Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η Ιλιάδα στο Μουσείο των Δελφών

Σχέδια του κύπριου ζωγράφου Γιώργου Κούμουρου. Λευκό χαρτί, μαύρο μολύβι και ιδού μία άλλη «Ιλιάδα»! Πρόκειται για τα σχέδια του  κύπρ...

Σχέδια του κύπριου ζωγράφου
Γιώργου Κούμουρου.
Λευκό χαρτί, μαύρο μολύβι και ιδού μία άλλη «Ιλιάδα»! Πρόκειται για τα σχέδια του  κύπριου ζωγράφου Γιώργου Κούμουρου, που εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών αφηγούμενα σημαντικά  επεισόδια του ομηρικού  έπους. 

Πρόκειται για 35 έργα, που υπό τον γενικό τίτλο «Ιλιάδα η εμή» και με πολύ μικρές  διαστάσεις, μόλις 18Χ18 εκατοστά, αναδεικνύουν μέσα από το προσωπικό ύφος του καλλιτέχνη τα κυριότερα  πρόσωπα  του  δράματος  και τις  καταστάσεις  τις  οποίες  έζησαν.

«Με αφηρημένο τρόπο αναπαράστασης ο Κούμουρος συνδέει πρόσωπα και πράγματα όχι με πρότυπα αλλά με αρχέτυπα, που είναι διαχρονικά και συνάδουν με το σήμερα»,  αναφέρει χαρακτηριστικά ο επιμελητής της έκθεσης κ. Μεγακλής Ρογκάκος. «Επομένως, το ιδιαίτερο ύφος των έργων του προβληματίζει τον σύχρονο θεατή σαν γρίφος που του προξενεί το ενδιαφέρον και τον προκαλεί να εξιχνιάσει την σχέση του μαζί τους.  Έτσι, τα έργα του Κούμουρου αγγίζουν εσωτερικές χορδές που αφορούν τον σύγχρονο άνθρωπο και ανταποκρίνονται στις ανησυχίες του»,  προσθέτει.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών εξάλλου ως σημείο αναφοράς και θεσμός διαφύλαξης και παρουσίασης του γεωγραφικού χώρου, που έχει εννοιολογικά θεωρηθεί ως ομφαλός της γης υπήρξε ιδανικός τόπος ανάδειξης των έργων. Την έκθεση συνοδεύει ομότιτλο,  δίγλωσσο λεύκωμα, που περιλαμβάνει και σχόλιο του ακαδημαϊκό και καθηγητή της ιστορίας της τέχνης κ. Χρύσανθου Χρήστου για το έργο του ζωγράφου. Διάρκεια της  έκθεσης ως τις 21 Ιουλίου.


Πηγή: Μ. Θερμού, Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια