του πολιτισμού. Η συμμετοχή αυτού του περικαλλούς Αρχαιολογικού Μουσείου Πύργου θα πρέπει να είναι ανάλογη με τις προσελεύσεις και τις αφίξεις των τουριστών που έρχονται στο Κατάκολο όπου και φέτος ο αριθμός αυτός θα ξεπεράσει κάθε όριο».

Παράλληλα, ο κ. Τζαβάρας αναφέρθηκε στην προχθεσινή σύσκεψη που είχε στο Υπουργείο και η οποία εντάσσονταν όπως είπε στο νέο πνεύμα και τη νέα λογική που θέλουν για την αναβάθμιση της οικονομίας μέσα από τον πολιτισμό και τον τουρισμό. Μια σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των εργαζομένων του ΥΠΠΟ, η Ομοσπονδία Τουριστικών Επιχειρήσεων, η Ένωση Εφοπλιστών τουριστικών πλοίων και άλλοι φορείς που ασχολούνται με τον τουρισμό στη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε ο τρόπος διαχείρισης κρίσεων έτσι ώστε να μην παρατηρηθεί πια κανένα φαινόμενο ματαίωσης επισκέψεων τουριστών που έρχονται με κρουαζιερόπλοια σε αρχαιολογικούς χώρους και Μουσεία της χώρας. Μάλιστα συστάθηκε και μια Επιτροπή η οποία και θα συγκαλείται άμεσα για τη διαχείριση κρίσεων.

Συνάντηση Κ. Τζαβάρα με Μ. Παρασκευόπουλο

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται και η δημοτική αρχή Πύργου προκειμένου να συνεισφέρει όπου χρειαστεί για την άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών και την έναρξη λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου. Μάλιστα χθες, στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Λάτσειο, παρουσία του Υπουργού Κώστα Τζαβάρα, του Δημάρχου Πύργου Μάκη Παρασκευόπουλου, του αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών Βασίλη Παναγόπουλου και του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Στάθη Καννή, εξετάστηκαν οι λεπτομέρειες του εγχειρήματος έτσι ώστε να επιλυθούν τα όποια προβλήματα ενδεχόμενα προκύψουν μέχρι και τα εγκαίνια του Μουσείου. 

Ο κ. Τζαβάρας, επανέλαβε πως το Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου θα ανοίξει τις πύλες του, μέσα στο καλοκαίρι, την πρώτη ή την δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου και τόνισε πως ήδη από σήμερα που ξεκινά η παραλαβή των προθηκών, οι χώροι του θα φυλάσσονται. «Μετά από τρία χρόνια απραξίας, ήρθε η ώρα να δούμε στην πόλη αυτό το σπουδαίο οικοδόμημα του Τσίλερ να λειτουργεί ως Μουσείο. Αυτή είναι η επιθυμία της πόλης, του δημάρχου και η δική μου. Είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε τα όποια προβλήματα προκύψουν. Ο Δήμος βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα και αυτό που μας ικανοποιεί ιδιαίτερα είναι πως στη μέση της θερινής περιόδου, το Μουσείο του Πύργου θα το επισκεφθούν οι πρώτοι τουρίστες».

«Αποκτά ταυτότητα η πόλη»

Ο Δήμαρχος Πύργου εξέφρασε την ικανοποίηση του που επιτέλους μετά από τρία ολόκληρα χρόνια φτάνουν στο τέλος μια διοικητικής περιπέτειας και είναι σε θέση να προσδιορίζουν το χρονοδιάγραμμα των εγκαινίων. «Για τον Πύργο είναι μία πολύ σημαντική υπόθεση, μία πολύ σημαντική στιγμή. Ο Πύργος ποια, γυρίζει σελίδα και γίνεται τόπος προορισμού και εάν συνδυάσουμε το εργοστάσιο Ξυστρή που ξεκινά τις επόμενες μέρες η ανάπλαση του, με το Αρχαιολογικό μουσείο και το Μανωλοπούλειο, το οποίο με τη συμπαράσταση του κ. Υπουργού θα μπορέσουμε να στεγάσουμε ένα παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης, αντιλαμβάνεστε ότι ο Πύργος δεν γίνεται μόνον τόπος προορισμού αλλά αποκτά την ταυτότητα του. 

Δεν νομίζω ότι μπορούμε να εκφράσουμε άλλα αισθήματα πλην αυτό της ικανοποίησης ότι μέσα στο καλοκαίρι θα ανοίξουν οι πύλες του αρχαιολογικού μουσείου Πύργου ενός από τα μεγαλύτερα αρχαιολογικά μουσεία της Ελληνικής περιφέρειας και ήδη γίνονται οι πρώτες επαφές με τις εταιρίες κρουαζιέρας για να μπει σαν ταξίδι- εκδρομή ο Πύργος στο πρόγραμμα τους. Μάλιστα την Δευτέρα η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών θα είναι στο Κατάκολο για μία πρώτη συνάντηση εκεί και θα θέσουμε το ζήτημα. Τίποτε άλλο παρά ένα μεγάλο ευχαριστώ. Το θεωρώ χρέος μου για όλη την συμπαράσταση του Υπουργού στο μεγάλο πρόβλημα του Πύργου»


Πηγή: ΗλείαLive

Δεν υπάρχουν σχόλια