Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Τρισδιάστατο ολόγραμμα μούμιας 2000 ετών

Πρωτοποριακή 3D ολογραφική απεικόνιση αποκαλύπτει κρυμμένες λεπτομέρειες της Μούμιας του Rhind. Οι Αιγυπτιακές μούμιες τυλιγμένες στο ...

Πρωτοποριακή 3D ολογραφική απεικόνιση
αποκαλύπτει κρυμμένες λεπτομέρειες
της Μούμιας του Rhind.
Οι Αιγυπτιακές μούμιες τυλιγμένες στο σάβανο τους για πάνω από 2000 χρόνια θα μπορούσαν να αποκαλύψουν τα μυστικά που κρύβουν στο εσωτερικό τους με μοναδικό τρόπο. Χάρη στην διαδικασία απεικόνισης 3D ολογράμματος που αναπτύχθηκε στο Εδιμβούργο από την εταιρεία Holoxica, η Mούμια του Rhind αποκαλύφθηκε πλήρως σε πραγματικό 3D ολόγραμμα.

Η Μούμια του Rhind - που ονομάστηκε έτσι από τον διάσημο Σκωτσέζο αρχαιολόγο και αιγυπτιολόγο Alexander Rhind που μετέφερε τη μούμια στη Σκωτία στα μέσα του 19ου αιώνα - που προήλθε από ανασκαφές σε τάφο στο Luxor πριν από 155 χρόνια περίπου, είναι εντελώς άθικτη περιτυλιγμένη με λινό ύφασμα, κατασκευασμένο από μαύρη πίσσα. Έκτοτε η μούμια βρίσκεται στην συλλογή του Εθνικού Μουσείου της Σκωτίας.

Μέχρι πρόσφατα, κανείς δεν ήξερε τι υπήρχε μέσα στο σάβανο, αλλά μια σειρά από αξονικές τομογραφίες που έλαβαν χώρα στο Βασιλικό Νοσοκομείο του Εδιμβούργου, από το Clinical Research Imaging Centre (CRIC) του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, αποκάλυψαν βασικές πληροφορίες, όχι κάτι εκπληκτικό: η μούμια ήταν μια Αιγύπτια γυναίκα, ηλικίας 25-29 ετών, 1,60 μ. ύψος περίπου και χρονολογείται γύρω στο 10 π.Χ..

Επίσης, βρέθηκε ότι κρατούσε έναν πάπυρο στο δεξί της χέρι, το λεγόμενο βιβλίο της Αναπνοής, το οποίο παρείχε οδηγίες για να την βοηθήσει στο ταξίδι της στη μετά θάνατον ζωή. Η αιτία του θανάτου της παραμένει άγνωστη, αν και ειδικοί γιατροί πιστεύουν ότι θα μπορούσε να προήλθε από μόλυνση που την ακολούθησε ανίατη πνευμονία.

Η ομάδα στο Clinical Research Imaging Centre, πιστεύει ότι θα μπορούσε να ανακτήσει περισσότερες και περιπλοκότερες λεπτομέρειες για την Μούμια του Rhind και κάλεσε στο Εδιμβούργο την εταιρεία Holoxica,  η οποία ειδικεύεται στην 3D ολογραφική απεικόνιση. Σκοπός των ερευνητών ήταν να αξιολογηθεί η σκοπιμότητα δημιουργίας ενός 3D ολογράμματος απεικόνισης της μούμιας με μεγαλύτερη ακρίβεια, εξηγεί ως Javid Khan, διευθύνων σύμβουλος της Holoxica.

«Συνεργαστήκαμε με τον Dr Martin Connell, μηχανικό οπτικοποίησης στο CRIC και την Δρ. Έλενα Κρανιώτη, ιατροδικαστή ανθρωπολόγο του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου στη Σχολή Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Ξεκινήσαμε με αρκετό κόπο να συναρμολογούμε ένα κινούμενο ολόγραμμα του κεφαλιού της μούμιας και τους ώμους της, τα οποία αποκαλύπτουν διαφορετικά στρώματα οπτικών πληροφοριών, καθώς ο θεατής του ολογράμματος κινείται από αριστερά προς τα δεξιά.

«Για παράδειγμα, το πρώτο στρώμα είναι το λινό περιτύλιγμα του σάβανου, που «ξεφλουδίζει » σιγά σιγά για να αποκαλύψει το πρόσωπό της. Αυτό ακολουθείται από το κρανίο. Η «εξωτερική συσκευασία» είναι επιστρωμένη με κοσμήματα και φυλαχτά χρυσού που είναι ορατά από τις γωνίες και, το πιο περίεργο, ένα μεταλλικό κάλυμμα σκαραβαίου  έχει τοποθετηθεί στην κορυφή του κρανίου κατά τη διάρκεια της μουμιοποίησης, το οποίο μπορεί επίσης κάποιος να δει με μεγάλη λεπτομέρεια».

«Η μούμια δεν θα ανοίξει και θα παραμείνει για πάντα άθικτη, οπότε ο μόνος τρόπος για να κοιτάξουμε στο εσωτερικό της είναι να χρησιμοποιήσουμε την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στις τεχνικές σάρωσης και απεικόνισης. Το χρωματισμένο κινούμενο ολόγραμμα είναι ο καλύτερος τρόπος για να απεικονίσει κανείς αυτό το τεχνούργημα, που έχει μέγεθος κανονικού ανθρώπου και δείχνει σε τέτοιο επίπεδο βάθους, με λεπτομέρεια και ρεαλισμό που είναι δύσκολο να αποκαλυφθεί με οποιοδήποτε άλλο τρόπο».

Το ολόγραμμα της Μούμιας του Rhind μούμια έχει υποβληθεί στο Massachusetts Institute of Technology για καταχώρηση στο σύστημα ISDH 2012 – και στο προσεχές 9ο Διεθνές Συμπόσιο Ολογραφίας που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο, πριν τεθεί στη διάθεση του κοινού στην Έκθεση Ολογραφίας του ΜΙΤ από τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2013.


Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε www.acumen-pr.com



Δεν υπάρχουν σχόλια