Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Μνήμη, φαντασία και διαδίκτυο

Σειρά δράσεων έχει προγραμματίσει για μικρούς και μεγάλους το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Πολιτιστικές αναμνήσεις που βρίσκουν τη ...

Σειρά δράσεων έχει προγραμματίσει για
μικρούς και μεγάλους
το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.

Πολιτιστικές αναμνήσεις που βρίσκουν τη θέση τους σ' ένα διαδικτυακό ημερολόγιο- άλμπουμ. Μουσικοθεατρικές ιστορίες με σκηνή τον ορίζοντα στο λιμάνι. Θρύλοι και παραδόσεις εν χορώ. Βραδινές ξεναγήσεις σε εικαστικούς μικρόκοσμους, αλλά και περίπου 200 καλλιτέχνες. Πρόκειται για τις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματίσει τα μουσεία της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων του ICOM στις 18 Μαΐου 2013, με θέμα «Μουσεία [Μνήμη + Δημιουργικότητα]= Κοινωνική Αλλαγή».

Υπενθυμίζεται ότι η Διεθνής Ημέρα Μουσείων γιορτάζεται από το 1977 -το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων επιλέγει ένα διαφορετικό θέμα κάθε χρόνο- με στόχο την ανάδειξη του ρόλου των μουσείων στη διαφύλαξη και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς και στην προώθηση της μεταξύ τους συνεργασίας.

Σκηνικό ονείρων

Η διευθύντρια του Ολυμπιακού Μουσείου, Κυριακή Ουδατζή, μιλώντας στον «ΑτΚ» διευκρίνισε σχετικά με τις από κοινού δράσεις των μουσείων εντός του λιμένος: «Στις 18 Μαΐου -στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Οργανισμού Τουρισμού και με θεματική μουσειακός τουρισμός- ενώνουμε τις δυνάμεις μας όλα τα μουσεία στο λιμάνι. Το Ολυμπιακό Μουσείο, το Μουσείο Φωτογραφίας, το Μουσείο Κινηματογράφου και το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης (Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης). Εκτός του ότι θα είναι ανοιχτά με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, διοργανώνουν υπό τον τίτλο ''Αληθινά όνειρα… Όλα τα μουσεία μαζί... δημιουργούμε...'' μουσικοθεατρική δράση, στις 20.00, με σκηνή τον... ορίζοντα, στο χώρο του αρχιτεκτονικού γλύπτου (μεταξύ των Αποθηκών Β και Γ, στην απόληξη της προβλήτας). Πρόκειται για ένα δρώμενο με αφετηρία και έμπνευση την κίνηση των πουλιών, με υπόκρουση μουσικές του κόσμου, και κορύφωση μια χρωματική ''έκρηξη''. Την επιμέλεια- σκηνοθεσία υπογράφει ο Σταύρος Παναγιωτάκης, την επιμέλεια του σύγχρονου χορού έχει η Καλλιόπη Σφήκα, της μουσικής ο Αλέξανδρος Ριζόπουλος, ενώ στο τραγούδι είναι η Αννυ Μπέρκα και το γυναικείο πολυφωνικό σχήμα ''Διώνη''». Ειδικότερα, στο Ολυμπιακό Μουσείο, στην έκθεση Ναυταθλητισμού που φιλοξενείται στο κτίριο του Παλαιού Αντλιοστασίου θα διεξάγονται εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας.

Εικονική έκθεση αναμνήσεων

Και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο κέντρο της πόλης, εντός του χώρου της ΔΕΘ, θα περιμένει το κοινό με ελεύθερη είσοδο όλη τη μέρα από τις 10.00 ώς τις 22.00. Πιο συγκεκριμένα, από τις 13.30 έως τις 15.00 θα γίνει ξενάγηση στη μόνιμη συλλογή (τριώροφο «Αλέξανδρος Ιόλας») και στις περιοδικές εκθέσεις του. Από τις 17.00 έως τις 19.00 έχει προγραμματιστεί μουσειοπαιδαγωγική δράση για παιδιά 7-12 ετών μέσα από έργα της έκθεσης «Κώστας Κουλεντιανός. Ο τελευταίος ακροβάτης του μοντερνισμού», αλλά και εργαστήριο με βασικό υλικό τον πηλό. Η βραδιά θα ολοκληρωθεί στις 21.00 με την περφόρμανς «Eros et Revolution», που περιλαμβάνει κινηματογραφικά και εικαστικά τοπία, από το Εργαστήρι Ερευνας Παραστατικών Τεχνών «AlmaKalma».

Λίγο πιο πέρα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 17 Μαΐου στις 20.30 το σχήμα «Art Various» θα δώσει συναυλία με τίτλο «Ονειρευόμαστε, θυμόμαστε, τραγουδάμε…. αλλάζουμε» και έργα Μπετόβεν, Ντονιτσέτι και μουσική από το ιταλικό σινεμά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει όμως και η διαδικτυακή δράση που οργανώνει το ΑΜΘ στο facebook. Υπό τον τίτλο «Συνομιλούμε, θυμόμαστε, δημιουργούμε... αλλάζουμε;» εκθέτει αμαμνήσεις από την καθημερινή ζωή και την ιστορία του, όπως το στήσιμο μιας έκθεσης, επώνυμους επισκέπτες, το παρασκήνιο της κλοπής ενός αγάλματος στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και καλεί το κοινό να μοιραστεί ανάλογες μνήμες. Το υλικό που θα προκύψει θα αξιοποιηθεί για μια εικονική έκθεση στο διαδίκτυο.

Μνήμη, ροκ και κεραμική

Τα μυστικά του... πλεξίματος, ροκ ήχοι, βραδινές ξεναγήσεις και περίπου 150 καλλιτέχνες θα χωρέσουν στο τριήμερο εκδηλώσεων, που διοργανώνει το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. «Ελάτε να πλέξουμε στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, γιατί είναι οικογενειακή μας υπόθεση» είναι ο τίτλος της βασικής εκδήλωσης, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Μαΐου, στις 19.30. Ο καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών ΑΠΘ, Γιώργος Τσακίρης, απευθύνει κάλεσμα σε καλλιτέχνες και στο κοινό της πόλης, με στόχο να μετουσιώσει σε καλλιτεχνική πράξη την εμπειρία ενός κόσμου στον οποίο η παράδοση δεν αποτελεί απλή επιβίωση, αλλά συνέχεια και καθημερινή πρακτική. Την ίδια μέρα στις 21.00 θα δοθεί συναυλία ροκ μουσικής με το συγκρότημα «Piece of Joy» στο αίθριο του μουσείου. Παράλληλα, από την Παρασκευή 17 ώς και την Κυριακή 19 Μαΐου, κεραμίστες του Συλλόγου Κεραμιστών Αγγειοπλαστών Βορείου Ελλάδος εκθέτουν τα έργα τους και οργανώνουν εργαστήρια για σχολικές ομάδες την Παρασκευή 17 Μαΐου, ενώ την ίδια μέρα διοργανώνονται βραδινές ξεναγήσεις για το κοινό (στις 20.00, στις 21.00 και στις 22.00). Τα εργαστήρια θα επαναληφθούν και το Σάββατο, ενώ θα γίνει επίδειξη κατασκευής πιθαριού από τον κεραμίστα Γιάννη Σταγκίδη (12.00-14.00). Τα εργαστήρια κεραμικής θα επαναληφθούν και την Κυριακή 19 Μαΐου (για οικογένειες και ενήλικες). Για δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη γραμματεία του Μουσείου (τηλ. 2313/306.433).

Ο Καβάφης και οι θρύλοι

Ανηφορίζοντας πιο ψηλά, στην Αγ. Δημητρίου 159Α, μια ακόμα στάση που μπορεί να πραγματοποιήσει το κοινό είναι Στο Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών ΑΠΘ, όπου προβλέπεται μουσική έναρξη για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, αφού στις 11.00 θα δοθεί συναυλία της Διεύθυνσης Φωνητικών Συνόλων του Τμήματος Μουσικών Σπουδών (διεύθυνση Αθανασία Κυριακίδου). Ποιητική συνέχεια, αφού στις 20.00 ο καθηγητής του ΑΠΘ Νίκος Παπαδάκης θα απαγγείλει ποιήματα με αφορμή τα 150 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή Κ.Π. Καβάφη. Επίσης, θα υπάρχουν ξεναγήσεις στις περιοδικές εκθέσεις στις 12.00 και στις 19.00.

Κατευθυνόμενοι ανατολικά, μπορείτε να επισκεφτείτε και το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας- Θράκης, που έχει προγραμματίσει από τις 16 έως τις 19 Μαΐου παζάρι χειροτεχνημάτων και ένα φεστιβάλ κεραμικής με έκθεση έργων, αλλά και in situ δημιουργίες. Ανήμερα της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων -που συμπίπτει και με τον εορτασμό των 40 χρόνων λειτουργίας του μουσείου- θα γίνει στις 19.30 βράβευση της ενδυματολόγου- σκηνογράφου Ιωάννας Παπαντωνίου. Μια ώρα μετά θα εγκαινιαστεί η περιοδική έκθεση «Θεσσαλονίκη, πόλις εύξεινος- πολύξενος», ενώ την Κυριακή, στις 20.30, η ομάδα χοροθεάτρου «Abbraccio Collettivo» θα δώσει την παράσταση «Ρόπτρο», που είναι εμπνευσμένη από θρύλους και παραδόσεις της Θεσσαλονίκης.


Πηγή: Γ. Σωτηροπούλου, Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια