Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η «Οδύσσεια» επί τάπητος στην Ιθάκη

Η τύφλωση του Κύκλωπα Πολύφημου όπως την οραματίστηκε ο αμερικανός σκηνοθέτης Μπομπ Ουίλσον  στην «Οδύσσειά» του που είδαμε πέρυσι στο ...


Η τύφλωση του Κύκλωπα Πολύφημου
όπως την οραματίστηκε
ο αμερικανός σκηνοθέτης Μπομπ Ουίλσον
 στην «Οδύσσειά» του που
είδαμε πέρυσι στο Εθνικό Θέατρο
Μιλούν διαφορετικές γλώσσες. Ζουν σε ξένες χώρες, μακρινές. Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα δεν έχουν συναντηθεί ποτέ ξανά στη ζωή τους. Παρ' όλα αυτά υπάρχει κάτι ισχυρό που τους συνδέει: η αγάπη τους για τον Όμηρο και η επιθυμία βαθύτερης διερεύνησης των έργων του. Ο λόγος για τους περίπου 100 ομηριστές - απλούς θαυμαστές αλλά και έμπειρους ερευνητές από κάθε γωνιά του πλανήτη - που και εφέτος έδωσαν ραντεβού στην Ιθάκη, στο διεθνές συνέδριο που λαμβάνει χώρα κάθε τρία χρόνια στο νησί του Οδυσσέα.


«Υπάρχουν πολλές δυσκολίες όταν βασίζεις την έρευνά σου αποκλειστικά σε ένα λογοτεχνικό έργο όπως η "Οδύσσεια", χωρίς κανένα ιστορικό ντοκουμέντο στη διάθεσή σου», τονίζει ο Μενέλαος Χριστόπουλος, καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου και του Κέντρου Οδυσσειακών Σπουδών, ο οποίος διευκρινίζει τον σαφή στόχο του συνεδρίου: να φέρει σε επαφή ομηριστές από όλο τον κόσμο, να αξιοποιηθούν υπάρχουσες έρευνες και φυσικά να προωθηθεί η έρευνα και σε καινούργια, άγνωστα επιμέρους θέματα. «Δεν πρόκειται για ακαδημαϊκό τουρισμό. Απόδειξη το ότι όλοι οι συμμετέχοντες από όλες τις χώρες πληρώνουν οι ίδιοι τα εισιτήριά τους από και προς την Ιθάκη», σχολιάζει.

Το εφετινό θέμα του συνεδρίου, που μεταξύ άλλων θα εστιάσει στον τρόπο που λειτουργεί η έννοια της δικαιοσύνης και στον ρόλο τόσο των θεών όσο και των ανθρώπων στην απόδοσή της, έχει οριστεί από τον πρόεδρο και το επιστημονικό συμβούλιο ήδη από το 2011. Και η επιλογή, όπως όλα δείχνουν, μόνο τυχαία δεν γίνεται. «Συνήθως επιλέγουμε ένα πεδίο έρευνας που δεν έχει αναλυθεί ακόμα επαρκώς», σχολιάζει ο κ. Χριστόπουλος, και προσθέτει ότι τα δύο προηγούμενα συνέδρια εστίαζαν, με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, στα έπαθλα που απαντώνται στα ομηρικά έπη και στην αντιστοιχία των αρχαιολογικών ευρημάτων με τις αναφορές που κάνει στο έργο του ο Όμηρος.

Το ενδιαφέρον για συμμετοχή στο συνέδριο, το οποίο ξεκίνησε με ομιλία του Δ.Ν. 
Μαρωνίτη με θέμα «Οι νήπιοι εταίροι και η τύχη τους: ένα σκάνδαλο της "Οδύσσειας"», είναι κάθε φορά μεγάλο, τόσο από έλληνες επιστήμονες όσο και από ξένους. Στην εφετινή διοργάνωση μάλιστα παρουσιάζουν το επιστημονικό τους έργο ερευνητές από σημαντικά πανεπιστήμια της χώρας, μεταξύ των οποίων, της Πάτρας, των Ιωαννίνων, της Θεσσαλονίκης και της Θράκης καθώς επίσης ομηριστές από τα Πανεπιστήμια του Γέιλ, όπως ο Εγκμπερτ Μπέικερ, της Γκρενόμπλ, της Ουάσιγκτον και της Φλόριδας. «Ενθουσιάζονται με τη συμμετοχή τους για έναν ακόμα λόγο: γιατί, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, το συνέδριο εξακολουθεί να υπάρχει λειτουργώντας θετικά για την εικόνα της χώρας», υπογραμμίζει ο κ. Χριστόπουλος.



Πηγή: " Τα Νέα" 

Δεν υπάρχουν σχόλια