Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Οι νέοι φιλόσοφοι αγόρευσαν στην Πνύκα

Την ειδική συνεδρία στην Πνύκα του 23ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Φιλοσοφίας, άνοιξε ο Κωνσταντίνος Βουδούρης, πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας...

Την ειδική συνεδρία στην Πνύκα
του 23ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Φιλοσοφίας,
άνοιξε ο Κωνσταντίνος Βουδούρης,
πρόεδρος της Διεθνούς
Εταιρείας Ελληνικής Φιλοσοφίας.
Μια... διαφορετική και πολυεθνική Εκκλησία του Δήμου, με τη συμμετοχή φιλοσόφων από όλο τον κόσμο πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην Πνύκα, από το βήμα της οποίας αγόρευσαν στο παρελθόν σπουδαίοι πολιτικοί, ρήτορες και στρατηγοί της αρχαιότητας, όπως ο Θεμιστοκλής, ο Περικλής και ο Δημοσθένης.

Στην ειδική συνεδρία του 23ου παγκόσμιου συνεδρίου φιλοσοφίας με θέμα «Η φιλοσοφία ως πρακτική σοφία», ο Σωκράτης συνάντησε τον Κομφούκιο μέσα από τις εισηγήσεις των τριών ομιλητών ανάμεσά τους και ο σπουδαίος Ελληνας φιλόσοφος Αλέξανδρος Νεχαμάς, που απάντησε στο δύσκολο ερώτημα αν η ζωή, η καλύτερα ο τρόπος που ζούμε, είναι μια τέχνη που μπορεί να διδαχθεί.

Προηγήθηκαν οι εισηγήσεις της Μεξικανής φιλοσόφου Τζουλιάνα Γκονζάλες που μίλησε για την πρακτική σοφία στην κομφουκιανή φιλοσοφία και του Κινέζου Τσεν Λάι που ανέλυσε τη σωκρατική φρόνηση σήμερα. «Είμαι ενθουσιασμένος που βρίσκομαι σήμερα στην Ελλάδα», μας είπε ο Τσεν Λάι λίγο πριν ανέβει στο βήμα: «Πιστεύω ότι το μυστικό της λύσης του οικονομικού σας προβλήματος βρίσκεται στη φιλοσοφία των αρχαίων Ελλήνων. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να το βρείτε». Τη φιλοσοφία ως λύση και πρακτική σοφίας στην καθημερινή τους ζωή έχουν ήδη υιοθετήσει τα άτομα που αποτέλεσαν το πολύχρωμο ακροατήριο της χθεσινής συνεδρίας, όπως ο Μάρτιν Τόμπσον, καθολικός παπάς από την Αγγλία.

«Έχω πραγματικά εκστασιαστεί ήδη από τη Θέα», λέει ως γνήσιος Άγγλος και συνεχίζει: «Δίδασκα Θεολογία και με ενδιαφέρει πολύ η φιλοσοφία, γιατί ουσιαστικά είναι η βάση της θρησκείας και σε οδηγεί κάπου υψηλότερα. Σε μια μεταφυσική διάσταση. Αν το «μεταφυσικό» σου συναίσθημα δεν είναι ανεπτυγμένο, τότε ο εαυτός σου δεν μπορεί να λειτουργήσει. Έχετε πολύ μεγάλη παράδοση στη Φιλοσοφία. Εκεί πρέπει και να στραφείτε οι Έλληνες. Η φιλοσοφία σου δείχνει τον δρόμο και τις αρχές της κοινωνίας, της οικονομίας, της εργασίας της δικαιοσύνης. Όλα αυτά είναι απόρροια φιλοσοφικών ερωτημάτων».

Τις απόψεις του συμμερίζεται και ο Μαουρίσιο Κουέβας από το Μεξικό που επισκέφθηκε τη χώρα μας μαζί με τους συμφοιτητές του στη Φιλοσοφία: «Η Φιλοσοφία απαντά στις βασικές αναζητήσεις του ανθρώπου, στα μεγάλα ερωτήματα της ανθρώπινης ύπαρξης και εκεί πρέπει οι άνθρωποι να στραφούν. Το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει και η Ελλάδα είναι ένα μέρος του προβλήματος. Όχι όλο το πρόβλημα. Προσπαθούν να μας στρέψουν να σκεφτόμαστε μόνο αυτό. Όμως η φιλοσοφία και η σκέψη μπορεί να μας απαλλάξει, να μας δώσει λύση και να μας σώσει από πολλά προβλήματα». Δίπλα του ένας Θιβετιανός κάνει τη δική του προσέγγιση:

Βαρβάρα Σομολίνοβα, Ρωσία.
 «Είμαι χαρούμενη που αυτό το συνέδριο γίνεται στη χώρα από όπου ξεκίνησαν όλα»
«Είναι πραγματικά υπέροχο που συναντάς σήμερα εδώ ανθρώπους από 120 χώρες του κόσμου, γιατί έτσι μόνο ακούς τόσες ξεχωριστές απόψεις. Η φιλοσοφία είναι μια ζωντανή παράδοση». Για εκπαιδευτικούς λόγους ήρθαν και ο Γιάννης με την Άννα από τη Λιθουανία: «Είμαστε σπουδαστές φιλοσοφίας. Ήρθαμε περισσότερο για την εμπειρία και από την αγάπη μας για τη φιλοσοφία. Φυσικά και για το γεγονός πως το συνέδριο γίνεται στην Ελλάδα από όπου ξεκίνησε η φιλοσοφία».

Ενθουσιασμός

Το συνέδριο παρακολούθησε και ο καθηγητής Tu Weiming-διευθυντής του Ινστιτούτου ανθρωπιστικών σπουδών του Πεκίνου που η χώρα του διεκδικεί τη φιλοξενία του επόμενου συνεδρίου φιλοσοφίας που θα γίνει το 2018.

«Είμαι συγκινημένος από τη σκέψη πως βρίσκομαι εδώ στην Πνύκα, όπου στο παρελθόν αγόρευσαν σπουδαίοι άνθρωποι και είμαι ενθουσιασμένος από την ελληνική φιλοξενία. Η Κίνα οδηγείται σε μια νέα κατάσταση με την τεράστια οικονομική ανάπτυξη. Όμως σε μια χώρα πρέπει να υπάρχει ανάπτυξη και στα θέματα της κουλτούρας. Η επαφή μας με τη φιλοσοφία μάς δίνει τη δυνατότητα να έχουμε αυτή την ανάπτυξη καθώς θέτει θεμελιώδη ερωτήματα για τη ζωή».

Δεν υπάρχουν σχόλια