Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Τις τοπογραφικές ενδείξεις για τον Ιππόδρομο των Δελφών αποκάλυψε στον κόσμο της Φωκίδας ο Δρ. Πάνος Βαλαβάνης

Μια ακόμη ξεχωριστού αρχαιολογικού ενδιαφέροντος βραδιά ήταν αυτή που είχαν την ευκαιρία να ζήσουν όσοι βρέθηκαν το βράδυ της Κυρια...





Μια ακόμη ξεχωριστού αρχαιολογικού ενδιαφέροντος βραδιά ήταν αυτή που είχαν την ευκαιρία να ζήσουν όσοι βρέθηκαν το βράδυ της Κυριακής, 12 Μαΐου 2013 στο κατάμεστο Κυριακοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο Ιτέας στην γλαφυρή και άκρως ενδιαφέρουσα ομιλία του καθηγητή κλασικής αρχαιολογίας Πάνου Βαλαβάνη με θέμα «Εκεί όπου έτρεξε ο Ηνίοχος. Τοπογραφικές ενδείξεις για τον Ιππόδρομο των Δελφών». 

Κεντρικά πρόσωπα της βραδιάς ήταν ο ομιλητής Δρ. Βαλαβάνης αλλά και η ακούραστη κα  Νάνσυ Ψάλτη, προϊσταμένη της Ι’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, που παρουσίασε τον καθηγητή στο κοινό της Φωκίδας. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πολλά πρόσωπα της δημόσιας ζωής του Ν. Φωκίδας αλλά και δεκάδες φίλοι του κ. Βαλαβάνη, οι οποίοι περίμεναν υπομονετικά για να του εκφράσουν τα συγχαρητήριά τους!

«Η αναζήτηση του ιπποδρόμου των Δελφών, όπου ελάμβαναν χώραν οι ιππικοί αγώνες των Πυθίων, υπήρξε παμπάλαιο αίτημα της αρχαιολογικής έρευνας, πολύ πριν την έναρξη της μεγάλης ανασκαφής του ιερού από την Γαλλική Σχολή Αθηνών το 1892. Ο ιππόδρομος, μια μεγάλη κατασκευή τρεις φορές όσο ένα στάδιο, δεν ήταν δυνατόν να βρίσκεται κοντά στον στενό και επικλινή χώρο του ιερού. Σύμφωνα με τις αναφορές των αρχαίων συγγραφέων, βρισκόταν στην πεδιάδα της Κίρρας, στον σημερινό ελαιώνα ανάμεσα στο Χρισσό και την Ιτέα. Η επισήμανσή του δεν ήταν εύκολη, γιατί οι αρχαίοι ελληνικοί ιππόδρομοι δεν διέθεταν μνημειακές κατασκευές όπως οι ρωμαϊκοί, αλλά διαμορφώνονταν στο φυσικό ανάγλυφο, για να δημιουργηθούν χώροι για την κονίστρα (arena) σε ένα μακρύ, επίπεδο μέρος και για τους θεατές σε γειτονικό φυσικό πρανές» είχε πει ο κ. Πάνος Βαλαβάνης, Καθηγητής Κλασσικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στο περιθώριο της διάλεξής του στην Αθήνα στις αρχές της Άνοιξης.

Και συνέχισε: «Ένας τέτοιος συνδυασμός γεωμορφολογικών χαρακτηριστικών επισημάνθηκε στη δυτική πλευρά του ελαιώνα της Ιτέας, περίπου 1 χλμ. Β-ΒΔ της πόλης. Βρίσκεται ανάμεσα στη λοφοσειρά Κεφαλή και στις προς ανατολάς υπώρειες των Αγίων Αναργύρων και του Γλα. Στη θέση αυτή σχηματίζεται ένας επιμήκης επίπεδος χώρος μήκους περ. 600 μ. και πλάτους 80-100 μ., όσο δηλ. είναι και οι ρωμαϊκοί ιππόδρομοι. Οι τρεις λόφοι που πλαισιώνουν τον επιμήκη χώρο από Β., Δ., και Ν. σχηματίζουν ισοϋψή και ομαλά πρανή, ιδανικά για παρακολούθηση των ιπποδρομιών και των αρματοδρομιών.

Ιδιαιτέρως στη βόρεια πλευρά, δίπλα στον Γλα, το πρανές έχει σχεδόν θεατρική όψη, δημιουργώντας ιδανικό χώρο θέασης της σφενδόνης, δηλ. του σημείου στροφής των ίππων και των αρμάτων, στις κρισιμότερες φάσεις του αγώνα. Δυστυχώς η συγκεκριμένη περιοχή έχει βάναυσα αλλοιωθεί από την λειτουργία γειτονικού λατομείου και τις εγκαταστάσεις μικρού εργοστασίου. Εκτός των γεωμορφολογικών χαρακτηριστικών, στα άκρα της νότιας και δυτικής πλευράς της κονίστρας επισημάνθηκαν αρχαίοι μακροί τοίχοι από μεγάλους ογκόλιθους» είπε.

Ωστόσο, χωρίς ανασκαφή δεν είναι δυνατόν να γίνει χρονολόγηση της κατασκευής, «αλλά η ανάγκη δημιουργίας ιπποδρόμου αμέσως μετά την εισαγωγή των ιππικών αγώνων στα Πύθια το 586/2 π.Χ. μας οδηγεί στην πρόταση ότι έχουμε μπροστά μας τον αρχικό ιππόδρομο της αρχαϊκής περιόδου» συμπλήρωσε. Ωστόσο, όπως λέει ο κ. Βαλαβάνης, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία και τη Γαλλική Σχολή, προγραμματίζει τοπογραφική, γεωλογική και αρχαιολογική έρευνα στην περιοχή. Ταυτοχρόνως γίνεται προσπάθεια να αλλάξει το καθεστώς αρχαιολογικού ελέγχου της συγκεκριμένης θέσης, έτσι ώστε από βιοτεχνική να μετατραπεί σε ζώνη απολύτου προστασίας. «Μόνον έτσι θα γίνει δυνατή η προφύλαξη από μελλοντικούς κινδύνους και η σταδιακή ανάκτηση της εικόνας ενός από τα σημαντικότερα μνημεία της δελφικής τοπογραφίας» καταλήγει ο γνωστός καθηγητής κ. Πάνος Βαλαβάνης στην συνέντευξη που είχε παραχωρήσει πρόσφατα.


Δεν υπάρχουν σχόλια