Σε... Μονμάρτρη της Αθήνας με υπαίθριους ζωγράφους και αγορά μεταχειρισμένων βιβλίων, πινάκων και διαφόρων χειροτεχνημάτων προτείνουν να μ...
Σε... Μονμάρτρη της Αθήνας με υπαίθριους ζωγράφους και αγορά μεταχειρισμένων βιβλίων, πινάκων και διαφόρων χειροτεχνημάτων προτείνουν να μετατραπεί η πολύπαθη οδός Τοσίτσα κάτοικοι και επαγγελματίες του κέντρου της πρωτεύουσας.
Σε μια προσπάθεια να αναβαθμιστεί και να επανενταχθεί στον κοινωνικό ιστό ένας εμβληματικός δρόμος της πόλης, που βρίσκεται σε άμεση επαφή με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (πόλος χιλιάδων επισκεπτών της χώρας) και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο αλλά έχει υποστεί τα πάνδεινα από την πληγή της διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών, η ΚΙΠΟΚΑ (Κίνηση Πολιτών Κέντρου Αθήνας) υπέβαλε πρόσφατα σχετική πρόταση στον Δήμο Αθηναίων για τη μετατροπή της σε υπαίθρια αγορά έργων τέχνης, χώρο πολιτισμού και δρωμένων.
«Για να επανεντάξουμε την Τοσίτσα στον κοινωνικό ιστό, στην καθημερινότητα των κατοίκων και επισκεπτών της πόλης, είναι απαραίτητο να της δώσουμε μια δραστηριότητα που θα συνάδει με τον χαρακτήρα και τη φιλοσοφία του δρόμου και των γειτονικών κτιρίων, μια ήπια δραστηριότητα που θα φέρει κόσμο και ζωή στην περιοχή», εξηγεί ο Δημήτρης Νικολακόπουλος, συντονιστής της ΚΙΠΟΚΑ και μέλος του Δ.Σ. «Μελετώντας τα επιτυχημένα παραδείγματα άλλων ευρωπαϊκών πόλεων, όπως Παρίσι, Λονδίνο κ.ά., καταλήξαμε ότι η προσφορότερη λύση αναβάθμισης θα ήταν η μετατροπή της σε αγορά προϊόντων πολιτισμού και καλλιτεχνικών δρώμενων», προσθέτει. Η Κίνηση προτείνει τη δημιουργία μιας υπαίθριας αγοράς με οικίσκους-παλαιοπωλεία που θα πωλούν μεταχειρισμένα βιβλία, χειροτεχνήματα, πίνακες, φωτογραφίες, παλαιά αντικείμενα κ.ά. σε συνδυασμό με οριοθετημένους χώρους για τη φιλοξενία καλλιτεχνών - ζωγράφων, γλυπτών κ.λπ. Η ΚΙΠΟΚΑ κάνει λόγο για εγκαταστάσεις μη μόνιμες και ελαφριές, οι οποίες θα είναι ανάλογες με το ύφος της περιοχής και των γειτονικών κτιρίων.
Σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στη δημοτική αρχή, ο δήμος αντιμετωπίζει το θέμα ως μια ενδιαφέρουσα πρόταση που μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης.
H πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα, που βλέπει κατ' αρχήν θετικά την πρόταση. «Ο πεζόδρομος χρειάζεται μια μόνιμη χρήση που να συνάδει με τον χαρακτήρα του και τον περιβάλλοντα χώρο. Ενα στέκι καλλιτεχνών και μια υπαίθρια αγορά βιβλίων, έργων τέχνης κ.ά. θα ταίριαζε, αρκεί οι παρεμβάσεις να είναι καλαίσθητες, με ενιαία μορφή, να δένουν με τα γύρω κτίρια και να συνδυαστούν με πολιτιστικές εκδηλώσεις», επισημαίνει. Θετικά διάκειται και ο πρύτανης του ΕΜΠ, Σίμος Σιμόπουλος. «Ακούγεται ως μια καλή πρόταση για το ζωντάνεμα της περιοχής, που δεν στερείται πολιτιστικής και καλλιτεχνικής διάστασης και δένει με τις δραστηριότητες της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ».
Για μια ενδιαφέρουσα ιδέα κάνει λόγο η πρόεδρος του Συλλόγου Κατοίκων και Επαγγελματιών Εξαρχείων, Μαρία Αθανασοπούλου: «Η πρόταση μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους, αλλά πρέπει να συνδυαστεί με δραστικά μέτρα, ώστε να απομακρυνθεί η πιάτσα των ναρκωτικών που αναβιώνει, αλλιώς η προσπάθεια θα ναυαγήσει». Όπως εξηγεί και ο αντιδήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Αποστολόπουλος, «εδώ και μερικούς μήνες το εμπόριο και η χρήση ναρκωτικών επιστρέφουν στην περιοχή γύρω από το Αρχαιολογικό Μουσείο και ανάλογα με την παρουσία της αστυνομίας μετακινούνται από το ένα σημείο στο άλλο». «Είναι απαραίτητο να αναβαθμιστεί άμεσα η περιοχή, αλλά είναι επίσης αναγκαίο να παρέμβει η αστυνομία ώστε να εξαλειφθούν τα φαινόμενα ανομίας», προσθέτει ο κ. Αποστολόπουλος.
Ποια είναι η Κίνηση Πολιτών
Η Κίνηση Πολιτών Κέντρου Αθήνας είναι μια από τις πλέον δραστήριες ομάδες πολιτών κι επαγγελματιών του κέντρου, που υλοποιεί και στηρίζει ενέργειες για την αναβάθμιση της πολύπαθης Αθήνας εδώ και χρόνια. Όπως τονίζει ο συντονιστής της Δημήτρης Νικολακόπουλος, η κατάσταση στο κέντρο της πρωτεύουσας έχει βελτιωθεί αισθητά τον τελευταίο καιρό, κάτι που αποδίδει κυρίως σε ενέργειες της αστυνομίας. «Η υπερβολική συγκέντρωση παράνομων μεταναστών και η εγκληματικότητα έχουν υποχωρήσει αλλά δυστυχώς παραμένουν ακόμη εστίες ναρκωτικών και πορνείας σε διάφορα σημεία, όπως στην πλ. Ομονοίας, τη Σωκράτους, τη Σολωμού, τη Γ' Σεπτεμβρίου, τη Ζήνωνος, την Πειραιώς. Εκεί εμφανίζονται κατά καιρούς διάφορες συμμορίες κυρίως τις απογευματινές και βραδινές ώρες», επισημαίνει ο κ. Νικολακόπουλος. Γι' αυτό και η ΚΙΠΟΚΑ θεωρεί πως το στοίχημα της επανεποίκησης του κέντρου περνά μέσα από την προώθηση δράσεων πολιτισμού και οργανωμένης κοινωνικής δραστηριότητας στα σημεία όπου εντοπίζονται έκνομες δραστηριότητες.
Θετικοί σε συμμετοχή - Χείρα βοηθείας από... χειροτέχνες
Για ένα εγχείρημα όχι εύκολο, που θέλει μεγάλη προσπάθεια, κάνει λόγο ο πρόεδρος του Σωματείου Χειροτεχνών Καλλιτεχνών «Ο Οδυσσέας», Michel Van Roode.
Είναι θετικό να γεμίσουν με τέχνη και δημιουργικότητα τέτοια μέρη της Αθήνας», τονίζει ο Μ. Van Roode. |
«Το βλέπουμε θετικά, καθώς οι χειροτέχνες είναι πολλοί και υπάρχει ανεργία. Σήμερα οι περισσότεροι - περίπου 150-200 - δουλεύουν στο Θησείο και το Μοναστηράκι, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να ανοίξουν κι άλλες πιάτσες.
Χρειάζεται όμως μια πολύ σοβαρή προσπάθεια, που πρέπει να πλαισιωθεί με καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, μουσικά και άλλα δρώμενα, να στηριχτεί από τους κατοίκους, να διαφημιστεί και να περιληφθεί σε τουριστικούς χάρτες, για να τραβήξει κόσμο. Αυτή τη στιγμή ο συγκεκριμένος δρόμος δεν έχει καλή φήμη και οι επαγγελματίες είναι επιφυλακτικοί για το οποιοδήποτε ενδεχόμενο μετακίνησής τους. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι θετικό να γεμίσουν με τέχνη και δημιουργικότητα τέτοια μέρη της Αθήνας», τονίζει ο Van Roode.
Πηγή: Γ. Φώσκολος, Έθνος
Δεν υπάρχουν σχόλια