Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Μαθητική μαγεία στην Επίδαυρο

«Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη Μολυβένια συγκεντρώθηκαν τα σύννεφα πάνω από την καταπράσινη αργολική γη. Από την πλαγιά του λόφου ...

«Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη
Μολυβένια συγκεντρώθηκαν τα σύννεφα πάνω από την καταπράσινη αργολική γη. Από την πλαγιά του λόφου του Κυνορτίου, εκεί όπου τον 4ο αιώνα π.Χ. ο αρχιτέκτονας Πολύκλειτος σχεδίασε το περιώνυμο θέατρο της Επιδαύρου, οι χοντρές ψιχάλες κατηφόριζαν απειλητικά προς τα διαζώματα και τις κερκίδες με τους δεκάδες θεατές, που άνοιγαν τις ομπρέλες και τα αδιάβροχα για να προστατευθούν από την επερχόμενη καταιγίδα. Λες και φιλονίκησαν οι θεοί, ο βροχοποιός Δίας και ο Ασκληπιός.

Αποφασισμένοι να ανεβάσουν τη δική τους παράσταση σε τέσσερις γλώσσες, ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, οι μαθητές της ΣΤ' τάξης των «Εκπαιδευτηρίων Γείτονα», στη λασπωμένη ορχήστρα, έδιναν στο διευθυντή τους Γιώργο Τσιρίγκα το ενθουσιώδες σύνθημα για να ξεκινήσει η γιορτή τους, με τη βροχή να δίνει το τέμπο.

«Βλέφαρον ημέρας, πάνω απ' της Δίρκης (πηγή της Θήβας) τα νερά, τον πολεμιστή με τις ολόλευκες ασπίδες του, που 'ρθε απ' τ' Αργος πάνοπλος, τον έκανες τη φυγή να πάρει» τραγουδούσε ο χορός, λίγο πριν μπει ο Κρέοντας, που ανακοινώνει πως όποιος θάψει το νεκρό Πολυνείκη θα αντιμετωπίσει τη θανατική ποινή. Μετά την ολιγόλεπτη ερμηνεία της τραγωδίας «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, ακολουθεί θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα.

Τη σκυτάλη παίρνει η άλλη θεατρική ομάδα, για την «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη: «Άντρες γενναίοι Αχαιοί, βλαστάρια τρανής γενιάς, άδραξαν τα όπλα, ασκέρι τρομερό με καράβια χίλια την Τροία θέ' να χτυπήσουνε...». Αγαμέμνονας, Κλυταιμνήστρα, Κάλχας, Μενέλαος επί σκηνής, δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα τον καλλιτεχνικό οίστρο των μεγάλων.

Επίλογος με ένθερμα «μπράβο» και «εύγε», ζεστά φιλιά και αγκαλιές, χαμόγελα και αναμνηστικές φωτογραφίες, για όσα επιτυχώς το «Ταξίδι στο χώρο και το χρόνο στο Ασκληπιείο της Επιδαύρου» -το Πρόγραμμα Βιωματικής Μάθησης- αφειδώς πρόσφερε.

«Αντιγόνη» του Σοφοκλή ''Δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα τον καλλιτεχνικό οίστρο των μεγάλων'.
«Ύστερα από δεκαεφτά ολόκληρα χρόνια που υπηρετούμε το θεσμό των μαθητικών Επιδαυρίων, πληροφορηθήκαμε ότι εφέτος 15 ελληνικά Δημόσια Σχολεία θα τελέσουν μικρά θεατρικά δρώμενα στο Θέατρο της Επιδαύρου», δήλωσε ο Ελ. Γείτονας, γενικός διευθυντής των «Εκπαιδευτηρίων Γείτονα».

«Νιώθουμε υπερήφανοι και πιστεύουμε ότι τα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά Επιδαύρια, με τη βοήθεια των σοφών και ευαίσθητων αρχαιολόγων μας, του υπουργείου Πολιτισμού και της Unesco, γρήγορα θα καθιερωθούν ως μαθητικός ευρωπαϊκός πολιτιστικός θεσμός. Η παιδαγωγική φιλοδοξία και στοχοθεσία των ελληνικών και ευρωπαϊκών μαθητικών Επιδαυρίων δεν είναι να αναδείξει την Ελλάδα, που οποιοσδήποτε μπορεί να δει συμμετέχοντας σε μια οργανωμένη περιήγηση, αλλά να ανιχνεύσει την Ελλάδα του πολιτισμού. Ενός πολιτισμού που είναι δημιούργημα μιας ανώτερης πνευματικής καλλιέργειας και ανθρωπιστικής δύναμης».


Πηγή: Ο. Λιάτσου, Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια