Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ρέθυμνο: Νέο πληροφοριακό υλικό στη διάθεση των επισκεπτών του Ιδαίου 'Αντρου

Πινακίδες με νέο πληροφοριακό υλικό, στα ελληνικά και τα αγγλικά, για τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες του σπηλαίου «Ιδαίον 'Αντρο», ...

Πινακίδες με νέο πληροφοριακό υλικό, στα ελληνικά και τα αγγλικά, για τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες του σπηλαίου «Ιδαίον 'Αντρο», το οποίο βρίσκεται στον Ψηλορείτη, ή αλλιώς Ίδη, τοποθετήθηκαν στην περιοχή.



Μεταξύ άλλων, αναφέρεται η ιστορία του σπηλαίου, από την αρχαιότητα με την κατοίκηση του οροπεδίου της Νίδας, καθώς και λεπτομέρειες για το εσωτερικό του.
Εξάλλου, υπάρχουν φωτογραφίες εντός και εκτός του σπηλαίου, όπως αυτές του αρχαιολόγου, καθηγητή Γιάννη Σακελλαράκη, που έφυγε από τη ζωή πέρυσι, και της συζύγου του, επίσης αρχαιολόγου, Έφης Σαπουνά, οι οποίοι είχαν εργαστεί στο Ιδαίον 'Αντρο στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Πρόκειται για λατρευτικό σπήλαιο ίσης αρχαιολογικής αξίας με τα γνωστά ιερά στον ελλαδικό χώρο. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.498 μέτρων, 78 χιλιόμετρα από την πόλη του Ρεθύμνου και μόλις 24 χιλιόμετρα από τα Ανώγεια. Η σπηλιά της Ίδης, αναφέρεται από τους ντόπιους και ως Σπηλιάρα της Βοσκοπούλας, αφού και η προφορική παράδοση θέλει στο σπήλαιο αυτό να έχει ταφεί η γυναίκα του άρχοντα της Γόρτυνας και συναγωνιστή του Ερωτόκριτου, Χαρίδημου. Ο άρχοντας, σύμφωνα με την ιστορία, κυνηγούσε στον Ψηλορείτη και κατά λάθος τη σκότωσε, όπως αναφέρεται και στον «Ερωτόκριτο» το κλασικό έργο του Βιτσέντζου Κορνάρου.

Στην ιστορία το Ιδαίον 'Αντρο το συναντάμε και με το όνομα Αρκέσιον 'Αντρο, από το άρκεσις που σημαίνει βοήθεια, δεδομένου ότι στο συγκεκριμένο σπήλαιο προσέτρεχαν προσκυνητές για να λάβουν βοήθεια από τον Δία. Κυρίως, όμως, το Ιδαίον 'Αντρο είναι γνωστό για τον μύθο που θέλει το σπήλαιο να φιλοξένησε τη γέννηση του Δία και τα παιδικά του χρόνια, ενώ ανταγωνίζεται την ίδια φήμη και με τον μύθο που αφορά στο Δικταίο 'Αντρο της ανατολικής Κρήτης. Λέγεται πως και ο Μίνωας, ο μυθικός βασιλιάς της Κνωσού, ερχόταν ως προσκυνητής στο ιερό του Ιδαίου, προκειμένου να λάβει νέους νόμους από τον πατέρα του, Δία.

Η κεντρική αίθουσα του σπηλαίου έχει ανασκαφεί δύο φορές, την πρώτη το 1885 από τον Federico Halbherr και τη δεύτερη το 1982 από τον Γιάννη Σακελλαράκη, ο οποίος ήταν εντυπωσιασμένος από τον Ψηλορείτη και για το λόγο αυτό αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του σε ανασκαφές της ευρύτερης περιοχής. 'Αλλωστε, όπως αναφέρει και ο θρύλος, ο Ψηλορείτης είναι ο τόπος από όπου κάποιος μπορεί να δει τον ήλιο πριν ανατείλει. Πάντως, το σίγουρο είναι πως τις ημέρες που η υγρασία στην ατμόσφαιρα είναι σχεδόν μηδενική, από το σημείο που βρίσκεται το σπήλαιο μπορεί να δει κανείς όλη την Κρήτη, τις νότιες Κυκλάδες, αλλά και τον όγκο του Ταΰγετου στην Πελοπόννησο.
Το Ιδαίον 'Αντρο δεν είναι γνωστό τόσο για τη γεωλογική αξία του, όσο για τους μύθους των θρύλων που το συνοδεύουν και την πολιτισμική αξία του. Οι τρεις επιβλητικοί σταλακτίτες στην είσοδο του σπηλαίου είναι το κυρίαρχο στοιχείο για τους χιλιάδες επισκέπτες.


Πηγή: express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια