Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Mισό αιώνα στις επάλξεις της προστασίας ευρωπαϊκών μνημείων η Europa Nostra

O πρόεδρος της Europa Nostra, ο διάσημος τενόρος Πλάθιντο Ντομίνγκο. Γιορτάζει μισό αιώνα στις επάλξεις της προστασίας ευρωπαϊκών μν...

O πρόεδρος της Europa Nostra,
ο διάσημος τενόρος Πλάθιντο Ντομίνγκο.

Γιορτάζει μισό αιώνα στις επάλξεις της προστασίας ευρωπαϊκών μνημείων και τόπο καταλληλότερο για να στήσει την τριήμερη γιορτή της θα μπορούσε να βρει από την Αθήνα. 

Γι’ αυτό και η Europa Nostra – η οργάνωση που έχει την ευθύνη της διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης και μέλος της από ελληνικής πλευράς την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού - από την Παρασκευή έως και την Κυριακή φτάνει στην πόλη με όλες τις δυνάμεις – και τον προέδρο της, τον διάσημο τενόρο Πλάθιντο Ντομίνγκο – για να μοιράσει βραβεία, να εγκαινιάσει εκθέσεις, να τιμήσει τη Δημοκρατία και να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για επτά ευρωπαϊκά μνημεία που κινδυνεύουν άμεσα. 

«Είναι φυσικό να γιορτάζουμε τα 50 χρόνια μας στην Αθήνα αποτίνοντας φόρο τιμής για όσα έχει προσφέρει η Ελλάδα στον πολιτισμό και σας ευχαριστούμε γι’ αυτό», έλεγε χαρακτηριστικά κατά την παρουσίαση του προγράμματος των εκδηλώσεων ο εκτελεστικός πρόεδρος της Europa Nostra, Ντενίς Ντε Κεργκορλέ. 

Η γιορτή ξεκινά το βράδυ της Παρασκευής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με την βράβευση του νεοκλασικού που εγκαινιάστηκε το 1873 σε σχέδια του Λύσανδρου Καυτατζόγλου. 

Το πρωί του Σαββάτου οι νικητές των 30 βραβείων για το 2013 θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, όπου θα εγκαινιαστεί και η έκθεση αφιέρωμα στις «Αθηναϊκές Κατοικίες του Μοντέρνου Κινήματος».

Η Δημοκρατία θα έχει την τιμητική της το βράδυ του Σαββάτου στην Πνύκα, όπου οι σύνεδροι - περί τα 300 άτομα από 37 χώρες – θα επισκεφθούν τη Στοά του Αττάλου στην Αρχαία Αγορά και θα δουν όσα εκθέματα σχετίζονται με τη λειτουργία της Δημοκρατίας και εν συνεχεία θα κατευθυνθούν στην Πνύκα για ένα «πρόσκυνημα στη Δημοκρατία», όπως το χαρακτήρισαν όπου θα απαγγελθούν χωρία από τον Αριστοφάνη, αλλά και ο Επιτάφειος του Περικλή από τον Πλάθιντο Ντομίνγκο και την επίτροπο Εκπαίδευσης, Πολιτισμού Πολυγλωσσίας και Νεολαίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανδρούλλα Βασιλείου.

Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων ωστόσο αποτελεί η βραδιά της Κυριακής με μια μεγάλη εκδήλωση στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, όπου δεν θα γίνει μόνο η απονομή των 30 φετινών βραβείων της Europa Nostra – όπου φέτος τιμώνται τα έργα στο Προπύλαια της Ακρόπολης, αλλά και η αφοσίωση της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολεως – μαζί με το μεγάλο βραβείο και το βραβείο κοινού, αλλά η γιορτή θα ανάψει με τη συμμετοχή σπουδαίων καλλιτεχνών στο πρόγραμμα που τιτλοφορείται «Άνθρωπος και φύσις, από τον Όμηρο στον Ελύτη» όπου θα δώσουν «παρών» ανάμεσα σε άλλους οι Μαρία Φαραντούρη, Διονύσης Σαββόπουλος, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Λυκούργος Αγγελόπουλος, Μάριος Φραγκούλης, Χάρης Λαμπράκης, Συγκρότημα Εν Χορδαίς υπό τον Τάκη Φαραζή και τις σκηνοθετικές οδηγίες της Λυδίας Κονιόρδου.

Η εκδήλωση αυτή θα είναι ανοικτή για το κοινό με εισιτήριο 5 και 10 ευρώ και τα έσοδα θα διατεθούν για τη διάσωση του βυζαντινού πύργου της Οινόης στον Μαραθώνα. 

Πέρα από τη γιορτή ωστόσο η Europa Nostra κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για επτά μνημεία που κινδυνεύουν. Μνημεία που επελέγησαν από μια δεξαμενή 40 χώρων και μνημείων από 21 χώρες.

Στην βραχεία λίστα μάλιστα συμπεριλήφθηκε και το Τατόι, το οποίο όμως τελικά δεν μπήκε στον τελικό κατάλογο καθώς «το Τατόι αποτελεί μία πολύ ιδιαίτερη περίπτωση, δεδομένης αφ’ ενός της τεράστιας σημασίας του για τα 4 εκατομμύρια πολιτών της Αθήνας και αφ’ ετέρου της αναγνώρισης της σημασίας του εκ μέρους του Ελληνικού Κράτους, το οποίο έχει χαρακτηρίσει το Τατόι ως προστατευόμενη περιοχή, με πρόταση της Ελληνικής Εταιρείας το 2003. 

Έκτοτε έχουν εκτελεσθεί διάφορα αποσπασματικά αναστηλωτικά έργα, κυρίως μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, στα πλαίσια του οποίου το 15-20% της εθνικής συγχρηματοδότησης μπορεί να καλύπτεται με μακροχρόνιο δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. 

Αυτό συμβαίνει ήδη στο Τατόι, για παράδειγμα, σε σχέση με την συντήρηση και φύλαξη αντικειμένων ιστορικής ή καλλιτεχνικής αξίας. Τα συνεχιζόμενα προβλήματα σε σχέση με το Τατόι προέρχονται, όπως δήλωσε η ελληνική μας αντιπροσωπεία, από την οικονομική στενότητα και την διοικητική αβεβαιότητα», εξηγούν οι διοργανωτές.

Τα επτά μνημεία που κινδυνεύουν λοιπόν είναι το Ρωμαϊκό αμφιθέατρο στην πόλη Δυρράχιο της Αλβανίας, η νεκρή ζώνη στο ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας στην Κύπρο, οι Οχυρώσεις του Βωμπάν του 17ου αιώνα στην πόλη Μπριανσόν στη Γαλλία, το αναγεννησιακό μοναστήρι του Σαν Μπενεντέττο Πο στην Ιταλία, το μοναστήρι του 15ου αιώνα στην πόλη Σετούμπαλ της Πορτογαλίας, το περιβάλλον του ιστορικού ορυχείου της περιοχής Ρόζια Μοντάνα στη Ρουμανία και η Αρμένικη εκκλησία του αγίου Γεωργίου στο Μαρντίν της Τουρκίας, σύμφωνα με την Εuropa Nostra, και το Ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, λόγω της έλλειψης πόρων ή τεχνογνωσίας, άλλοι λόγω ανεπαρκούς πολεοδομικού σχεδιασμού, εγκατάλειψη, φυσική καταστροφή ή ακόμη και πολιτικές συγκρούσεις. 

«Αυτά τα μνημεία και πολιτιστικοί χώροι επιλέγηκαν όχι μόνο επειδή λένε μια συναρπαστική ιστορία για το κοινό παρελθόν μας, που καλλιεργεί την αίσθηση του ανήκειν σε μια Ευρωπαϊκή οικογένεια, αλλά και επειδή είναι εξαιρετικά πολύτιμα για τις τοπικές κοινότητες που έχουν αφιερωθεί στην προσπάθεια διάσωσης τους. 

Η διατήρηση αυτών των περιοχών θα μπορούσε επίσης να λειτουργήσει ως καταλύτης για την οικονομική και κοινωνική αναζωογόνηση των πόλεων ή των περιοχών στις οποίες βρίσκονται. Αυτός είναι ο λόγος που η Europa Nostra καλεί πολλούς δημόσιους και ιδιωτικούς εταίρους σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να διασφαλίσουν ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον των επιλεγμένων χώρων», λέει ο πρόεδρος Europa Nostra, Πλάθιντο Ντομίνγκο. 

Η Europa Nostra και το Ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ιδρυτικοί εταίροι του προγράμματος «Τα 7 υπό μεγαλύτερη απειλή μνημεία στην Ευρώπη» , θα αναλάβουν αποστολές διάσωσης στους χώρους που θα επιλεγούν μετά το καλοκαίρι. Πιο συγκεκριμένα ,εμπειρογνώμονες που θα διοριστούν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και την Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης (CEB) που είναι ένας από τους συνεργαζόμενους εταίρους, θα παρέχουν ανάλυση και συμβουλευτικές υπηρεσίες για το πως θα εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση, για παράδειγμα αντλώντας χρήματα από ευρωπαϊκά κονδύλια ή σε κάποιες κατάλληλες περιπτώσεις δάνεια. Τα αρχικά προγράμματα διάσωσης θα παρουσιαστούν στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για την Πολιτιστική Κληρονομιά, που θα οργανωθεί από την Europa Nostra στις Βρυξέλλες στις 5 Δεκεμβρίου.



Πηγή: Μ. Αδαμοπούλου, Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια