Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αρχαία οικία διακοσμημένη με ψηφιδωτά ανακαλύφθηκε στην αρχαία Τρίπολη της Λυκίας

Οι ανασκαφές που συνεχίζονται στην αρχαία  Τρίπολη, πόλη της Λυκίας, στο σημερινό Denizli της Τουρκίας έχουν αποκαλύψει μια οικία, ηλ...



Οι ανασκαφές που συνεχίζονται στην αρχαία Τρίπολη, πόλη της Λυκίας, στο σημερινό Denizli της Τουρκίας έχουν αποκαλύψει μια οικία, ηλικίας 1.600 ετών, που διαθέτει μια μεγάλη συλλογή από πολύχρωμα ψηφιδωτά με φυτικά και γεωμετρικά σχέδια. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το σπίτι ανήκε σε οικογένειες της αριστοκρατίας μεταξύ του 4ου και του 5ου  αιώνα μ.Χ.


«Όταν σκάψαμε στην αρχαία Τρίπολη, διαπιστώσαμε ότι έχουν επιβιώσει αρκετά από τα κτίρια της σε πολύ καλή κατάσταση. Έχουμε βρει την αρχαία Αγορά, μια περίστυλη στοά καθώς και καταστήματα. Τελείως απροσδόκητα, ανακαλύψαμε και μια οικία. Η οικία διακοσμείται πλήρως με ψηφιδωτά, τα οποία ήταν πολύ καλά προστατευμένα. Έχουν εντοπιστεί μόνο μικρές ζημιές στα ψηφιδωτά», δήλωσε ο Abdülkadir Demir, κυβερνήτης της περιοχής.

Πέντε από τις 19 αρχαίες πόλεις του σημερινού Denizli, συμπεριλαμβανομένης της Τρίπολης, βρίσκονται σε μια επίπεδη περιοχή της επαρχίας, ενώ οι ανασκαφές συνεχίζονται στην αρχαία πόλη για 15 χρόνια .

«Περισσότερο από το 50% των ανασκαφών και αναστηλώσεων έχουν ολοκληρωθεί στην αρχαία Αγορά. Τα έργα θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως το τέλος του έτους και η κλειστή περιοχή της Αγοράς θα ανοίξει για τους επισκέπτες», είπε ο Abdülkadir Demir.

Διαφορετική από τις άλλες

Η αρχαία Τρίπολη ήταν διαφορετική από τις άλλες αρχαίες πόλεις καθώς η πλειοψηφία των κτιριακών δομών της είχε θαφτεί, με αποτέλεσμα να προστατεύονται αποτελεσματικά κατά το πέρασμα των αιώνων.

Ο επικεφαλής των ανασκαφών της Τρίπολης , Bahadır Duman καθηγητής πανεπιστημίου του Pamukkale, δήλωσε ότι εξακολουθεί να εργάζεται στην Αγορά.









«Η οικία έχει επτά ή οκτώ δωμάτια, και το δάπεδό της είναι καλυμμένο με πολύχρωμα ψηφιδωτά με φυτικά και γεωμετρικά σχέδια. Αυτός είναι ο λόγος που θεωρούμε ότι μια πλούσια οικογένεια της αρχαίας Τρίπολης ζούσε σε αυτή. Παρά το γεγονός ότι κατασκευάστηκε τον 4ο αιώνα μ.Χ. , η οικία χρησιμοποιήθηκε και στο 5ο αιώνα μ.Χ. Οι άνθρωποι που ζούσαν σε αυτή δεν ήταν απλοί, καθημερινοί κάτοικοι της πόλης, αλλά είχαν πολύ μεγάλη επιρροή σε αυτή», δήλωσε ο Duman.



Οι αρχαιολόγοι, ωστόσο, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η αρχική ανθρώπινη εγκατάσταση στην περιοχή χρονολογείται από τον 3ο αιώνα π.Χ.

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές πραγματοποιούνται εδώ και δύο χρόνια από το πανεπιστήμιο του Pamukkale στην αρχαία Τρίπολη, η οποία αποτέλεσε το σημείο σύνδεσης της Φρυγίας, της Λυδίας και της Καρίας κατά την Ελληνιστική περίοδο. Η πόλη περιβαλλόταν από τείχη στην πρώιμη Ρωμαϊκή περίοδο.

Στις ανασκαφές του περασμένου έτους, αποκαλύφθηκε με την χρήση γεω-ραντάρ η Αγορά σε καλή κατάσταση. Ένα από τα πιο σημαντικά ευρήματα για το 2013 ήταν μια εκκλησία της πρώιμης βυζαντινής περιόδου, που χρονολογείται τον 6ο αιώνα μ.Χ.


Δεν υπάρχουν σχόλια